Snoei bij een aantasting door rupsen of schimmels de Buxus gerust flink terug en mest daarna meteen bij met Dcm organische meststof voor Buxus. Een bladbespuiting met Dcm Bladvoeding Olega Groen zorgt voor een intens groene bladkleur. Een Buxus plant verdraagt enorm goed snoei.
Door je buxus regelmatig te bekalken en te bemesten vermijd je al heel wat problemen. Geel blad bij buxus duidt immers vaak op een gebrek aan voeding in de grond of op een te zure grond die te weinig kalk bevat, waardoor je buxus de voedingsstoffen niet goed kan opnemen.
“Een kaalgevreten buxus kan zich goed herstellen en na enkele maanden is er nog weinig van te zien en als het misloopt: geen paniek en bestrijd de buxusmot, dan komt de buxus weer volledig in vorm.” Met andere woorden: de buxus verliest tijdelijk zijn sierwaarde maar gaat er niet dood van.
Snoei je buxus in het voorjaar, op het ogenblik dat de jonge rupsen nog maar net zijn uit hun winterslaap zijn gekomen. Als de rupsjes klein zijn, is de schade eerder beperkt. Verwerk je snoeiafval op de juiste manier: breng het in een gesloten zak naar het containerpark.
Eind februari begin maart is het tijd om de buxus te bemesten. Kippenmest korrels en koemestkorrels zijn hiervoor erg geschikt. Wees gul met het uitstrooien, want buxus is een echte veelvraat. Het geven van meststoffen zoals gier, wormenmest, champignonnenmest, bloed en beendermeel kunnen ook goede resultaten geven.
Zowel normale azijn als schoonmaakazijn volstaat voor dit bestrijdingsmiddel. Schoonmaakazijn is een stuk zuurder dan normale azijn omdat het meer azijnzuur bevat. Met een plantenspuit kan je dit azijnmengsel over de buxus sproeien. Pak de hele buxus mee en bespuit de buxusrupsen direct.
De meeste insecticiden mogen slechts tweemaal per jaar toegepast worden, dit staat vermeld op de bijsluiter. Het aantal keer dat je effectief de buxusstruiken moet behandelen, hangt af van de aanwezigheid van de rups.
Buxusrups herkennen voorjaar
De jonge buxusrupsen zullen in het voorjaar van 2022 langzaam weer tevoorschijn komen. Ze ontwaken uit een lange winterslaap. De buxusrups die u in het voorjaar aantreft zit al sinds september/oktober 2021 in uw buxus.
Pak de plaag aan in de periode met rupsen
Juli en augustus, als de eerste generatie rupsen uit de eitjes komt en zich op de bladeren stort. September en oktober, als de rupsen van de tweede generatie uitkomen totdat ze zich inspinnen voor de overwintering.
Buxus snoeien doe je het beste in de maanden zonder r. Beginnen in mei en stoppen in augustus, half september. Hier is een belangrijke reden voor. Als je in september-oktober nog snoeit gaat de Buxus, in plaats van in rust te gaan voor de winter, nog een groeispurt plaatsen.
Oorzaken bruine buxus
Je buxus kan bruin worden door verschillende problemen: de buxusschimmel en buxusmot kunnen de oorzaak zijn, maar te weinig voeding, de weersomstandigheden en het verplanten van je buxus, kunnen ook leiden tot bruine blaadjes.
Welke bemesting voor Buxus? Voor het bemesten van de Buxus kunt u het beste organische meststoffen gebruiken, zoals koemestkorrels of kippenmestkorrels.
De buxus is een grote waterliefhebber, dus geef de plant genoeg water in periodes van droogte. Dat geldt voor zowel planten die in de pot staan als planten die in de losse grond staan. Het beste is dan om in één keer veel water te geven, in plaats van elke dag een beetje.
Buxus is een kalkvreter. Zonder kalk kan de buxusplant onvoldoende voedingsstoffen opnemen. Hij zal dan niet groeien zoals verwacht en vaak ook gebreksziekten vertonen zoals gele of bleke bladrandjes. Dat tekort aan kalk kan je gemakkelijk voorkomen met een jaarlijkse onderhoudsbekalking met DCM Groen-Kalk®.
Goede Buxus voeding creëert een gezonde plant, waardoor ziektes en plagen, zoals schimmel minder voorkomen. Bemest daarom de buxus 3 x per jaar met de organische buxus voeding in de maanden maart, juni en augustus.
De rupsen mogen de eerste keer nog bespoten worden met pyrethro pur, maar de 2de en laatste bespuiting van het jaar doe je best met conserve garden, ook een product van natuurlijke oorsprong die zich onder de waslaag van het blad legt waardoor enkel de insecten die van het blad eten, afsterven.
Aaltjes. Je kan de larve van de buxusmot bestrijden met aaltjes, Steinernema carpocapsae. Vanaf de larven aanwezig zijn op de buxusplanten en een dagtemperatuur van 14° C, kunnen deze over de buxusplanten worden gespoten. Aaltjes tegen de larven van de buxusmot is een contactmiddel dus je moet de rups goed raken.
Buxusmot herkennen
De buxusmot is een witte mot met een bruine rand en een spanwijdte van 3.5 tot 4 cm. De mannetjes en de vrouwtjes zien er uiterlijk hetzelfde uit, er is enkel een klein verschil zichtbaar aan het achterlijf van de mot. De larven van de buxusmot zijn de grootste boosdoeners in een buxushaag.
De rupsen zullen er zeker last van hebben, dat is zo voor de meeste insecten die je onderdompelt in zout water. Maar vooral zal het zoute water op de duur verstorend werken op het bodemleven en de plantenwortels. Buxus zal ook niet lang overleven als de planten veel zout water te verduren krijgt.
Rupsen hebben een hekel aan de sterke geur van bieslook en salie. Zet deze planten daarom rondom je andere planten. Daarnaast is het verstandig om jonge planten te beschermen met een net of vliesdoek, zo voorkom je dat vlinders hun eitjes kunnen leggen. Want met het leggen van eitjes begint immers een rupsenplaag.
Buxus verdraagt snoeien zeer goed en vormt ook op de oude takken nieuwe zijscheuten. Snoei de buxus terug op het oude hout en je zult zien dat de haag een erg strak uiterlijk krijgt. Twee keer per jaar snoeien maakt dat de blaadjes wat kleiner terugkomen, maar wel in grote hoeveelheden.
bestuif de buxus om de 4 weken met DCM Vitasilica® Lavameel. Voorkom ook een uitbraak van nieuwe rupsen.
De larve van de buxusmot is de buxusrups en de rups is het beestje dat jouw buxus kaal eet. De mot zelf is niet schadelijk, hij leeft maar een dag of 8, maar legt in die dagen wel 800 eitjes. Die eitjes legt de buxusmot onderop de bladeren van de buxus.
Wanneer een buxus getroffen wordt door de schimmel Cylindrocladium, verschijnen er zwart/bruine vlekken op de blaadjes. Op de takken van de buxus kun je ook lange zwarte strepen zien en zal het blad sneller uitvallen. De schimmel Volutella zorgt voor licht bruine blaadjes die aan de takken blijven zitten.