Als je Strelitzia bruine bladeren heeft, is dit mogelijk een gevolg van te veel water. Je Strelitzia houdt van water, maar kan niet zwemmen. Verzuip je Paradijsvogelplant dus niet. Geef je Strelitzia even geen water tot de potgrond nagenoeg droog is (let op: niet kurkdroog).
Je kunt de strelitzia het beste twee keer per week water geven. Let er wel op dat de plant niet met zijn wortels in het water staat. Geef daarom nooit meer water dan de grond kan absorberen, kleine beetjes tegelijk dus. Om je strelitzia in topconditie te houden kun je hem zo nu en dan sproeien, hoe vaker hoe beter.
Verkleurde bladeren
Als de Strelitzia last krijgt van bruine vlekken op meerdere bladeren, dan is dit vaak een teken van teveel water. Geef in dit geval de plant minder water. Zitten er witte puntjes op het blad? Dan zijn dit vaak kalkresten.
Voeding voor de Pokon Strelitzia
De Strelitzia Nicolai verbruikt veel energie en is daarom erg hongerig. Met de bijgeleverde Pokon Kamerplanten Voedingskegels geef je jouw plant gemakkelijk voeding. Stop de voedingskegels in de grond rondom de plant, om jouw plant genoeg kracht en energie te geven!
In de zomer 1 liter water per week. In het voorjaar en najaar 1 liter water per 2 weken. In de winter een halve liter water per 2 a 3 weken. Allemaal afhankelijk van de hoeveelheid licht, staat de plant wat donkerder, of zonder direct zonlicht, dan kunt u de hoeveelheid verminderen of de tussenpozen vergroten.
Het is heel belangrijk om de bladeren van je Strelitzia nicolai schoon te houden. Stof en vuil zorgt ervoor dat je plant niet goed meer kan 'ademen' en dus niet meer zal groeien. Maak bladeren altijd schoon met lauw water en een zachte doek.
Belangrijk is dat de grond aan het net een beetje droog is voordat je weer water geeft. Voel dus regelmatig met je vingers in de pot of je voldoende (of te weinig) je Strelitzia water geeft. Meestal is 1 á 2 keer per week je Paradijsvogelplant water geven voldoende.
Voor de voeding van de Strelitzia is het belangrijk om in de bloeiperiode de plant elke 2 weken voeding te geven om de groei te bevorderen. Hiervoor kan universele meststof gebruikt worden. In de winter nooit de plant voeding geven, dit is overbodig en kan zelfs schadelijk zijn.
De kamerplant Strelitzia (Bird of Paradise) kan af en toe gesnoeid worden. De oude bladeren en bloemen dien je te verwijderen. Hoe moet ik snoeien? Snij de bloem van een Strelitzia zo laag mogelijk af.
Om tot bloei te komen moet Strelitzia nicolai eerst flink groeien. In de natuur bloeit hij pas vanaf een meter of 3. In de woonkamer komt dit niet zo snel voor, maar het is niet onmogelijk. Mocht hij dan toch tot bloei komen, dan zien zijn bloemen er anders uit dan bij zijn 'broertje' Strelitzia reginae.
Dit is waarom de bladeren krullen
In huis is de luchtvochtigheid vaak relatief laag, zeker in de winter als ook nog de verwarming aan staat. Deze droge lucht kan ervoor zorgen dat de bladeren dicht krullen. Een andere mogelijkheid is nog dat je te veel of weinig water geeft.
Hij geeft bij veel soorten zoals de strelitzia reginae ook prachtige bloemen (paradijsvogelbloemen) die veel lijken op een paradijs vogel, zijn naam verraad het eigenlijk al. Hij kan zowel binnen als buiten staan mits het niet kouder word dan 5 graden het blijft natuurlijk een tropische plant.
De Strelitzia groeit snel en heeft in het groeiseizoen (zomer, lente) dus ook veel water nodig. Zorg dat de grond vochtig blijft, maar voorkom dat de wortels permanent in het water staan. In de winter staat de Strelitzia op “rust” en dan moet de watergift dus ook verminderd worden.
Strelitzia's houden van zonlicht, ook van urenlange directe middagzon. Toch kan de vensterbank bij een raam op het Zuiden te heftig zijn. Staat je Strelitzia op zo'n plek, dan is het extra van belang de aarde goed vochtig te houden. Krijgt 'ie toch bruine, droge vlekken in het blad, zet 'm dan iets verder van het raam.
Allereerst is het belangrijk om een redelijk frisse plek te hebben waar de strelitzia kan overwinteren. Het moet er licht zijn, en nooit kouder dan 6 of 7 graden. In de natuur (in warme landen) bloeit de paradijsvogelbloem constant door, maar in ons land heeft -ie een soort winterstop.
Een Strelitzia stekken kan door het splitsen van de kluit. Als je dit nooit eerder hebt gedaan kan het best spannend zijn. Je moet de Strelitzia namelijk helemaal uit de pot halen en een gedeelte van de plant afsplitsen. Zo houd je twee nieuwe planten over.
De twee meest voorkomende soorten zijn de Strelitzia regina en de Strelitzia nicolai. Het verschil zit vooral in de bloem, de regina maakt oranje bloemen en de nicolai zwarte met witte. Binnenshuis zal de nicolai overigens niet snel bloeien. Daarnaast is het blad van de nicolai groter dan het blad van de regina.
Het maakt de Strelitzia niet zoveel uit in welke potgrond ze staat. Een universele potgrond voor (kamer)planten is prima. Als je de keuze hebt is het nog beter om te gaan voor een potgrond op basis van kokos. Deze is wat luchtiger en geeft de wortels wat meer de ruimte.
Over het algemeen kunnen we stellen dat een Strelitzia een echte snelgroeier is. Als je deze niet snoeit, kan deze letterlijk het huis uit groeien. Zeker als de omstandigheden boven verwachting goed zijn. Zo zal de Strelitzia Nicolai met gemak een hoogte van 2 meter bereiken.
Een plant die te weinig water krijgt, zal zijn bladeren opkrullen om zo minder water te laten verdampen. Steek een vinger in de potgrond en voel: is de grond droog? Dan is het tijd voor wat extra H20. Nog tekenen van te weinig water zijn bladeren die erg gaan hangen of geel worden.
Gemiddeld leven kamerplanten 2 tot 5 jaar. Hierna stoppen planten met bloeien en kun je het beste investeren in een andere plant.
De plant is niet vorst bestendig temp. +2ºC, en een enkele lichte nachtvorst is geen probleem. Ons advies is de plant binnen op een koele plaats boven het vriespunt te laten overwinteren en niet te donker. In de winter weinig water geven i.v.m. wortelrot.
De eerste en voornaamste reden waarom je kamerplanten doodgaan is omdat je ze niet te weinig maar teveel water geeft. In veel natuurlijke gebieden loopt water meestal (na enige tijd) (altijd) weg.
Als je plant al wat langer te veel water krijgt kan je dat zien aan de bladeren. Ze zullen lichtgroen of geel worden en uiteindelijk van de stam afvallen. Heeft je plant al wortelrot door een overschot aan water, dan is de kans groot dat de bladeren juist verdorren en van de plant afvallen.