Met een sommeliersmes maak je de bovenkant van de flessenhals en de kurk vrij. Aan het sommeliersmes zit een spiraal, hiermee kun je de wijn ontkurken. Draai deze spiraal voorzichtig in de kurk en let op dat je deze niet kapot maakt. Vervolgens kun je de kurk gemakkelijk naar boven trekken.
Gebruik je kurkentrekker
Zorg ervoor dat de schroef helemaal in de kurk zit en probeer zo de kurk er voorzichtig uit te trekken. Mocht dit echt niet lukken, gebruik dan een pollepel en theedoek. Houd de fles recht en leg de theedoek over de hals van de fles. Druk de kurk met de achterkant van de pollepel naar beneden.
De kurk in de fles duwen
Dit kun je doen met een stomp voorwerp, dat langer is dan de hals van de fles en die door de opening van de fles past. Indien je thuis bent kun je denken aan een pollepel, pen of stift, maar als je in de buitenlucht bent zou je het kunnen proberen met een stevige tak.
Draai niet te ver door
Maak aan de voorkant een inkeping. Draai de fles en maak nog een inkeping. Maak ook een inkeping aan de zijkant omhoog, zodat je de bovenkant van de folie er gemakkelijk af kunt halen. Plaats de schroef in het midden van de kurk en maak een aantal slagen.
Maak de flesjes met elkaar open. Houd een flesje op z'n kop en zet de rand van de dop onder de rand van het tweede flesje. Trek omhoog en de eerste fles is open. Sla vervolgens de rand van de gesloten fles op de open fles open.
Een kurksmaak is heel makkelijk te herkennen. De wijn ruikt zuur, muf en heeft een zure, chemische en sterke nasmaak. Kurk in de fles maakt de wijn ondrinkbaar. Naast de slechte smaak is het ook niet goed voor de gezondheid.
Je hebt geen begeleiding zoals bij de klassieke kurkentrekker het geval is. Gebruik de hefboomtechniek om de kurk eruit te krijgen. Zet de hefboom op de rand van de flessenhals, en houd deze vast met een hand. De handgreep trek je naar boven waardoor de kurk uit de flessenhals wordt getrokken.
Als je kurk breekt wanneer je een fles opent, probeer dan de resterende kurk vanuit verschillende hoeken aan te vallen. Als al het andere niet lukt, duw dan de overgebleven kurk in de fles en zeef of decanteer de wijn. Dit gebeurt ook met de besten van ons.
Het beste kelnersmes is de Laguiole Style de Vie. Een multifunctioneel kelnersmes met een mooi ergonomisch design. Dit kelnersmes heeft een tweetraps hefboom, een capsulesnijder en een flesopener in één design verpakt. Het kelnersmes weegt ongeveer 200 gram en heeft een handvat van rozenhout.
Mocht je de kurk nog wel hebben, maar hem er niet inkrijgen: bakpapier is het antwoord. Wikkel een klein stukje bakpapier om de kurk en duw hem terug. Als het goed is lukt het zo wel, omdat het bakpapier glad is en dus makkelijker de fles inglijdt. Daarnaast kunnen er op deze manier geen stukjes kurk in de wijn vallen.
Draai enkele slagen naar rechts en de kurk komt vanzelf uit de fles, enkele slagen naar links en de kurk komt uit de kurkentrekker.
De hefboom
Terwijl je de schroef in de kurk draait, komen aan beide kanten van de hals van de fles een paar hendels omhoog. Als je de hendels naar beneden duwt, komt de kurk omhoog. Wanneer het is gemaakt van zwaarder, dikker metaal, is het gemakkelijk in gebruik en behoorlijk effectief.
Houd de fles schuin omhoog en leg de champagnesabel eerst vlak op de fles met de scherpe kant naar de kurk gericht. Draai het champagnesabel nu iets, zodat de botte kant los van de fles komt en de scherpe kant nog steeds op de champagnefles blijft rusten.
Klik op een hefboom en versleep deze om hem te laten werken. Klik op het handvat en versleep het horizontaal om de schroef te laten draaien. Klik op het handvat en versleep het verticaal om de schroef te omhoog of naar beneden te draaien.
Kurk in de wijn is niet gevaarlijk, u kunt de wijn gerust proeven. De wijn met kurk drinken is in principe ook niet schadelijk voor de gezondheid, maar de trek zal u snel vergaan, want de wijn is echt niet lekker en doet niet denken aan hoe hij normaal smaakt.
Je schroeft de kurkentrekker in de kurk, en tegelijk gaan aan weerszijden twee 'vleugels' naar boven. Zit de schroef helemaal in de kurk, dan duw je de vleugels naar beneden en komt de kurk supermakkelijk uit de fles. Let wel op dat je de schroef zo diep mogelijk in de kurk laat gaan: anders kan hij alsnog afbreken.
Om de smaak van wijn zo lang mogelijk goed te behouden, is het zaak om de geopende fles gekoeld te bewaren. De koelkast vertraagt het oxidatieproces namelijk. Daarnaast kan je met een vacuümpomp de lucht uit de wijnfles trekken. Hierdoor kan je de geopende wijn vaak nog een dagje langer bewaren.
Wat is 'kurk' in de wijn? Kurk betekent dat de wijn besmet is met een schimmel, de zogenaamde 2,4,6-Trichloroanisole schimmel (TCA). In de meeste gevallen bevond deze schimmel zich in de kurk zelf. Maar de schimmel kan ook in een wijnvat gezeten hebben, of in de fles, voordat deze werd gevuld.
Kurk wordt vaak al opgelopen in de houten vaten waar rode wijn in wordt gerijpt, dus ook wijn met een schroefdop kan kurk hebben, maar dat komt veel minder vaak voor.
Een fles rode wijn met een schroefdop kan net zo lang worden bewaard als een fles wijn met een kurk. Dit is afhankelijk van het soort wijn zo'n twee tot tien jaar. Toch zijn de meeste rode wijnen bedoeld om meteen van te genieten en zijn daarom het lekkerst als je ze binnen drie jaar opdrinkt.
Probeer het eens zo: zet de fles met de dop waarop je moet drukken op een lage tafel of stoel en gooi je lichaamsgewicht in de strijd. Gebruik bij een knijp-draaifles een notenkraker. Doe de notenkraker om de dop, knijp zo dat je de dop goed vastpakt met de notenkraker, en draai. Lukt het openen ook dan niet?
Houd de fles met water stevig met je hand vast en sla met de dop tegen een hard oppervlak. Je kunt vrij hard met de dop ergens tegenaan slaan zonder je zorgen te hoeven maken dat de fles uit elkaar spat. Goedkopere flessen water spatten sneller uit elkaar.
Het deksel zet uit en gaat los, zegt ' iszo'. Om lucht te krijgen kun je een gaatje in het deksel prikken met een naald of met hamer en spijker. Ook zijn er veel suggesties om de dekselrand met een fles-, blik- of allesopener op te lichten waardoor er 'bevrijdende' lucht binnenstroomt.