Het verschil tussen Erica (winterheide) en Calluna (zomerheide) zit in de bloeitijd. Zoals de naam al zegt bloeit het ene in de winter en het andere einde zomer van augustus t/m november. Zomerheide wordt zo'n 50 cm hoog en is behoorlijk winterhard en wintergroen. Winterheide wordt zo'n 20 cm hoog.
Heideplanten bestaan uit winterheide en zomerheide. Winterheide (Erica) bloeit wit, roze of rood als de rest van de tuin uitgebloeid is en kan ook goed in pot. Dat maakt winterheide tot een populaire tuinplant. Zomerheide (Calluna) wordt ook wel struikheide genoemd en is in meer kleuren verkrijgbaar.
Tijdens de zomer doet het zonlicht alle kleuren van de bloemen in de tuin stralen. Tijdens de winter ziet het er helaas helemaal anders uit zonder bloemen en met kale bomen. Toch kan je heel wat kleuraccenten in de tuin aanbrengen met winterheide.
Winterheide (ook wel Erica carnea of Erica darleyensis genoemd) bloeit meestal van november tot maart, afhankelijk van de weersomstandigheden en de groeiomstandigheden. De bloeiperiode van winterheide is langer dan die van zomerheide omdat de bloemen van november tot maart blijven staan.
Informatie over zomerheide
Zomerheide of, met de Latijnse naam: Calluna vulgaris, zorgt in de zomermaanden augustus en september voor flink wat kleur. Ze bloeien in talrijke tinten roze, rood, paars en wit; soms in combinatie met een opvallende bladkleur zoals de Calluna vulgaris 'Beauty Ladies Agneta'.
Calluna is zomerheide (ook wel struikheide genoemd) en bloeit van augustus tot januari.
De zomerheide is een vaste, winterharde plant die meerdere voordelen met zich meebrengt: Het is een plant die het hele jaar door groen is, en per jaargetijde ook lichtelijk kan variëren qua kleur.
#1 Kies voor de juiste soort heide
Calluna vulgaris is er in verschillende kleuren. Het plantje wordt zo'n 50 cm hoog en bloeit van augustus tot in november. Het is een zeer winterharde en groenblijvende plant. De dopheide (Erica) bloeit wat later, namelijk van december t/m april en wordt zo'n 20 cm hoog.
Winterheide eenjarig of meerjarig? Winterheide is meerjarig. Deze tuinplant geeft jarenlang kleur aan je tuin.
Het beste snoeiresultaat krijgt u door de takken net onder de uitgebloeide bloemtrossen van het jaar ervoor af te knippen. Planten die een aantal jaren niet geknipt zijn laten zich moeilijk verjongen. Winterheide snoeit u in maart/april. U knipt dan de uitgebloeide bruine bloemen af.
Te veel water: Als de heide te veel water krijgt, kan dit leiden tot rot en kan de heide bruin worden. Vermijd het laten staan van water in de pot of het plantenbakje en geef de heide alleen water als de grond droog aanvoelt. Te weinig water: Als de heide te weinig water krijgt, kan de heide bruin worden en uitdrogen.
Winterheide snoei je best meteen na de bloei, meestal zal dit rond maart zijn. Let wel op dat er geen vorst meer voorspelt wordt! Winterheide heeft geen al te lange uitlopers en hoef je dus niet al te drastisch te snoeien.
Zomerheide, ook wel Calluna Vulgaris genoemd, is de koningin van de late zomer en vroege herfst. Deze prachtige plant verrijkt onze tuinen met een bloei die varieert van subtiel wit tot levendig dieppaars. De charme van zomerheide zit in de kleine, tedere bloempjes die de plant kenmerken.
Zomerheide en winterheide
In tegenstelling tot 'Erica', de Winterheide. Calluna bloeit zeker acht weken lang. Vaak zelfs nog langer. Ze is winterhard, dus geeft jaar na jaar plezier.
Heb je geen tuin, maar wil je toch genieten van heideplanten? Geen probleem! Heideplanten kunnen ook uitstekend in potten worden geplant. Zorg voor een goed doorlatende potgrond en een pot met voldoende drainagegaten om te voorkomen dat de wortels van de planten te nat worden.
Winterheide snoeien
Winterheide (Erica carnea) kan het beste in de zomer worden gesnoeid, na de bloei. Snoei de winterheide tot op ongeveer 10 centimeter boven de grond, zodat nieuwe scheuten kunnen ontstaan. Verwijder ook dode takken en scheuten om het uiterlijk van de heide te verbeteren.
In de winter moet de plant nog steeds water krijgen, maar alleen op vorstvrije dagen om te vermijden dat de wortels niet doodvriezen. Tip Als de vorst lang aanhoudt, kan je je winterheide een paar dagen dichter bij een warme huismuur plaatsen en daar water geven.
De plant is tussen de 20-50 cm hoog en kan in de volle grond, waarbij ze in groepjes meer effect hebben dan solo. Winterheide gedijt ook prima in bakken, (hang)manden en potten.
Heide heeft een specifieke voorkeur als het op grond aankomt: een goed doorlatende, lichtzure grond. Dit type bodem bootst hun natuurlijke habitat na en stelt de planten in staat om optimaal te groeien.
Veelvoorkomende oorzaken van bruine heide
Te veel water kan wortelrot veroorzaken, terwijl te weinig water de planten kan uitdrogen. - Onjuiste bodemsoort of pH-waarde: Heideplanten groeien het best in lichtzure tot zure grond. Een te hoge pH-waarde kan de opname van voedingsstoffen belemmeren.
De juiste locatie voor heideplanten
Heideplanten voelen zich thuis op een zonnige tot halfschaduwrijke plek en hebben een lichtzure en zanderige grond nodig om goed te gedijen. Om hun natuurlijke habitat het beste na te bootsen, kies je best voor een aangepast substraat voor heideplanten of zuurminnende planten.
Na het verwelken van de bloemen kun je met een heggenschaar de dode bloemen en toppen verwijderen. Je mag de scheuten afknippen tot vlak bij de basis van het hout dat het afgelopen jaar erbij is gegroeid. De heide planten zien er na de snoei beter uit, bloeien beter en blijven laag en compact.
Heide is wintergroen en bloeit van wit, roze tot dieppaars of paarsrood. De hoogtes variëren van 15 tot 60 centimeter. Heide groeit in de breedte wat het ook tot een mooie bodembedekker maakt.
Geef de uit de kluiten gewassen planten een snoeibeurt door alle uitgebloeide stengels tot aan de voet terug te snoeien en ook het dode blad weg te knippen. Het kan misschien een beetje pijn doen, maar met een beetje geluk bloeit de plant daarna gewoon nóg een keer! Snoeien doet immers groeien én vaak ook bloeien!
"En dan komt de droogte daar bovenop", vertelt ze. "Heide kan op zich tegen droge en schrale grond, maar vocht is ook ontzettend belangrijk."