De kilo's die je lichaam als reserve heeft aangelegd voor de periode van borstvoeding zitten er direct na de bevalling natuurlijk nog. Maar door het geven van borstvoeding raak je die langzaam kwijt. Borstvoeding geven kost namelijk veel energie. Zoveel dat je dat er meestal niet allemaal bij eet en je langzaam afvalt.
Je gewicht na de zwangerschap
Na de bevalling ben je direct een paar kilo's lichter: het gewicht van je baby, het vruchtwater, de placenta en de vliezen. Dit is samen goed voor ongeveer vijf kilo. De overige zwangerschapskilo's verlies je binnen enkele maanden meestal vanzelf.
Na de bevallingen verdwijnen vruchtwater en de placenta op een natuurlijke wijze uit je baarmoeder. Maar buiten extra kilootjes, verandert er tijdens je zwangerschap nog wat meer aan je buik. Je buik zal zich in 9 maanden aan sneltempo uitzetten om plaats te maken voor je baby.
Na de bevalling hebben de rechte buikspieren tijd nodig om weer terug te keren naar hun originele plek. Dit kan maanden duren. In sommige gevallen is de spier die de twee rechte buikspieren met elkaar verbindt dusdanig opgerekt dat ze nooit meer sluiten en dus de diastase blijvend is.
Neem je gewicht voor de zwangerschap als doel, met misschien nog 1 of 2 kilo extra als je echt wilt, maar een onrealistisch doel heeft geen enkele zin! Een termijn bepalen is echter best moeilijk. Sommige vrouwen zijn binnen een paar weken weer op hun oude gewicht, andere hebben hier meer dan een jaar voor nodig.
Met een dieet en krachttraining kun je de slappe huid voorkomen of verminderen. Door gezond en gevarieerd te eten kunnen de conditie en de spierdefinitie verbeteren. Voldoende voedingsstoffen en vocht zijn hierbij van groot belang. Het is belangrijk om kosten te beperken, wat betreft voeding.
Tijdens de zwangerschap moeten je rechte buikspieren uiteen wijken om je buik te laten groeien. Na de bevalling zijn deze spieren niet direct weer aan elkaar gegroeid. Bij sommige vrouwen wijken ze wel heel erg en is actie nodig. Zelf je buikspieren gaan oefenen is niet verstandig.
Wat is een opgeblazen buik? Bij een opgeblazen buik is het maag-darmkanaal opgezwollen/opgezet door een verstoring van de spijsvertering of een hogere aanwezigheid van gas in het maag- en darmstelsel. Dat zorgt voor het opgeblazen gevoel in de buik. Je buik is dan erg vol, bijna alsof je zwanger bent.
Na de bevalling begint het proces van ontzwangeren, waarbij het lichaam deze veranderingen geleidelijk aan omkeert.Je keert terug naar de toestand zoals die was voordat je zwanger raakte. Dit proces kan enkele weken tot enkele maanden duren en gaat gepaard met verschillende symptomen.
Een hangbuik kan met behulp van plastische chirurgie worden gecorrigeerd. Met een medische term heet deze operatie abdominoplastiek of buikwandplastiek. Bij een buikwandplastiek wordt het overschot aan huid verwijderd. Soms moet daarbij ook de navel worden verplaatst.
Het eerste herstel van uw lichaam na de bevalling duurt zes tot acht weken. Volledig herstel duurt echter drie tot vier maanden.
Buik strakker laten maken na de bevalling of gewichtsverlies
Tijdens een mini buikcorrectie zal een plastisch chirurg uw buik strak trekken door de overtollige huid te verwijderen. Wanneer u veel last heeft van striae, dan zullen ook deze samen met de overtollige huid zoveel mogelijk verwijderd worden.
Het kan best zijn dat het afvallen na de bevalling niet heel gemakkelijk en snel gaat. Dit komt door de hormonale veranderingen. Laat je er niet door ontmoedigen. Minder eten is niet aan te raden, omdat je je lichaam dan in de 'zuinige stand' brengt.
Doordat je lichaam continu te weinig binnenkrijgt gaat hij in de spaarstand werken, dat blijft je lichaam ook doen als je later weer normaal gaat eten met als gevolg dat je gaat aankomen van een normaal eetpatroon.
Na de bevalling begint het proces van ontzwangeren, waarbij het lichaam deze veranderingen geleidelijk aan omkeert.Je keert terug naar de toestand zoals die was voordat je zwanger raakte. Dit proces kan enkele weken tot enkele maanden duren en gaat gepaard met verschillende symptomen.
Als je na je zwangerschap goed voor jezelf zorgt, straal je vanzelf! Het duurt wel even voordat je na de bevalling je buikje en de overtollige kilo's kwijt bent. Aan die slappe buik mag je overigens na een week of zes na de bevalling pas iets gaan doen: oefeningen om de spieren aan te sterken.
Daalt uw BMI nog dan stijgt het risico op tekorten aan bepaalde voedingsstoffen. Het is aangeraden om tijdens de zwangerschap 12,5 tot 18 kg gewicht bij te komen. Voor vrouwen met ondergewicht en een tweelingzwangerschap zijn er geen richtlijnen voor gewichtstoename.
Het beste kun je daarom niet te snel gaan, en zo'n 0,5 kilo per week proberen kwijt te raken. Dat doe je zo: Beweging: Sporten en bewegen helpt zeker bij het afvallen. Bouw het wel rustig op, want het kan een tijd duren voordat je bekkenbodem en buikspieren zijn hersteld.
Na de bevalling ben je direct zo'n vijf kilo kwijt. Naast je baby ben je ook het vruchtwater en de placenta kwijt. Tijdens de kraamweek verlies je nog eens vier kilo.
Kies voor een gebalanceerd eetpatroon met voldoende groente, fruit en vezels. Denk ook aan het vermijden van suiker, bewerkt voedsel en alcohol om een slappe huid bij je buik weer strak te krijgen. Ga regelmatig naar buiten – frisse lucht kan helpen je huid te verjongen.
Buik hangt over het litteken van de keizersnede heen
Tijdens je zwangerschap rekt de huid van je buik flink op. Er ontstaat dan een opgezette dikke buik na je keizersnede. Ook de spieren raken daaronder slapper. Helaas veert je huid na de bevalling niet gelijk weer terug naar de normale situatie.
Een hangbuik kan met behulp van plastische chirurgie worden gecorrigeerd. Met een medische term heet deze operatie abdominoplastiek of buikwandplastiek. Bij een buikwandplastiek wordt het overschot aan huid verwijderd. Soms moet daarbij ook de navel worden verplaatst.
Naweeën zorgen ervoor dat je baarmoeder krimpt en na anderhalf of twee maanden weer haar normale omvang heeft. Je kraamverzorgende controleert elke dag de stand en grootte van je baarmoeder. Aan het eind van de kraamweek is je baarmoeder al flink gekrompen. Je kunt een paar dagen naweeën hebben.
Niet vergeten
Om drie weken voor de uitgerekende datum het bed op klossen te zetten. Deze kun je huren bij een thuiszorgwinkel in de buurt. Om opvang te regelen voor je kinderen en eventuele huisdieren als je in het ziekenhuis gaat bevallen.