817,36 euro als je alleen woont.1.089,82 euro als je samenwoont met een minderjarig kind dat je ten laste hebt. Indien je ook een partner hebt, geldt dit bedrag voor jullie beiden. De partner moet ook voldoen aan de voorwaarden (met uitzondering van de nationaliteit) die ook voor jouw van toepassing zijn.
Het maandelijks leefloon bedraagt vanaf 1 augustus 2022: 758,64 euro voor een samenwonende persoon. 1.137,97 euro voor een alleenstaande persoon. 1537,90 euro voor een persoon die samenwoont met een gezin ten laste.
Het kan gaan om financiële (leefloon of equivalent leefloon), psychosociale, en andere medische hulp. Het OCMW onderzoekt elke steunaanvraag. Het doet voorstellen die daar het best bij aansluiten en die beantwoorden aan de behoeften van de persoon in kwestie.
Het OCMW kan vragen dat je werkt. Dat kan zowel gaan over vakantiewerk als over een job tijdens het academiejaar. Je mag € 264,13 netto bovenop je leefloon verdienen. Hetgeen je meer verdient, wordt van je leefloon afgetrokken.
Samenwonend: 758,64 euro per maand ( 9.103,73 euro per jaar) Alleenstaand: 1.137,97 euro per maand (13.655,61 euro per jaar) Gezinslast: 1.537,90 euro per maand ( 18.454,82 euro per jaar)
Het OCMW kan het leefloon kan niet weigeren op basis van gebrekkige medewerking door de hulpvrager indien het inlichtingen betreft waartoe het OCMW toegang heeft (Arbh. Brussel 21 april 2010). Soms laat de (fysieke) toestand van de hulpvrager niet toe om medewerking te verlenen aan het onderzoek.
Het OCMW kan de uitbetaling van je leefloon ook geheel of gedeeltelijk schorsen als administratieve sanctie wanneer: je bestaansmiddelen waarvan je het bestaan kent niet aangeeft. je onjuiste of onvolledige verklaringen die het bedrag van het leefloon beïnvloeden aflegt.
Het OCMW moet beslissen binnen een termijn van maximum 30 dagen na de datum van je aanvraag. Je moet binnen de 8 dagen op de hoogte worden gebracht van de beslissing: ofwel via een aangetekende brief; ofwel krijg je hem persoonlijk in handen en teken je een ontvangstbevestiging.
Fields. De betaling van het leefloon gebeurt per week, per veertien dagen of per maand naar keuze van het OCMW, steeds op een vaste datum of dag, door middel van een postassignatie, een circulaire cheque of een overschrijving. Uitzonderlijk kan de betaling ook rechtstreeks aan de betrokkene gebeuren.
De terugvordering op basis van de schaal wordt beperkt tot het door het OCMW aan de betrokkene betaalde bedrag van het leefloon. Het centrum kan dus nooit meer terugvorderen dan dat het zelf betaald heeft.
Wanneer je het financieel moeilijk hebt, dan kan het OCMW jou een financiële steun of een renteloze lening toekennen. Een renteloze lening is een steun die je in maandelijkse schijven aan het OCMW terugbetaalt. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn voor de betaling van een huurwaarborg.
Kan ik geld lenen of krijgen van het OCMW wanneer ik in de schulden zit? Neen, want de dienst voor Schuldbemiddeling is een dienst voor schuldbemiddeling, geen dienst voor het lenen of voorschieten van geld.
Check je recht op toeslagen en subsidies
Met BerekenUwRecht kun je nagaan voor welke regelingen je in aanmerking komt en om welk bedrag het gaat. Ook zie je direct waar je een tegemoetkoming kunt aanvragen. Als je alle gegevens bij de hand hebt, kost dit je 5-10 minuten. Je blijft anoniem.
U hebt recht op een leefloon als uw inkomen onvoldoende is en als u niet in staat bent die toestand te veranderen. Als uw inkomen lager is dan het leefloon, kunt u vragen om het verschil bij te passen zodat uw inkomen op dezelfde hoogte komt als het leefloon.
Ja. Als je eigenaar bent van een woning, dan telt je woning mee als een vorm van inkomsten. Dat betekent niet dat je geen recht hebt op leefloon. Ook als je eigenaar bent van een huis of een appartement kan je leefloon krijgen als je aan de andere voorwaarden voldoet.
Het maandelijks leefloon bedraagt vanaf 1 januari 2021: 656,45 euro voor een samenwonende persoon. 984,68 euro voor een alleenstaande persoon.
Het maandelijks leefloon bedraagt vanaf 1 maart 2022: voor een samenwonende: 729,20 euro. voor een alleenstaande: 1.093,80 euro. voor een persoon met gezin ten laste: 1.478,22 euro.
Bijna 44.000 personen ontvangen leefloon of equivalent leefloon. Begin 2021 ontvingen ongeveer 40.200 inwoners van het Vlaamse Gewest een leefloon en 3.700 personen een equivalent leefloon. Het leefloon vormt een minimuminkomen voor mensen die niet over voldoende bestaansmiddelen beschikken.
Bijstand bij onvoldoende inkomen
Heeft u niet genoeg inkomen of eigen vermogen om in uw levensonderhoud te voorzien? Dan heeft u recht op een aanvullende bijstandsuitkering. U heeft onvoldoende inkomen als uw (gezamenlijke) inkomen lager is dan het sociaal minimum dat op u van toepassing is: de bijstandsnorm.
De eerste betaling van het leefloon moet gebeuren binnen de 15 dagen na de beslissing.
Als je financieel niet meer wordt gesteund door je ouder(s) en je onvoldoende of geen inkomen hebt, kan je bij het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW) een leefloon aanvragen om te studeren. Het betalen van je levensonderhoud en studies valt in principe onder de onderhoudsplicht van je ouders.
Als je recht hebt op een leefloon, is het mogelijk dat je aanvullend ook nog maatschappelijke hulp kan krijgen. Bijvoorbeeld om medische kosten te betalen, energiekosten te betalen, onvoorziene kosten te overbruggen,… De hulp van het OCMW is subsidiair.
Het Sociaal Huis is een samenwerking tussen het lokaal bestuur en externe partners. Je kan in het Sociaal Huis terecht met al je maatschappelijke en sociaal getinte vragen of problemen, met vragen over uitkeringen, premies, tegemoetkomingen …
OCMW-uitkeringsgerechtigden
Personen die alleen een leefloon van het OCMW als inkomen hebben, betalen geen belasting. Zij hebben dus ook geen recht op belastingverminderingen.