Lavendel helpt bij maag- en darmklachten Naast een rustgevende werking, heeft lavendelthee een antibacteriële werking. Dit komt goed van pas bij maag- en darmproblemen. Denk bijvoorbeeld aan kramp, een opgeblazen gevoel, winderigheid en zelfs misselijkheid. Lavendel kan je klachten verzachten.
Lavendel helpt bij de ontspanning van de spieren en helpt daarmee spierpijn voorkomen. En mede dankzij etherische lavendelolie kom je ook mentaal weer op kracht.
Lavendel heeft een helende werking, stimuleert de bloedcirculatie, is ontstekingsremmend en verzachtend en heeft ook een bepaald antischimmel- (schimmelwerend) en antibacterieel effect. Dit is met name uitgesproken in de essentiële olie van lavendel.
Het drinken van lavendelthee verbetert de weerstand, het kalmeert en helpt bij een zonnesteek en hoofdpijn. Ook helpt lavendelthee bij migraine, epilepsie (raadpleeg hiervoor altijd eerst een arts) en slapeloosheid. Verder heeft lavendel een ontspannende werking bij duizeligheid en ruis in de oren (hypotensie).
Lavendelthee. Lavendel heeft een hele uitgesproken smaak en hier moet je dan ook fan van zijn. Droog de lavendel voordat je deze in je thee doet. De gedroogde bloemen stop je in een glas en hier giet je heet water over.
Drink maximaal 3 koppen Lavendel Thee van gedroogde Lavendel bloesem per dag. Bij deze dosis zijn geen nevenwerkingen bekend. Het gebruik van Lavendel thee wordt afgeraden tijdens de zwangerschap en door jonge jongens.
Lavendel bewaren
Lavendelbloemen- en bladeren kun je direct in je gerechten gebruiken, maar dit is een van de kruiden die zich uitstekend laten drogen. Vaak heeft gedroogde lavendel zelfs meer geur en smaak dan de verse variant, omdat de oliën geconcentreerder worden tijdens het droogproces.
Dit heb je nodig om zelf lavendel thee te maken:
Neem twee theelepels gedroogde lavendelbloesem. Doe dit in een theefilter en plaats het filter in een theeglas of theepot. Giet hier vervolgens 300 ml kokend water over. Laat het geheel 8-12 minuten trekken.
Technisch gezien zijn bijna alle soorten lavendel veilig om te eten, maar sommige soorten worden specifiek gekweekt om de geur en zijn daarmee niet meteen geschikt in je voeding. Is het wel speciaal gekweekt om te eten dan zal dat vermeld worden op de verpakking.
Lavendelthee combineren
Probeer bijvoorbeeld eens Earl grey lavendel of lavendel verbene (verveine) thee! Met de hoeveelheden kun je een beetje spelen, een goede basisblend is bijvoorbeeld 80% earl grey en 20% lavendel.
Lavendel is zacht voor de huid en werkt ontsmettend en is antibacteriëel en reinigend. Lavendelolie wordt dan ook vaak gebruikt in natuurlijke producten voor je huis en persoonlijke verzorging.
Plant lavendel nooit in bemeste tuinaarde. Bemeste tuinaarde is namelijk dodelijk voor de plant. Lavendel bemesten is sterk af te raden, de plant kan hiervan doodgaan. De plant bloeit het beste in kalkrijke grond.
Allergische reacties: Sommige mensen kunnen allergisch zijn voor lavendel en kunnen een allergische reactie krijgen na het drinken van lavendelthee.
Je kunt de bloemen en blaadjes gebruiken van de plant. De blaadjes worden vooral gebruikt in hartige gerechten, waar de bloemen vooral gebruikt worden bij het bakken van zoete gerechten. De meest simpele manier is om wat lavendel in olijfolie of suiker te mengen.
Je kunt lavendel meteen na de bloei snoeien. Wacht liever niet tot oktober. Eventuele nachtvorst kan je net gesnoeide plant beschadigen. Je knipt de uitgebloeide bloemen en het bovenste stuk van het groen af.
De blaadjes gebruikt men vooral in salades, stoofschotels en soepen. De paarse bloemetjes die je online bij ons kunt kopen, gebruik je vooral voor zoete gerechten. Het is een heerlijk ingrediënt in gebak en pralines. Ook kun je lavendel gebruiken om lavendelthee mee te zetten.
Lavendel snoeien in het najaar (na de bloei)
Het wordt ook wel vormsnoei genoemd. Je knipt daarbij de uitgebloeide bloemen af met een heggenschaar en neemt een klein stukje van de bovenkant van het groen mee. Zo krijgt hij weer vorm. Het 'echte' snoeien doe je pas in het voorjaar.
Lavendel heeft een speciale smaak: gebruik het kruid met mate, anders overheerst de bittere smaak. Je kunt lavendeltakjes toevoegen aan groenteschotels, stoofpotjes en lamsvlees. Fijngesnipperd geeft lavendel een zuiderse smaak aan je vinaigrettes.
Lavendel Etherische Olie
Lavendel staat het meest bekend om zijn kalmerende en ontspannende eigenschappen. Lavendel wordt vaak gebruikt bij huidirritatie en kan de onrustige huid kalmeren. Voeg lavendelolie toe aan badwater om stress te verminderen of breng het aan op de slapen en de achterkant van de nek.
Lavendel drogen
De bloemen van lavendel zijn namelijk zeer geschikt om te drogen. Je droogt ze door ze op een plek te hangen met voldoende luchtcirculatie. Lavendel moet ongeveer 3 weken drogen. Als ze droog zijn, kun je de lavendel als een bosje ophangen of de bloemen eraf halen en er geurzakjes van maken.
* Lavendel: de geur van lavendel houden motten en bladluizen op een afstand. * Munt: dit zorgt dat de koolvlieg bij de kool weg blijft. * Oost-Indische kers: Deze eetbare bloem doet het prima tegen de bladluis en de witte vlieg.
Om in de keuken te gebruiken : pluk ze nog voor de eerste bloemetjes openen. Daarna droog je ze op een donkere plek gedurende een paar dagen en bewaar je ze in een luchtdichte pot (uit de zon, anders zal hun geur en kleur verdwijnen)
Tijm is een geneeskrachtig kruid die goed is voor de luchtwegen. Zo helpt het dus niet alleen bij de hoest, maar werkt het ook bij symptomen van astma, bronchitis. Vaak zie je tijm daarom in hoestsiropen terug komen. Waarom drink je hem dan niet als thee zou je zeggen.
Wat zon betreft is de volle zon de meest ideale standplaats voor jouw Lavendel. Maar halfschaduw of een schaduw standplaats is ook geen enkel probleem. Wel moet je rekening houden met het feit dat jouw Lavendel minder uitbloeit zoals die dat wel doet in de volle zon. Ook zal de Lavendel minder bloemen bevatten.