De behandeling van darmparasieten wordt gedaan met reguliere medicijnen. De behandeling moet altijd door een arts worden voorgeschreven. In combinatie met medicijnen kan een zetmeelarm dieet worden gevolgd en kunnen ontstekingsremmende producten worden gebruikt. 7 dagen na de kuur moet er een naconrole plaatsvinden.
Een infectie die is veroorzaakt door een parasiet, wordt behandeld met een parasietdodend middel. Deze middelen verhinderen de aanmaak van eiwitten door de parasiet. Zonder eiwitten kan de parasiet niet groeien en sterft deze af. Voorbeelden zijn atovaquon, clindamycine en metronidazol.
Wat door veel mensen met een parasitaire belasting herkent wordt is de wisselende stoelgang. Ze hebben vaak meerdere dagen achter elkaar goede ontlasting waarna schijnbaar uit het niets ze met hoge aandrang naar het toilet moeten waar de ontlasting ongevormd en brijig in het toilet komt.
De meest voorkomende klacht is diarree. De diarree kan waterdun zijn maar er kan ook sprake zijn van brijige, stinkende diarree. De diarree bevat geen bloed of slijm en gaat vaak gepaard gaat met misselijkheid, gasvorming, buikkrampen en vettige, stinkende ontlasting. Soms zijn er ook klachten zoals koorts en braken.
Diarree veroorzaakt door deze verwekkers is meestal over binnen een week. Parasitaire infecties komen minder vaak voor. Vooral wanneer de diarree langer dan 10 dagen duurt, neemt het aandeel parasitaire infecties toe.
Darmparasieten nemen voedsel en bacterien uit de darm op, binden zich aan het slijmvlies en kunnen chronische ontstekingsreacties veroorzaken waardoor de buik zich opzet. Dikke darmparasieten kunnen zowel diarree als obstipatie geven. Ook allerlei andere klachten als vermoeidheid kunnen door parasieten ontstaan.
Dunne, brijige ontlasting – oftewel vetdiarree, te herkennen aan de remsporen in het toilet – betekent dat het voedsel te kort in uw lichaam is geweest om voedingsstoffen goed te kunnen opnemen. “Dat kan duiden op een parasiet of een bepaalde overgevoeligheid, zoals glutenintolerantie”, aldus Gottenbos.
Fruitvliegen drinken alcohol om parasieten te doden, hebben Amerikaanse biologen ontdekt. Fruitvliegen drinken alcohol om parasieten te doden, hebben Amerikaanse biologen ontdekt. Parasitaire wespen leggen hun eitjes op de larven van fruitvliegen.
Bij ernstige dientamoebiase kan de arts proberen of een behandeling met een parasietdodend medicijn helpt. Meestal schrijven artsen dan het medicijn metronidazol voor, maar ook clioquinol wordt hierbij gebruikt. Clioquinol doodt de parasiet die dientamoebiase veroorzaakt.
Vaak is alleen zekerheid te verkrijgen door het aantonen van de parasiet in bloed, feces, urine of beenmerg. Deze parasitologische diagnostiek vereist een zekere mate van expertise en moet meestal in een laboratorium uitgevoerd worden.
De Dientamoeba fragilis kan worden aangetoond door middel van een ontlastingsonderzoek. Door middel van onderzoek onder de microscoop kan men bepalen of je besmet bent met de parasiet.
Symptomen van giardia herkennen
De meest voorkomende klacht is diarree en met name wisselende ontlasting, van waterdun tot 'koeienvlaai' en af en toe vast, waar ook veel slijm en bloed bij kan zitten. Tevens kan een hond braken of misselijk zijn en daardoor veel minder eetlust hebben.
Als de darmflora verstoord is, kan dit verschillende klachten geven. Denk hierbij aan: winderigheid, opgeblazen gevoel, constipatie/obstipatie, diarreeklachten, lage weerstand. De bacteriën zorgen ervoor dat er een mooie slijmlaag op de darmwand ligt die een barrière vormt tussen bacteriën en de darmwand.
Een deel van de patiënten heeft helemaal geen klachten terwijl anderen (milde) diarree krijgen. Deze diarree kan lang aanhouden. Daarnaast hebben patiënten veel last van gasvorming, misselijkheid, buikkrampen en een vettige, stinkende ontlasting.
Iemand is besmettelijk zolang de parasiet in de darm voorkomt. Iemand die giardiasis heeft, kan anderen besmetten via de handen. Na bezoek aan het toilet kan de parasiet op bijvoorbeeld de wc-bril, de spoelknop, de kraan of de deurklik zitten. Hierdoor kan de parasiet via de handen in de mond terechtkomen.
Een darminfectie duurt enkele dagen tot enkele maanden. Soms gaat een infectie vanzelf over, maar in andere gevallen is een behandeling nodig, bijvoorbeeld met antibiotica. Een darminfectie kan ook enkele maanden aanhouden, zelfs zonder dat u het doorheeft.
Eén van de oorzaken is overmatig gas in de buik dat zich verplaatst en daar kun je last van hebben wanneer je tijdens het eten te veel lucht inslikt, bijvoorbeeld doordat je te snel eet. Rommelende buik- en darmgeluiden kunnen ook samenhangen met darmmotiliteit, de normale beweging van de darmen.
Bacteriën en virussen kunnen nog weken lang in de ontlasting van uw kind aanwezig blijven, ook als de diarree al over is. Toch houden de klachten (waterdunne diarree en spugen) meestal maar 3 tot 5 dagen aan. Het kan wel tot 2 weken duren voordat de ontlasting de normale dikte weer heeft.
Daarnaast kan er in sommige gevallen bloed bij de diarree zitten of kan de ontlasting slijmerig en stinkend zijn. Verder zijn braken, gewichtsverlies en een verminderde eetlust symptomen van Giardia. Deze klachten kunnen maandenlang aanhouden, wanneer een infectie niet wordt behandeld.
Klachten darmontsteking
Dit wordt gekenmerkt door misselijkheid en overgeven. Iemand met een gastro-enteritis heeft last van krampende buikpijn en waterige, soms bloederige, diarree. Bovendien is hij misselijk en braakt hij. Een darmontsteking kan verder koorts, spierpijn en hoofdpijn veroorzaken.
Als er slijm op of bij de ontlasting zit, is dat een teken dat de darm geïrriteerd is. Dit kan wijzen op verschillende darmaandoeningen of klachten; van onschuldig tot ernstig. Heeft u regelmatig last van slijm bij de ontlasting of zat er veel slijm bij uw ontlasting? Bespreek het dan met uw huisarts.