Het gaat om een kalendermaand. De opzegtermijn gaat in vanaf de 1e van de volgende maand. Stel: u wilt per 1 april uit dienst, dan moet u uw contract uiterlijk voor 1 maart schriftelijk opzeggen. In de maand maart moet u dan gewoon nog werken.
De naam en het adres van het bedrijf waar ontslag neemt. De datum waarop je jouw brief verstuurt en de datum van jouw opzegging met daarbij jouw wettelijke opzegtermijn. De aankondiging dat je jouw contract wil beëindigen per de bovengenoemde datum. De vraag om bewijs van ontvangst.
Vraag een gesprek aan met je manager
Leg kort en beleefd uit waarom je vertrekt, blijf professioneel en laat blijken dat je je huidige projecten graag wilt afronden in de resterende tijd bij de organisatie. Maak een vervolgafspraak om je ontslagbrief te overhandigen en de werkoverdracht te bespreken.
Hoe aankondigen dat een medewerker vertrekt? De meest efficiënte manier om aan te kondigen dat een werknemer de organisatie verlaat, is door een e-mail te sturen met alle belangrijke informatie. Email is een goed middel om een grote groep te bereiken. Zorg dat je key personen mondeling inlicht.
Geeft de werknemer aan in de ontslagbrief dat hij of zij elders een nieuwe baan heeft gevonden dan is dit voldoende. Kan de werkgever mijn ontslag weigeren? In principe niet. Neemt de werknemer de juiste opzegtermijn in acht en heeft de opzegging de werkgever bereikt dan kan de werkgever niet weigeren.
Je hebt met je medewerker schriftelijke afspraken gemaakt over het opnemen van vakantiedagen (in de arbeidsovereenkomst of in een personeelshandboek). Of er gelden aparte regels vanuit de cao. Hierin kan bijvoorbeeld zijn afgesproken dat de medewerker niet meer dan twee weken achtereenvolgens op mag nemen.
Als je dus zelf ontslag neemt, dan heb je recht op een uitkering als het om een geldige reden was. Heb je geen wettige reden voor je vertrek, dan kan er een sanctie volgen. Oordeelt de RVA dat je vrijwillig werkloos bent zonder geldige reden, dan kan je één van onderstaande sancties oplopen: een verwittiging.
Je ziekmelden tijdens je opzegtermijn is dus gewoon mogelijk. Dat recht heb je. Maar nadat deze termijn is verlopen, zal de werkgever je niet meer doorbetalen. Je zult op zoek moeten gaan naar manieren om geld te verdienen, ook wanneer je je nog niet helemaal prettig voelt.
De ontvanger van de ontslagbrief is je supervisor, het management of personeelszaken. zorg ervoor dat je de einddatum documenteert. plaats je handtekening op de ontslagbrief – zonder die handtekening is hij niet rechtsgeldig.
“Het was kort maar krachtig – bedankt voor de samenwerking en veel succes in je nieuwe baan!” “Jammer dat we niet meer tijd hadden om elkaar beter te leren kennen. Volgens mij word je in het hele team enorm gewaardeerd en gaat iedereen je missen. Ik weet zeker dat je nieuwe collega's net zo blij met je zijn!”
"Gefeliciteerd met je nieuwe baan. Ik wens je het allerbeste toe met je toekomstige uitdaging. Bel mij als je ooit vragen hebt over ons vakgebied, ik help je graag." "We denken aan je terug met mooie herinneringen, die stuk voor stuk onvergetelijk zijn.
Vertel hoe je het werk hebt ervaren. Beschrijf de werksfeer, haal herinneringen op, noem een hoogtepunt of iets dat je geleerd hebt. En let op: wees nooit negatief. Ook niet als je op een niet zo'n fijne manier vertrekt.
Als werkgever moet u zich houden aan een opzegtermijn. Deze hangt af van de duur van het contract van uw werknemer. En of hij nog in zijn proeftijd zit. Maar ook van eventuele afspraken met uw werknemer.
Wilt u dat uw ontslag zo snel mogelijk ingaat en niet pas na de opzegtermijn? Dan kan dat als uw werkgever daarmee instemt. Doet hij dat niet en gaat u toch eerder weg? Dan kan het zijn dat u uw werkgever een vergoeding ter hoogte van het loon over die periode moet betalen.
Het vakantiegeld is een wettelijk recht en is in Nederland 8% van het bruto jaarsalaris. Meestal wordt dit in mei uitbetaald, maar bij ontslag wordt het opgebouwde bedrag meegenomen in de eindafrekening. Dus het bedrag dat iemand heeft opgebouwd, moet je betalen als deze medewerker uit dienst gaat.
Wilt u een oud medewerker met een vast contract terug in dienst nemen? Let dan op. Als u de ex-werknemer binnen zes maanden na beëindiging van het vaste contract weer in dienst neemt voor dezelfde functie, dan krijgt de betreffende werknemer automatisch een contract voor onbepaalde tijd (vast contract).
Opzegging van de arbeidsovereenkomst is in principe vormvrij, waardoor opzegging ook mogelijk is per e-mail of WhatsApp. De partij die opzegt moet echter wel kunnen aantonen dat de opzegging de andere partij heeft bereikt.
Als u ontslag wil nemen, moet u dat schriftelijk doen. U moet zich houden aan de afgesproken opzegtermijn. Deze staat in uw arbeidsovereenkomst.
Bedank de recruiter voor de kans, en geef aan dat het een moeilijke beslissing was. Laat zien dat je dankbaar bent door iets positiefs te zeggen over het proces, over het bedrijf of over het gesprek dat je hebt gehad. Leg uit dat je besloten hebt het aanbod af te wijzen, omdat je het salaris niet competitief vindt.
Je opleiding, kennis en/of ervaring sluit onvoldoende aan op de functie-eisen. Je bent overgekwalificeerd voor de functie. Je voldoet aan de eisen, maar een andere kandidaat matcht nóg beter. Een andere kandidaat 'past beter in het team'.