Verzorging van het madeliefjeHet houdt van een zonnige plek en wordt tussen de 10 en 15 cm hoog. Madeliefjes zijn meestal wit, maar je komt ze sporadisch ook wel tegen met rozewitte kroonblaadjes. Het is moeilijk om ze weg te houden, maar het zijn geen agressieve woekeraars.
Madeliefje water geven
Geef dus niet te veel water, maar geef steeds een beetje wanneer de grond wat droog aanvoelt (ook onder het oppervlak).
Zijn ze in je bakken uitgebloeid, dan kan je ze in de tuin kwijt. Madeliefjes worden vele jaren oud.
Madeliefjes hebben een kalmerend effect bij krampen. Als je ze dagelijks eet gedurende enkele weken, gaan de bloemen zelfs een zuiverend effect hebben. Ook zijn madeliefjes goed voor de lever.
Madeliefjes kan je rauw of gekookt eten. De bloemetjes kunnen worden gebruikt voor thee (gedroogd of vers). De blaadjes en bloemetjes kun je o.a. gebruiken in een salade. Ook heeft het madeliefje een wondgenezende werking.
De bloemen van gele plomp en watergentiaan sluiten zich niet bij regenweer en 's nachts. Madeliefjes doen het wel en margrieten niet. Waarom de ene wel, de andere niet? HET KOSTBARE STUIFMEEL Zomerbloeiers sluiten hun bloemen vooral ter bescherming van het stuifmeel.
Het madeliefje kennen we allemaal van het witte bloemetje met gele hart in de weide. De naam is afgeleid van het woord 'made' wat weide of hooiveld betekent en het woord 'lief'. Vandaar de naam madeliefje. Het madeliefje staat symbool voor onschuld, reinheid (maagdelijkheid) en trouw.
Het madeliefje kan o.a. aan de volgende dieren gegeven worden: Konijnen, cavia's, muizen, ratten, hamsters, kippen, vogels, honden en paarden. Aanbevolen hoeveelheid per dag: Voor een paard van 600 Kilo: 10-20 gram.
Madeliefjes produceren uitlopers (ranken die vervolgens wortelen in de aarde, net zoals bij de aardbei), waardoor ze zich snel kunnen verspreiden in de tuin.
Zitten madeliefjes (Bellis perennis) eenmaal in je gazon, dan zijn ze moeilijk weg te krijgen. De plant vermeerdert zich met ondergrondse wortelstokken. Ook als de bloemstelen twee keer per week worden afgemaaid, zullen ze zich langzaam maar zeker vermeerderen, tenzij je consequent de bladrozetten uit het gazon steekt.
Het madeliefje is het hele jaar in bloei aan te treffen, zolang het niet vriest. Aan het einde van de bloemstengel staat één bloemhoofdje. Dit wordt tot 2,5 cm groot en bestaat uit centrale gele buisbloemen, met een krans van witte straalbloemen.
Dan ben je vast en zeker niet de enige! Het madeliefje heeft natuurlijk een lief uiterlijk, maar is eigenlijk snel vermeerderend onkruid.
Het tijdstip van je plant water geven, maakt ook nog uit. Over het algemeen wordt namelijk aangeraden dat je het beste in de ochtend kan gieten.
Tip: Om te controleren of een plant water nodig heeft kun je een vinger twee vingerkootjes diep in de grond steken.Als er wat aarde aan je vinger blijft zitten is de grond vochtig genoeg. Komt je vinger schoon uit de potgrond, dan is dat een teken dat de grond te droog is en je plant water nodig heeft.
Floron verspreidingskaart voor 'Madeliefje'
Binnen de familie van de Composieten is het Madeliefje (ook wel Meizoentje genaamd), Bellis perennis L., een van de meest bekende bloeiende planten in onze gemaaide graslanden, weiden en plantsoenen.
Bellis perennis Tasso Pink ookwel madeliefjes genoemd. Deze planten zijn tweejaarlijks maar bloeien meestal maar één seizoen waarna ze zichzelf uitzaaien om toekomstige generaties te voorzien. In volle grond blijft u ze behouden al kunnen ze zich wel verplaatsen van hun oorspronkelijke standplaats.
Het zijn bloemetjes die het hele jaar kunnen bloeien maar vooral in de lente bloeien ze uitbundig in grote rozetten. Vroeger werden ze her en der ook wel 'paaschbloempjes' genoemd. Andere benamingen voor dit bloemetje zijn o.a. Meizuivertje, Koebloempje, Donderkopje en Liefkruid. De oorsprong van de madeliefjes.
Het is een samentrekking van de woorden made en lief. Made betekent weide of hooiveld. Van made is ook het woord maaien afgeleid. Madelief betekent dus een lief bloempje uit de weide.
Rode tulpen staan voor eeuwige liefde, gele tulpen voor waardering en sympathie. Witte tulpen staan voor vergeving, roze voor moederliefde en een gevarieerde bos voor pure schoonheid. Perfect voor: iedereen die dichtbij je staat en waar je veel om geeft.
Tulp. Tulpen staan symbool voor onstuimige liefde, genegenheid, bescherming, hoop en positiviteit. De tulp werd vroeger ook wel Godsbloem genoemd en stond voor bescherming en spirituele groei. Ook de kleur van de tulp kan bepalend zijn voor de boodschap.
De bloem van de alstroemeria bestaat uit drie keer drie bloemblaadjes, en elk daarvan heeft een eigen betekenis: medeleven, geduld, begrip, humor, daadkracht en respect. Deze betekenissen samen staan symbool voor een langdurige vriendschap.
Het madeliefje is verkozen tot nationale bloem. Dat is zondag bekendgemaakt bij de Nationale Bloem Verkiezing van radioprogramma Vroege Vogels. Rogier van Vugt, hoofd horticultuur bij de Hortus botanicus, vertelt wat deze bloem zo geschikt maakt als nationaal symbool.
Madeliefjes bloeien inderdaad in de winter, maar uitbundiger in de lente en zomer. 's Winters houden ze het bij aanhoudende vorst helemaal voor gezien. Een beetje nachtvorst deert ze niet, desnoods bloeien ze onder een pak sneeuw een hele tijd door.
Madeliefje groeit graag in laag gras en heeft baat bij regelmatig maaien, ideaal voor een bloemrijk gazon. De plant bloeit als één van de weinigen bijna jaarrond, maar vanwege z'n overvloedige bloei in mei wordt de plant ook wel 'Meizoentje' genoemd.