Gist is dan wel een eencellige schimmel, het heeft een houdbaarheidsdatum. Als je gist over de datum is, is de kans groot dat je deeg niet of bijna niet zal rijzen. Als je dus niet vaak gist gebruikt, kun je het beste kleine zakjes aanschaffen in plaats van één grote.
Je kan testen of je gist het nog doet door een paar gram gist toe te voegen aan lauwwarm water en eventueel een beetje suiker. Als het na een kwartiertje gaat bubbelen kan je het gist nog gebruiken. Zo niet, gooi het dan maar snel weg en koop nieuw.
Eens de verpakking van de droge gist geopend, kan u de gist nog zo'n 6 weken bewaren in de koelkast, in goed afgesloten verpakking/doosje.
Nadat het de oven uitkomt is de gist allang niet meer actief. Gist mag niet in aanraking komen met onverdunde suiker of zout. Suiker en zout trekken het vocht uit de gistcellen waardoor deze hun werking verliezen.
Instant gist
Ideaal voor thuisbakkers die niet dagelijks gist nodig hebben. Net als droge gist is instant gist lang houdbaar. Ongeopende zakjes instant gist kun je vaak een paar jaar bewaren. Als je een geopend zakje goed afsluit en luchtdicht bewaart, blijft het vaak nog 2 tot 3 maanden goed.
Maar waarschijnlijk wil je graag weten of je droge gist kunt vervangen door verse gist. Alhoewel dit niet zo snel zal voorkomen, werkt het omrekenen natuurlijk ook andersom. De verhouding blijft hetzelfde alleen omgedraaid. Je gaat dus uit van 1:3, wat betekent dat je 1 gram droge gist vervangt door 3 gram verse gist.
In principe kan je geen gist invriezen tenzij je heel snel bij een zeer lage temperatuur werkt. Om dit te doen, wordt vloeibare stikstof (-190 ° C) gebruikt om de gist in leven te houden. Als de gist te langzaam wordt ingevroren, vormen zich ijskristallen in en rond de gist, waardoor de celwand wordt beschadigd.
Helaas zal, als het mengsel niet schuimt, de gist waarschijnlijk dood zijn en kan deze niet gebruikt worden in recepten. Je kunt eventueel wat opgewarmd water toevoegen (niet warmer dan 43ºC) en het 10 minuten langer laten staan. Als het dan nog niet schuimt, gooi het dan weg.
Gist is een eencellige schimmel. Veel gisten zijn betrokken bij de productie van voedingsmiddelen zoals brood of bier, maar andere kunnen een impact hebben op de gezondheid van mens of dier.
Bewaren van korrelgist
Bij kamertemperatuur blijft de gist maximaal 12 maanden bruikbaar. Een geopende verpakking kan in de koelkast maximaal 2 dagen bewaard worden maar ik zou het risico niet nemen.
Instant gist kent een heel aantal voordelen, vooral voor thuisbakkers: zeer lang houdbaar.
Als je een deeg maakt met 1 gram instant gist moet je wellicht 5 uur wachten tot dit deeg tot normale proporties is gerezen, terwijl met 5 gram instant gist deze tijd beperkt is tot zeg één uur. Beide degen worden even hoog, daar zit echt geen verschil tussen, het kost alleen wat meer tijd.
Hoeveel gist heb je nodig? Om 1 kilogram bloem (dat is voldoende voor 2 grote broden) te laten rijzen heb je nodig: 42 g verse gist. 14 g droge gist.
Veel mensen gebruiken te warm water, en daarvan gaan de gistcellen dood. Zorg ervoor dat de vloeistof zeker niet warmer is dan 45°C of gebruik gewoon koud water van de kraan. Het enige wat kan gebeuren, is dat je deeg wat langer moet rijzen.
Een deeg dat niet wil rijzen kan twee oorzaken hebben: het deeg is niet goed of lang genoeg gekneed, of het staat in een te koude omgeving. Als het deeg goed gekneed is dek je de kom af met folie of een schone theedoek en zet je deze op een tochtvrije plek. Minimaal op kamertemperatuur, maar liefst iets warmer.
Door het rijzen wordt het brood lekker luchtig en dus goed van smaak. Door het brood voor de 2e maal te kneden en dus ook laat rijzen krijg je uiteindelijk een smaakvol brood van fijne structuur waarin de gluten zich volledig ontwikkeld hebben.
Bierbrouwers hebben duizenden jaren gebruik gemaakt van gist, zonder dat ze van het bestaan ervan op de hoogte waren. Dat graan en water alcoholische drank op kon leveren, werd een paar duizend jaar geleden op verschillende plekken al ontdekt.
Bij verstoring van dit evenwicht kan er een schimmel- of gistinfectie optreden. Bijvoorbeeld na een beschadiging van de huid, in een warme, broeierige huidplooi (oksels, liezen). Bij een sterk verminderde weerstand (bijvoorbeeld bij aids patiënten) kunt u last krijgen van uitgebreide schimmel- of gistinfectie.
Gisten zijn eencellige schimmels
Gisten vormen pas alcohol als er geen zuurstof (meer) is, met zuurstof hebben ze een ademhaling waarbij ze sneller groeien en de suiker helemaal omzetten in kooldioxide.
500 gram bloem/meel 2% =10 gram verse gist gebruikt,hiervoor 1% = 5 gram gedroogde gist kunt gebruiken. Droge gist kun je zo door je bloem/meel mengen,maar het is aan te bevelen om verse gist even op te lossen in klein deel van het (lauwwarm) toe te voegen deegvocht.
In principe is dat geen probleem. Je kan het brood de eerste keer laten rijzen zoals je het altijd zou doen. Kneed het deeg dan een tweede maal en laat het de tweede keer rijzen in de koelkast. Het deeg zal wat minder snel rijzen omdat het op een lagere temperatuur rust.
Goed roeren en 15 minuten laten staan op een warme plek. – Gedroogde gist; dit zijn langwerpige korreltjes die je voor gebruik een kwartiertje laat weken in warm water of melk.
De gist sterft als het deeg in de oven wordt geschoven, bij ongeveer 45°C.
Hoe gebruik je Bruggeman Instant? Het is niet nodig om Bruggeman droge gist opnieuw te hydrateren voor gebruik: het kan meteen met de bloem worden gemengd, voordat er water wordt toegevoegd. Als je koud water gebruikt, is het aangeraden om Bruggeman droge gist ongeveer één minuut na het mengen toe te voegen.