Vroeg of laat raak je dan uitgeput of voel je een hoop stress en spanning in je lichaam, die er als het ware niet meer goed uit kan. Deze stress en spanning is bij boosheid vaak te voelen in nek en schoudergebied of de benen. Dus liever niet negeren, maar gaan voelen!
Woede gaat vaak gepaard met een bonzend hart, een knoop in je maag en gespannen spieren. Als je boos bent komen er stofjes zoals adrenaline en cortisol vrij die je lichaam klaarstomen om te vechten of vluchten. Zolang dit gevoel ook weer zakt, is er niet zoveel aan de hand.
Daarnaast gaat het gepaard met emotionele spanning. Als je boos wordt, stijgt je bloeddruk en gaat je hart sneller kloppen. Dit is een natuurlijke reactie van het lichaam. Het kan het ook een destructieve emotie zijn, die zorgt voor verbittering, verharding en aanhoudende woede.
Emoties spelen zich niet alleen af in je hoofd, ze kunnen zich ook vastklampen op allerlei plekken in je lichaam. Organen, weefsel, spieren en klieren: ze beschikken allemaal over receptoren. Deze receptoren zijn in staat om emotionele informatie op te slaan.
Onverwerkte emoties kunnen symptomen als pijn en misselijkheid veroorzaken.Je maakt langdurig stresshormonen als cortisol aan, die je bloeddruk verhogen en tot hart- en vaatziekten kunnen leiden. Ook gaat de spanning vaak in je spieren zitten.
Daarnaast kan rouw ook effect hebben op je lichaam. Je kan je bijvoorbeeld vermoeid of zelfs helemaal uitgeput voelen. Ook kunnen mensen last hebben van slaapproblemen, hoofdpijn, maagklachten, verminderde eetlust, concentratieproblemen en vergeetachtigheid. Deze lichamelijke klachten ontstaan vooral door stress.
Bij een plotseling verlies krijg je te maken met verschillende emoties. Zo kun je verdriet voelen, maar ook boosheid, ongeloof of schuld.Daarnaast brengt rouwen ook vermoeidheid, lichamelijke pijn en bijvoorbeeld hoofdpijn met zich mee.
De schouders en het borstgebied hebben te maken met vertrouwen, in jezelf en in anderen. Als je schouders vastzitten, houd je veel spanning vast. Je wilt emotioneel de controle houden, durft je niet over te geven aan het leven.
Dit roept gevoelens op als verdriet, teleurstelling, angst, schuldgevoel, leegheid, afgewezen en alleen voelen, machteloosheid of onzekerheid. Niemand voelt graag deze negatieve emoties maar als we hier eerlijk over zijn en er ruimte voor kunnen maken kunnen we een explosie of implosie van boosheid doorbreken.
Wanneer je stress ervaart, bijvoorbeeld door een ruzie op je werk of een onoplettende fietser, begint er een stressreactie in je hersenen. Tijdens deze reactie maken je hersenen stresshormonen aan, zoals adrenaline en cortisol. Door deze hormonen komt er energie vrij.
Word je snel boos omdat je gevoelig bent voor prikkels? Dan zal een drukke en stressvolle omgeving er sneller voor zorgen dat je boos bent. Als je dit niet kunt ontvluchten kan de boosheid zich opstapelen en agressie triggeren. En ook het basale verdedigen van je territorium kan leiden tot boosheid.
De emotie die de rechtstreeks impact heeft op de lever is boosheid, samen met woede en frustratie. Intense boosheid werkt stagnerend op de energiestroom van de lever. Een extreme woedeaanval kan zelfs braken opwekken. Dit komt wel eens voor bij kinderen die hun zin niet krijgen.
Het is bewezen dat beweging helpt bij het reguleren van het zenuwstelsel en het loslaten van opgekropte emoties. Volgens onderzoek is yoga een effectieve manier om PTSS te bestrijden. Maar ook andere bewegingsvormen, zoals acupressuur, massage en dans, helpen bij het verminderen van stress.
Blijf rustig en neem een open houding aan. Probeer, zolang diegene die agressie gebruikt emotioneel of boos is, niet te reageren op schelden of vloeken. Geef tijd en ruimte om te ontladen en te kalmeren. Vraag wat de ander nodig heeft.
Volgens hoogleraar neurobiologie Gert ter Horst van het Universitair Medisch Centrum Groningen voel je in feite signalen die aangeven dat er 'iets' aan de hand is. Je maag stuurt die signalen naar het deel van je brein dat emoties reguleert, onder andere de amandelkern. Normaliter stroomt er veel bloed naar de buik.
Spierpijn door stress komt vaak voor in onze rug, schouders en nek. Spierpijn in deze regio kan vervolgens ook tot spanningshoofdpijn leiden. Vaak is de balans tussen inspanning en ontspanning van de spieren verstoord.
Een emotionele blokkade ontstaat door een conflict tussen verstand en gevoel. Wanneer emoties steeds onderdrukt worden, is het op den duur bijna niet meer mogelijk om deze emotie te uiten, dit is een emotionele blokkade.
Bij angst gaat een signaal van de hypofyse naar de bijnieren waar stresshormonen als adrenaline en cortisol aangemaakt worden. Bij de groep mensen die verstart en vlucht wordt er meer cortisol aangemaakt.
Liefdesverdriet is soms zelfs gevaarlijk. In je brein kan liefdesverdriet namelijk dezelfde gevoelens en klachten opwekken als bij griep, depressie of zelfs een cocaïneverslaving. Dat betekent dat je van liefdesverdriet soms echt ziek wordt, en dat wil je natuurlijk niet.
Emoties in je heupen
Je heupen horen bij je 2e chakra. Deze verwerkt emoties als angst, verdriet, frustratie, verlies en zorgen. Je slaat emoties op in je heupen wanneer je je spieren aanspant op het moment dat je met deze emoties wordt geconfronteerd.
Prikkelbaar, snel geïrriteerd, emotieregulatie-problematiek en woede(uitbarstingen), Hyper-alertheid op omgeving en moeilijk tot rust kunnen komen. Stress door herbeleven van gebeurtenissen. Angst of paniekaanvallen.
Indien we onze emoties niet uiten, kunnen ze lichamelijke pijn veroorzaken.Emoties kunnen zich opstapelen, waardoor ze een 'emotionele bagage' gaan vormen. Deze verzameling aan vaak traumatische levenservaring, hebben een grotere lichamelijke impact dan de meeste mensen denken.