"Het zijn jongens die verslaafd zijn, zich vervelen of kicken op geld omdat hun vrienden dat ook hebben. Ze pakken een auto, rijden door de wijk en kijken waar ze een kraakje kunnen zetten." Kleine details kunnen bepalen of deze personen een poging willen wagen.
Inbrekers komen terug voor waardevolle spullen
Die televisie was toch iéts te zwaar en op het moment dat ze de verstopplek van waardevolle spullen hebben gevonden, komen net de bewoners thuis. Als de spullen waardevol genoeg zijn, kiezen inbrekers er vaak voor om hier op een later moment voor terug te komen.
136 keer per dag een inbraak
Sterker nog, uit onderzoek van de stichting blijkt dat dit geldt voor twee op de vijf Nederlanders. “Als je het slot of cylinder de afgelopen vijf jaar niet hebt vervangen, dan is er een grote kans dat een inbreker binnen drie minuten bij je binnen staat”, aldus Staal.
Door je te bewapenen neem je namelijk het risico op escalatie. Het gevaar bestaat dat je het wapen te snel gebruikt. Wapens in huis hebben mag sowieso niet, maar dat is niet relevant als het om inbraak gaat.
Bijna 50% van de inbrekers komt binnen een jaar terug. Een mogelijke verklaring dat daders van de eerste inbraak terugkeren, is waarschijnlijk omdat ze de weg kennen, weten wat er te halen valt en hopen dat je nieuwe laptops en televisies hebt gekocht nadat ze de vorige keer gestolen zijn.
Kast in woonkamer. Woningverzekeraar John Lewis Home Insurance stelde die vraag aan een aantal ex-inbrekers. Zij verklapten dat de eerste en voornaamste plek die ze doorzoeken de woonkamer en keuken zijn, meer bepaald kastlades.
Veel inbrekers slaan toe tussen 10.00 uur 's morgens en 15.00 uur 's middags. Over het algemeen geven inbrekers de voorkeur aan overdag een woning leeg te roven. Hierbij zijn ze vooral op zoek naar huizen waarvan ze vrij zeker zijn dat er tegen die tijd niemand thuis zal zijn.
Bel direct 112 * Maak lawaai. Stamp met je voeten, schreeuw, sla op de verwarming (dit hoor je door het hele huis). Inbrekers gaan er dan direct vandoor.
Je bent mogelijk strafbaar
Daarbij: als je de inbreker verwond, dan ben je mogelijk strafbaar. "Er kan geoordeeld worden dat er overmatig veel geweld is gebruikt. Je bent natuurlijk boos, dus die kans zit erin.
Een inbreker hoeft alleen de sleutel maar om te draaien en hij is binnen. Ook een openstaand raampje geeft gemakkelijk toegang tot de woning. Vaak zal de inbreker in deze situaties eerst even aanbellen. Doet er niemand open, dan slaat hij zijn slag.”
Met de komst van tablets, smartphones en laptops worden ze een steeds belangrijker doelwit. Bewaar de facturen van deze artikelen en hun serienummers zorgvuldig, zodat u in geval van diefstal uw bezittingen kunt identificeren. Cash geld is duidelijk een gemakkelijk doelwit voor inbrekers.
De meeste inbraken vonden vorig jaar plaats in de hoofdstad Amsterdam (1716), gevolgd door Rotterdam (1012) en Den Haag (1002). In deze drie steden vinden zelfs opgeteld evenveel woninginbraken plaats als in heel Drenthe, Flevoland, Friesland, Overijssel én Groningen samen.
De meeste inbraken vinden plaats in dure huizen
De meeste inbraken vinden juist plaats in goedkopere (huur)woningen. Het hang- en sluitwerk is hier vaak matig. Inbrekers zijn zich daar zeer bewust van. Bovendien gaan inbrekers het liefst bij hen in de buurt te werk.
Een inbraak duurt gemiddeld slechts 5 minuten. Inbrekers weten dat ze weinig tijd hebben voordat ze opgemerkt worden. Ze hebben maar één minuut nodig om het huis binnen te dringen, 3 minuten om alle waardevolle spullen te verzamelen en nog een minuut om het huis weer te verlaten.
Inbrekers hebben niet meer dan een tandenstoker nodig om te zien of u thuis bent. Ze steken de tandenstoker tussen de deur en kijken of hij er na een paar dagen nog steeds zit. Voor dezelfde truc gebruiken ze een munt, een stuk papier, een stuk karton of een stuk plastic.
Je zou misschien verwachten dat 's nachts het vaakst wordt ingebroken, maar niets is minder waar. In Nederland vindt slechts 13 procent van de woninginbraken in de nachtelijke uren plaats, tegenover ruim 60 procent in de middag- en avonduren. Vooral tussen 15:00 uur en 19:00 uur vinden veel inbraken plaats.
In Nederland geldt er geen limiet voor de hoeveelheid geld die u in huis mag hebben. Contante bedragen boven de €560 euro moet u wel opgeven bij uw belastingaangifte. Dit is €1120 als u een fiscale partner heeft.
Bewaar geld en kostbaarheden nóóit in ladekasten, boekenkasten of secretaires. Dit zijn namelijk de állereerste plekken waar ongenode gasten kijken, wanneer ze in je huis op zoek gaan naar geld, juwelen en andere kostbaarheden. Bovendien zijn laden en kasten heel snel en makkelijk te doorzoeken.
"De beste plek om geld te bewaren is de bank. Mocht je toch een flink bedrag thuis willen bewaren, doe het dan in een kluis." Ypma legt uit dat als er dan iets gebeurt, je er alles aan hebt gedaan om het geld zo goed mogelijk te beschermen tegen diefstal of brand.
In Harlingen en Dinkelland werd het minst vaak ingebroken (0,5 keer per 1 000 huishoudens). Van de vier grote steden werd het vaakst ingebroken in Utrecht (3,8 keer per 1 000 huishoudens) en het minst vaak in Rotterdam (3,1 keer).
Dit doe je op de site politie.nl bij 'Mijn buurt'. Hier kun je zelf zien waar en wanneer er precies wordt ingebroken door de vier cijfers van je postcode in te vullen. Vervolgens zullen de inbraken van de afgelopen drie maanden in je buurt verschijnen op de kaart.
Afgelopen jaar werden er dagelijks gemiddeld 108 woninginbraken geregistreerd. Bekijk hieronder hoeveel woninginbraken er per provincie werden gepleegd en of er -ten opzichte van 2018- sprake is van een daling of stijging. Hierin vallen vooral de provincies Flevoland, Limburg en Gelderland op.