Je mag wel je eigen bier brouwen en wijn maken, maar zelf sterke drank maken is verboden. Het gaat dan over drank waar meer dan 15 procent alcohol in zit. Om sterke drank te maken heb je een distilleerketel nodig en daar is een vergunning voor nodig.
Een distilleerketel bestaat uit drie of vier verschillende delen: de boiler, de koeler, de helm eventueel in 2 delen. Zorg er altijd voor dat de helm goed vast zit in de boiler. Laat de koeler vollopen met water en zorg voor een rustige doorloop van koelwater door middel van een slang.
Maar wil je het alcoholpercentage verhogen, moet de alcohol worden gescheiden van de rest ('distilleren'). Het geheel moet worden verwarmd in een speciale ketel (vandaar ook de term 'stoken') waarbij de alcohol verdampt. De alcoholdamp wordt in een andere ketel afgekoeld en vervolgens opgevangen.
Wereldwijd wordt zelfgemaakte sterkedrank, vaak illegaal, door particulieren gestookt. De redenen hiervoor variëren. De prijs van sterkedrank is vaak een reden, vanwege de hoge accijns die gewoonlijk op alcohol wordt geheven.
In de Amerikaanse serie Moonshiners zie je verschillende hillbilly's die drank stoken voor de kost. Zwaar illegaal natuurlijk en daarom doen ze het onder het maanlicht in dichte bossen. Vandaar de naam Moonshine. Het distillaat wat zei fabriceren bevat een alcoholpercentage van rond de 75 procent.
Everclear – 95%
Everclear bevat 95% alcohol. Het is dan ook verboden in 13 Staten.
Sinds 2010 is moonshine officieel legaal in Amerika en wordt dit erkend als een heldere, ongerijpte whiskey soort.
Neem 8 kilo suiker en los dit op in 10 liter kokend water. Dit vult u vervolgens aan tot een totaal van 25 liter. Dit aanvullen doet u gewoon met koud water uit de kraan. Als de temperatuur onder de 30 graden celcius is voegt u een zakje turbogist toe.
Aangezien suiker moeilijk oplost in water, en water onze likeur verdunt, maken we dikwijls gebruik van suikersiroop. Wanneer men een deel van de suiker (max 15%) vervangt door glucosesiroop bekomt men bovendien een typisch licht stroperig effekt.
Om zelf likeur te maken, doe je heel eenvoudig alcohol - wodka of gin bijvoorbeeld - met een smaakmaker in een weckpot of glazen fles, die je vervolgens een tijdje laat weken, oftewel macereren. "Aardbeien, ananas, kaneel, gember, vanille, amandel. Je kunt bijna overal likeur van maken", aldus De Koning.
Als basis voor onze Eau de Vie nemen we fruit dat lekker rijp is. Daarna wordt het fruit gewassen en gecontroleerd op rot of beschadigingen. Het fruit wordt daarna fijn gemalen tot een pulp. Hierna wordt er een beetje gist aan toegevoegd, waarna de gistcellen de suikers omzetten in alcohol.
U vult een distilleerketel tot maximaal 80% met stookwijn. Dus een 10 liter distilleerketel vult u met maximaal 8 liter stookwijn. Hiervan houdt u ongeveer 1 liter eindproduct (likeur, whisky, gin enz.) over.
Thuis zelf alcohol destilleren is in bijna ieder land bij de wet verboden omdat de staat dan accijns misloopt. In Nederland is het in bezit hebben van een destilleerketel met een inhoud van meer dan 1 liter verboden.
Wodka wordt normaal gemaakt van tarwe, rogge, gerst, mais of aardappels. Je kan ook suiker en melasse gebruiken, zowel als hoofdingrediënt of samen met andere ingrediënten. Er is zelfs een distillateur die een innovatieve wodka maakt van rode Pinot Noir wijn. Wat je ook kiest, er moeten wel suikers of zetmeel inzitten.
In termen van chemische samenstelling is ethanol de naaste neef van methanol. Het bevat één koolstofatoom en nog twee waterstofatomen in een enkel molecuul. Dit schijnbaar kleine verschil verandert echter gedeeltelijk de eigenschappen van ethylalcohol, waardoor het veiliger wordt voor mensen.
Pure alcohol (vaak te krijgen in alcohol 90%) drinken is gevaarlijk. Je kan door de grote hoeveelheid alcohol je slokdarm en maag beschadigen omdat het het slijmvlies aantast. Verder kan je er een alcoholvergiftiging door krijgen.
De tweede stap in het proces van zelf vodka stoken, is het maken van een aardappelbrij. Voor een fles vodka is ongeveer 9 kilogram gegelatineerde aardappel nodig. Na dit proces stamp je de aardappels goed fijn en voeg je hier later 19 tot 22 liter water aan toe. Zorg er dus dat je een grote pan tot je beschikking hebt.
Gelukkig is het simpel en goedkoop om alcohol te maken van tafelsuiker (sucrose). Je hebt een fermentatievat nodig, suiker en gist voor het gistproces, en de mogelijkheid om de alcohol die je hebt gemaakt te klaren. Wanneer je de alcohol hebt geproduceerd, kun je het gebruiken om likeur te maken of mixdrankjes.
De drank wordt gemaakt door zetmeel- of suikerhoudende producten te laten fermenteren. Het verkregen product met circa 15% alcohol wordt vervolgens gedestilleerd tot soms wel 90% en eventueel daarna verdund met water of sap. Soms gebruikt men spiritus, parfum, industriële of gedenatureerde alcohol als uitgangspunt.
zoet van smaak en met ca. 22% alcohol. De moonshine is niet per se zoet en er zit doorgaans 25% alcohol in, behalve de Roasted Apple 20% en de High Proof 50%. Alle O'Donnell moonshine wordt op basis van tarwe gemaakt, zijn veganistisch, glutenvrij en vrij van kleurstof.
Methylalcohol en haar metabolieten (stoffen die ontstaan tijdens de stofwisseling) leidt tot beschadiging van de oogzenuw en kan acute blindheid veroorzaken. Bij een voldoende hoge dosis kan ook ademstilstand optreden. Methanol kan soms ook ontstaan bij zelf bereide alcoholische dranken.
Stroh 80 heeft een alcoholpercentage van 80%. Deze drank is bedoeld om mee te mixen of als toevoeging bij het koken. Direct drinken kan ook, maar het is dan aan te raden de drank te verdunnen met minimaal een gelijke hoeveelheid water.
Kruidvat 96% Alcohol Ketonatus | Kruidvat NL.
Iemand kan een alcoholvergiftiging oplopen vanaf 4 promille (promillage is de maat die de concentratie in het bloed aangeeft). Dit bereik je door meer dan 20 glazen alcohol in een paar uur te drinken. De kans op bewusteloosheid is dan groot. Ook is er dan sprake van levensgevaar.