Voor werknemers die in loondienst gaan werken is een gecombineerde vergunning verblijf en arbeid (GVVA) nodig. De GVVA combineert de verblijfsvergunning en de tewerkstellingsvergunning (TWV). De GVVA is ook nodig voor de volgende functies: Geestelijk bedienaar of voorganger.
Wilt u voor werk naar Nederland komen? Bijvoorbeeld voor korte of langere tijd? Daarvoor heeft u mogelijk een inreisvisum, een werkvergunning en een verblijfsvergunning nodig. Vul de vragen in en bekijk wat u of uw werkgever moet regelen.
Als u de nationaliteit hebt van een land dat behoort tot de Europese Unie (EU), de Europese Economische Ruimte (EER) of Zwitserland, hebt u geen verblijfsvergunning nodig om in Nederland te wonen.
Heb ik een verblijfsvergunning nodig als ik voor langere tijd naar Nederland kom? U heeft een verblijfsvergunning nodig als u langer dan 90 dagen in Nederland verblijft. En als u niet de nationaliteit heeft van een land van de Europese Unie (EU), Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland.
Vreemdelingen van buiten de EER en van buiten Zwitserland die in Nederland willen werken, mogen in beginsel alleen in Nederland werken als daarvoor een werkvergunning is verleend aan de werkgever. UWV verstrekt alleen een werkvergunning als aan strikte voorwaarden is voldaan.
U mag maximaal 8 maanden per 12 maanden buiten Nederland verblijven. Losse periodes tellen we bij elkaar op. U moet wel blijven voldoen aan de voorwaarden van uw verblijfsvergunning.
Werknemers die korter dan drie maanden in Nederland willen werken, moeten een werkvergunning aanvragen bij het UWV. Indien de werknemer langer dan drie maanden in Nederland wil werken, dan moet naast de werkvergunning ook een verblijfsvergunning worden aangevraagd.
Als iemand zonder verblijfsvergunning in Nederland verblijft betekent dat wel dat hij: geen recht heeft op onderdak en sociale zekerheid.elk moment in vreemdelingendetentie opgesloten kan worden 'ter fine van uitzetting'.een terugkeerbesluit en inreisverbod kan krijgen.
Een asielzoeker hoort binnen 6 maanden van de IND of hij een verblijfsvergunning krijgt. De IND kan deze termijn verlengen tot maximaal 15 maanden. Bijvoorbeeld als er meer onderzoek nodig is.
Het kan 90 dagen duren voordat de IND beslist over uw aanvraag voor een verblijfsvergunning. U kunt aan de IND vragen of zij al een beslissing hebben genomen. Hebt u dat gedaan, maar weet u nog steeds niets? Dan kunt u een klacht indienen bij de IND.
Het hangt van het type verblijfsvergunning af hoe lang de houder buiten Nederland mag verblijven. De hoofdregel bij een verblijfsvergunning voor bepaalde tijd is dat de persoon zes maanden achterelkaar buiten Nederland mag verblijven of drie jaar op een rij niet langer dan vier maanden.
Voor de verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd gelden de volgende voorwaarden: U voldoet aan de algemene voorwaarden die voor iedereen gelden.U hebt al minimaal 5 jaar achter elkaar een geldige Nederlandse verblijfsvergunning. Er zijn uitzonderingen op de 5-jaartermijn bij onbepaalde tijd.
Om langer dan 90 dagen in Nederland te blijven heeft u misschien een verblijfsvergunning nodig. Om naar Nederland te kunnen reizen heeft u soms ook een visum nodig. Wat u nodig heeft, hangt af van uw nationaliteit en de reden van uw komst.
Binnen de Europese Unie is een werkvergunning niet nodig. Dat wil zeggen, als je partner een nationaliteit heeft van een EU-land. In veel landen buiten de Europese Unie zal je partner een werkvergunning moeten aanvragen voordat hij of zij mag werken.
In de Arbeidstijdenwet staat dat u niet iedere week maximaal 60 uren mag werken. Voor een langere periode geldt het volgende: Over een periode van 4 weken mag u gemiddeld 55 uur per week werken.Bij cao of bedrijfsregeling mag hiervan worden afgeweken, maar u mag nooit meer dan 60 uur per week werken.
Gaan er vanuit Turkije, familie of vrienden op reis naar Nederland voor een kort verblijf? Dan moet daarvoor een Schengenvisum worden aangevraagd bij de Nederlandse ambassade. Met een Schengenvisum mogen Turken maximaal 90 dagen in het Schengengebied verblijven.
Wilt u in Nederland wonen om te werken, studeren, voor uitwisseling of om bij uw (niet EU/EER- of Zwitsers) familielid te verblijven? Vraag dan een reguliere verblijfsvergunning aan. Soms moet u daarvoor eerst een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) aanvragen. Dit is een speciaal inreisvisum.
De vreemdelingenrechter is een toetsende rechter
Het bestuursrecht gaat in de kern over de juridische eisen waar besluiten van de overheid gericht aan individuen aan moeten voldoen. De bestuursrechter heeft, anders dan bijvoorbeeld de strafrechter of de burgerlijke rechter, geen beoordelende maar een toetsende rol.
Legaal betekent: met een geldige verblijfsvergunning. U bent getrouwd met of geregistreerd partner van een Nederlandse man of vrouw. In dat geval kunt u na 3 jaar huwelijk of geregistreerd partnerschap (eventueel in het buitenland) én onafgebroken samenwoning een verzoek om naturalisatie indienen.
Alleen een werkgever kan een tewerkstellingsvergunning (werkvergunning) aanvragen. Een werknemer kan dit dus niet doen. Kijk op werk.nl > werkvergunning voor de voorwaarden en regels.
Als u Nederlander bent of een Nederlandse verblijfsvergunning heeft, kunt u uw familie naar Nederland halen. Bijvoorbeeld uw buitenlandse partner of uw kinderen. Dit heet 'gezinshereniging'. U moet een verblijfsvergunning aanvragen voor uw familielid.
Voor Turkije heeft u geen visum nodig bij een verblijf van maximaal 90 dagen in een periode van 180 dagen. Blijft u langer dan 90 dagen? Neem contact op met de ambassade van Turkije.