Om de plant van extra voeding te voorzien, kan je in de lente en zomer voeding toedienen. Geef de Orchidee in de herfst en winter geen voeding. De plant is dan in rust, waardoor voeding geven schade kan aanrichten aan de plant. Gebruik voor het bemesten van de Orchidee speciale Orchidee-voeding.
Om van een zo lang mogelijke bloei te genieten is het raadzaam orchideeënvoeding aan het water toe te voegen. De meststof zorgt voor gezonde wortels, mooie glanzende bladeren en een sterke plant. Doe dit ongeveer één keer per twee weken.
Vooral tijdens de bloeiperiode houden orchideeën wel van wat extra voeding. Geef bijvoorbeeld één keer per twee weken wat vloeibare orchideeënmeststof. Of leg wat meststofstaafjes bij de wortels. Meststoffen zorgen voor een betere weerstand, waardoor de plant nog langer doorbloeit en je vermijdt zo bladvergeling.
Zet de orchidee vervolgens in een koelere ruimte dan waar die normaal stond en blijf 'm verzorgen zoals je voorheen ook deed. Vanaf het moment van het afknippen van de takken zal het zo'n 100 dagen duren tot de orchidee weer opnieuw bloeit.
Hoeveel water je de plant geeft is afhankelijk van het jaargetijde. In de zomer geef je hem één keer in de 5 tot 7 dagen en in de winter één keer in de 10 dagen. Dat kan je doen door hem te vernevelen. De orchidee is in staat om zowel via de bloem, blad als wortel het vocht op te nemen.
Dit is te wijten aan te weinig zonlicht of te weinig water. Zorg voor een lichtere plek, en geef de orchidee zeker een keer per week een dompelbadje. Vermijd ook tocht en temperatuurschommelingen.
Goed om weten: als de wortels van de orchidee groen zijn, dan heeft de plant nog voldoende water. Kleuren de wortels grijs, dan heeft uw orchidee water nodig.
Geef liefst vroeg op de dag water. Nog beter is het om de pot gedurende 5 tot 10 minuten in een emmer water onder te dompelen. Vervolgens kan uw orchidee gerust zeven dagen zonder water.
De wortels, die naast de pot groeien, zijn luchtwortels. Ze hebben als het ware de pot gemist. Omdat ze geen functie vervullen, kunt u ze gewoon afknippen. Dit is echter niet noodzakelijk.
Als jouw orchidee gele bladeren heeft, betekent dit dat de plant op een te lichte plek staat. Verplaats haar naar het midden van de kamer of gebruik vitrage om wat schaduw te creëeren. Een te donkere standplaats is overigens ook niet goed, dan kunnen de bloemknoppen uitvallen of worden de bladeren donkergroen.
Voeding voor orchidee
Eén keer per maand vraagt een orchidee om speciale orchideeënvoeding. In de winter is dit één keer in de twee maanden en in volle bloei kan dit ook om de week. Orchideeën zijn kieskeurig. Vloeibare meststof voor orchideeën heeft daarom een hele zachte werking.
De orchidee heeft niet veel water nodig. Hoeveel water je de orchidee geeft hangt af van het jaargetijde. Het best dompel je de plant in lauw leidingwater, laat hem even staan en laat de plant vervolgens goed uitlekken. De grond moet weer drogen voordat je hem de volgende dompelbeurt geeft.
Zet je orchidee niet in de volle zon. Het kan wel, maar is niet optimaal voor de plant. Het beste is de namiddagzon. Heb jij je orchidee dus in de vensterbank staan, kijk dan eens of dit wel de beste plek is.
Orchideeën hebben voedingstoffen nodig om goed te kunnen groeien en bloeien. De Orchideeën Hoeve biedt voor het voeden van de orchidee dit complete voedingspakket aan, die voor elke groeifase de juiste voeding bevat.
Goed voor de groei
Een bananenschil zit boordevol fosfor, calcium en kalium, stuk voor stuk voedingsstoffen die de wortelontwikkeling en stengelgroei van je planten en bloemen stimuleren. Zo maak je het krachtvoer: Vul een pot met water en voeg daar een aantal schillen aan toe.
Indien jouw orchidee de knoppen laat vallen, dan heeft jouw orchidee waarschijnlijk in een koude omgeving gestaan en teveel water of te weinig licht gehad. Wij raden aan om orchideeën nooit beneden de vijftien graden te houden. Kou zorgt ervoor dat de wortels niet meer actief zijn en de knoppen eraf vallen.
De Phalaenopsis orchidee is zeer gemakkelijk te verzorgen maar let er wel op dat ze de juiste hoeveelheid water en licht krijgt en in een voldoende vochtige omgeving staat. Onder de juiste omstandigheden kan een orchidee langer dan 2 maanden bloeien.
Je orchidee komt niet meer in bloei: mogelijk heeft ze te weinig licht, een tekort aan voeding, of heb je ze al jaren niet meer verpot. Gele of bruine vlekken op de bovenste bladeren: je orchidee heeft een zonneslag. Verhuis ze naar een plek met veel licht maar uit de directe zon.
Nooit potgrond gebruiken, dat overleeft je orchidee niet. Gebruik speciale orchideengrond. Een orchidee moet via de wortels lucht binnen krijgen, dus de grond waarin de orchidee staat moet open en luchtig zijn. Gewone potgrond is veel te dicht en dus kan de orchidee niet meer 'ademen'.
waar je rekening mee moet houden: Een orchidee houdt van veel licht, maar niet van direct zonlicht. Dit betekent gelukkig niet dat je een orchidee nooit in het raamkozijn kan zetten. Kies alleen een raam waar de orchidee niet in de volle zon staat.
Net als veel planten zorgen ook orchideeën voor zuurstof in de slaapkamer. Maar ook een feestelijke tafel kleed je aan met orchideeën. Niks geen saaie plant voor oma dus!
Het kweken van een orchidee kun je net als bij veel andere bloemen en planten op twee verschillende manieren doen; door te zaaien of te stekken.
Verpot de Orchidee elke 2 á 3 jaar of wanneer de plant zijn pot is ontgroeid. Gebruik bij het verpotten speciale potgrond voor Orchideeën. Deze potgrond is licht, waardoor de wortels goed door de bodem kunnen wortelen. Verwijder de slechte wortels, voordat je de plant in een nieuwe pot plaatst.
Een orchidee verpotten
Bij het begin van de nieuwe groei kun je je orchidee verpotten. Gebruik hier luchtige grond voor, het liefst speciale orchidee potgrond. Gewone potgrond is namelijk veel te dicht, daar kan de orchidee niet in ademen.