Hoogte donaties De bedragen die worden gedoneerd variëren, blijkt uit het onderzoek: 41 procent geeft 0 tot 50 euro per jaar, 21 procent geeft tussen de 50 en 100 euro, 18 procent tussen de 100 en 250 euro, 11 procent tussen de 250 en 500 euro, 8 procent tussen de 500 en 1000 euro.
Volgens de NDP-meting van juni 2022 moet 80 tot 90% van het budget dus aan het doel besteed worden. Ruim een op de vier vindt minder dan 10% acceptabel. Hier zitten dus ook de panelleden tussen die vinden dat er helemaal geen overheadkosten zouden mogen zijn.
In Nederland geeft 88 procent van de mensen geld aan goede doelen, zo blijkt uit het onderzoek Geven in Nederland. "Gemiddeld geven huishoudens in Nederland 216 euro per jaar", aldus Bekkers.
Gemiddeld 80 euro
Dat de bedragen 35, 70 en 120 zijn gekozen is geen toeval. "Gemiddeld gezien doneren mensen bij online campagnes 80 euro. Dat komt overeen met de 70 euro die je bij 555 kunt doneren. Het laagste vaste bedrag, 35 euro, is de mediaan.
Gemiddeld gaven Nederlanders het afgelopen jaar 204 euro uit aan goede doelen. In de maand november doneerden ze gemiddeld 1,6 keer, slechts een op de vijf Nederlanders doneerde 3 keer of meer afgelopen maand.
Met bijdragen van bedrijven, kansspelen en fondsen erbij komt het totaalbedrag op 5,7 miljard euro. Het meeste van dit geld gaat naar doelen die betrekking hebben op gezondheid, zoals KWF Kankerbestrijding. Op plek twee staat internationale hulp. Huishoudens doneren het meest aan de kerk en levensbeschouwing.
Nederlanders doneren meer aan goede doelen naarmate ze ouder worden. Jonge huishoudens - met een hoofdkostwinner tot 35 jaar - geven bijna 1 procent van hun uitgaven uit aan een goed doel. Onder huishoudens met een hoofdkostwinner van 65 jaar of ouder bedraagt dit het dubbele.
Geld doneren doe je niet zomaar. Of ze nou een klein of groot budget hebben, mensen kiezen hun goede doelen zorgvuldig uit. Ze beslissen op basis van persoonlijke verhalen, doelen waar zij iets mee hebben of door influencers die een product of doel promoten.
Bij de werving van donateurs voor goede doelen blijven grote bedragen aan de strijkstok hangen van commerciële bureaus. Dat zeggen verschillende deskundigen tegen EenVandaag. De bureaus organiseren donateurswerving deur-aan-deur en in winkelstraten.
Bij doneren denken we al gauw aan de collectant die op een regenachtige avond tijdens het eten aan de deur komt. Collecteren mag dan, vooral onder ouderen (55+), nog steeds de meest voorkomende manier van doneren zijn, jongeren (18-34 jaar) blijken juist mínder gevoelig voor de persoonlijke benadering.
Doorgaans halen collectanten met een gewone collectebus gemiddeld 65 euro per bus op. Met een pinbus is de opbrengst gemiddeld 141,50 euro. Van dat bedrag wordt 33,50 euro met een pinpas of mobiele telefoon betaald, 108 euro wordt contant in de bus gestopt.
Dit doen ze op verschillende manieren. Zo werven ze via telemarketing, online campagnes, per e-mail en per post maar ook op straat en langs de deuren. Bij elke manier van fondsen werven, maken goede doelen vooraf een berekening van de investering die ze moeten doen en de opbrengst die ze verwachten.
Bij het invullen van de belastingaangifte kan het drempelinkomen eenvoudig worden berekend. Wat boven dit drempelbedrag is geschonken aan goede doelen, mag als aftrekpost worden opgevoerd. Er geldt ook een maximum voor de belastingaftrek. Het totaal aan giften mag niet hoger zijn dan 10% van het 'drempelinkomen'.
De belangrijkste reden die gegeven wordt waarom deze directeuren zo veel verdienen, is omdat ze een grote verantwoordelijkheid dragen. Het professionele leiderschap samen met de omvang en de complexiteit van een organisatie leidt tot het bedrag van het jaarinkomen.
Je kunt kosteloos een inzamelingsactie maken
Er zijn geen kosten verbonden aan het starten of beheren van je inzamelingsactie. Onze betalingsverwerkers houden per donatie wel een kleine transactievergoeding in (2,9% +€0,30, inclusief debetkaart- en creditcardkosten) om de transactie veilig te kunnen uitvoeren.
Betrouwbare goede doelen
Het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) helpt je bij het beoordelen van de betrouwbaarheid van een goed doel. Op de website vind je informatie over een goed doel en check je makkelijk of het goede doel het keurmerk 'Erkenning' van CBF heeft ontvangen.
Kleding, voedsel en speelgoed doneren
In de meeste Nederlandse gemeenten zijn verzamelpunten voor kleding, voedsel en speelgoed. Hier kun je geld en spullen doneren. Vaak kun je bij deze organisaties ook vrijwilligerswerk doen. Zoek via Google op jouw gemeente en wat je wilt doneren.
Ja, alle organen en weefsels die u kunt doneren staan op het donorformulier. Misschien wilt u sommige organen en weefsels liever niet doneren.