Neen. Het feit dat aandelen beursgenoteerd zijn, biedt u niet altijd de garantie dat u deze te allen tijde kunt kopen en verkopen. Om een aandeel te verkopen, moet er immers ook een koper zijn.
De verwerking van een verkoop duurt bij elkaar 4 á 5 werkdagen. De duur van de verwerking is afhankelijk van het tijdstip waarop u uw verkoop doet.
De beurstaks. Bij de aankoop of verkoop van bestaande aandelen op de secundaire markt of beurs moet je 0,35 % beurstaks betalen. Als je voor 10 000 euro aandelen koopt, komt de beurstaks dus op 35 euro. Deze taks is bij alle banken of beursvennootschappen dezelfde.
Bij het kopen van een aandeel is de voorwaarde dat de prijs niet hoger ligt dan een door jou vastgelegde grens. Bij een verkoop is de voorwaarde dat de prijs van het aandeel niet lager mag zijn dan een door jou vastgelegde grens.
Aandelen die u via een schenking of erfenis verkregen heeft, kunt u in principe snel verkopen. Met de verkoop van aandelen die u via een wijziging van uw huwelijksstelsel verkregen heeft, wacht u daarentegen het best meer dan zes maanden alvorens u ze zonder meerwaardebelasting kunt verkopen.
Overdracht aandelen
De winst die op de verkoop wordt gemaakt is belastingvrij dankzij de zogeheten deelnemingsvrijstelling. (NB: in bepaalde gevallen moet er drie jaar gepasseerd zijn voordat u de aandelen in de werk-BV fiscaal onbelast kunt overdragen).
Er zijn in feite twee manieren om geld te verdienen met aandelen: De koers van het aandeel stijgt, waardoor je het met winst kan verkopen en zo geld ermee kan verdienen. Het bedrijf keert de winst uit als dividend, en daarmee ontvang je geld en heb je dus geld verdient.
De aandeelhouders mogen dus niet zomaar hun aandelen weggeven of verkopen. Deze zijn alleen overdraagbaar aan andere aandeelhouders en een beperkte groep, bijvoorbeeld familieleden. Dit ligt anders bij een nv; de aandelen van een nv staan niet op naam en zijn vrij verhandelbaar.
Je moet beschikkingsbevoegd zijn. Ook moet de levering van de aandelen bij een aandelenoverdracht altijd via een de notaris plaatsvinden. De notaris moet dan namelijk een notariële leveringsakte opstellen en laten ondertekenen. Bij de overdracht kan je ook te maken hebben met een eventuele blokkeringsregeling.
Een overdracht van aandelen moet via een notariële akte gebeuren. Die akte wordt de akte van levering aandelen genoemd. Pas nadat de koper, de verkoper én de notaris die akte van levering aandelen hebben ondertekend, wordt de koper eigenaar van de door hem gekochte aandelen.
Bezit u minimaal 5% van de aandelen, opties of winstbewijzen van een vennootschap? Of u heeft dit samen met een fiscale partner? Dan heeft u inkomen uit aanmerkelijk belang. Over het inkomen uit aanmerkelijk belang betaalt u 26,90% belasting.
Momenteel staan de belangrijkste beurzen en aandelen lager dan een jaar geleden. Gemiddeld genomen zijn ze rond de 20 procent gezakt sinds begin dit jaar. Het lijkt aantrekkelijk om gebruik te maken van deze forse dip. Het antwoord op de vraag is: ja, het is op zich een goed moment om te beginnen met beleggen.
Beginnende beleggers kiezen meestal voor beleggingsfondsen, ETF's (trackers) of aandelen. Met aandelen koopt u een klein stukje eigendom in een bedrijf. De koers van een aandeel kan stijgen, gelijk blijven of dalen. Dit hangt af van de verwachtingen van beleggers over de toekomst van dit bedrijf.
Dus hoe meer aandelen iemand bezit, hoe zwaarder zijn stem weegt. Daarom kiezen veel eigenaren van BV's ervoor om ten minste 51 procent van de aandelen in bezit te hebben, zodat ze altijd een meerderheid hebben, mochten alle andere aandeelhouders bij een bepaalde beslissing tegenstemmen.
Aandelenoverdracht gaat via de notaris
Bij de verkoop van aandelen van een bv of nv, schakelt u een notaris in. De levering van de aandelen vindt namelijk plaats via een notariële akte. Bij de verkoop van een eenmanszaak, vof of activa-passiva van een bv, hoeft dat niet.
Bij de verkoop van een eenmanszaak, een maatschap, een vennootschap onder firma of commanditaire vennootschap ben je inkomstenbelasting verschuldigd tegen het tarief van box 1 (maximaal 52 procent). Bij een besloten vennootschap betaalt u inkomstenbelasting tegen het tarief van box 2 (26,25 procent).
Beursgenoten helpt u daar graag bij. Denk bijvoorbeeld aan spreiden over verschillende sectoren, zoals voeding, chemie, olie, banken, industrie, farmacie etc. Verdeel en heers, is de manier van beleggen tijdens elke beurs. Wanneer u nu aandelen met verlies verkoopt, dan verliest u veel geld.
Kan een aandeel waardeloos worden? De waarde van een aandeel schommelt elke dag. Ze kan stijgen of helemaal verschrompelen. In het slechtste geval wordt de waarde zelfs tot nul herleid, zoals dat jaren geleden het geval was toen het spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie failliet ging.
Bij aandelenparticipatie wordt nogal eens gekozen voor een belang van minder dan 5%. De veronderstelling is dan dat de aangroei van de waarde van aandelen onbelast is, omdat over de waarde in box 3 wordt betaald. Vooral jonge bedrijven en jongere werknemers, ZZP'ers en ondernemers maken hiervan gebruik.
Het effect van inflatie wordt vaak onderschat. Als je nu 1 miljoen euro aan vermogen hebt, is jouw koopkracht over 40 jaar, bij 2% inflatie, nog maar 445.000 euro.
Veel mensen denken dat 100 euro nooit veel geld kan worden met beleggen. Reken maar eens 1% op €100: dan heb je €1 verdiend. Dit klinkt als een laag bedrag, dat komt omdat beleggen vaak over de lange termijn gaat. Hoe langer je belegt, hoe meer geld je kunt verdienen.
Door je geld te beleggen kun je ervoor zorgen dat jouw geld meer waard wordt. Let er wel op dat je alleen kunt beleggen met het geld dat je op korte termijn kunt missen. Het kan namelijk zijn dat de belegging weinig of helemaal niets oplevert. Als je met jouw spaargeld wilt beleggen heb je een buffer nodig.