Voer katten nooit: gekookte botten, uien, uienpoeder, knoflook, chocola, koffie of cafeïneproducten, beschimmeld of bedorven voedsel of compost, avocado, druiven, rozijnen, rauwe aardappelen, noten, fruitpitten, maïskolven, tomaten, champignons, enz.
En hoe zit het precies bij je kat? Het antwoord is: als de tomaat rijp is, en dan ook écht rijp, en verder geen takjes of blaadjes van de tomatenplant bevat, dan kan het geen kwaad.
Je mag zeker groenten en fruit aan je huisdier geven. Dat is zelfs heel gezond als tussendoortje.
Je wil wel een stukje geven maar mogen katten wel fruit eten? Dat ligt aan de fruitsoort. Bananen, meloen en bosbessen vinden katten erg lekker en het is ook nog eens goed voor ze! Geef ze vooral geen druiven, krenten of rozijnen, want daar kunnen ze niet tegen.
Komkommers kunnen vooral verontrustend zijn voor katten, omdat ze stil en onbeweeglijk zijn, maar er toch uitzien als een potentieel gevaarlijk object. Het feit dat komkommers vaak geplaatst worden terwijl de kat afgeleid is, zorgt voor het verrassingseffect dat de angstreactie veroorzaakt.
Katten zijn carnivoren en dus gek op vlees. Een klein stukje mager vlees is dus de perfecte snack voor je kat. Geef vooral vleessoorten als kip, kalkoen of vis en vermijd bacon of ham. Teveel vet van vlees kan tot problemen leiden in de maag en darmen maat een klein stukje kan geen kwaad.
De yoghurt bestaat uit door melkzuurbacteriën verdikte melk. Deze lekkernij kun je heel goed als tussenmaaltijd geven aan je kat. Je kat mag ongeveer 2 tot 3 theelepels yoghurt per dag. De yoghurt kan daarnaast een positieve bijdrage leveren aan een gezonde darmflora.
Mogen katten kaas eten? We weten dat sommige kattenbaasjes graag een stukje kaas geven aan hun kat, maar dit wordt niet aanbevolen omdat katten lactose intolerant zijn. Hun spijsverteringsstelsel kan geen zuivelproducten verteren. Als ze toch zuivel eten kan dit leiden tot maagklachten, buikpijn en diarree.
Je mág je kat vers vlees of verse vis geven, maar zorg ervoor dat je het eerst genoeg verhit. Rauw vlees of rauwe vis bevatten soms gevaarlijke bacteriën zoals salmonella of E. coli die een voedselvergiftiging kunnen veroorzaken. De symptopmen zijn braken, buikpijn en diarree.
Katten smullen van kaas, vlees & vis
Smaken waar katten bijna altijd wild van worden is kaas, maar ook vlees en vis zijn favoriet. Kaas wordt gemaakt van melk en op deze smaak zijn kittens vanaf hun geboorte al dol. Natuurlijk omdat hun moeder ze als kitten melk gaf om snel groot en sterk te worden.
Katten mogen inderdaad kip eten.Zolang het maar goed gekookt is en geen kruiden bevat. Vergeet echter niet dat kippeneiwit de voedingswaarde van het droogvoer van je kat niet kan vervangen. Zorg altijd voor een uitgebalanceerd dieet waarbij humane lekkernijen minder dan 10% van hun dagelijkse portie uitmaken.
Voor katten is het eten van brood gelukkig minder schadelijk, maar het is nog steeds geen goed idee. De granen en het zetmeel dat in brood zit kan irriterend werken op de maag en darmen van een kat. Dat kan resulteren in overgewicht en dat zorgt weer voor een ongezond dier.
❌ Groene tomaten: alle groene delen van de tomaat bevatten de giftige stof solanine. ❌ Knoflook en Ui: in grote hoeveelheden zijn beiden giftig voor katten.
Voer katten nooit: gekookte botten, uien, uienpoeder, knoflook, chocola, koffie of cafeïneproducten, beschimmeld of bedorven voedsel of compost, avocado, druiven, rozijnen, rauwe aardappelen, noten, fruitpitten, maïskolven, tomaten, champignons, enz.
De volgende vruchten zijn veilig voor katten en moeten op dezelfde wijze worden bereid als die voor honden: Appels (geschilde appels zijn mogelijk makkelijker te verteren) Bananen.
Druiven en rozijnen zijn giftig voor zowel een hond als kat. Hoewel vergiftiging door rozijnen vooral wordt gezien bij honden, zijn ook katten er gevoelig voor.
Geef je kat echter niet te veel tegelijk. Verdeel je roereitje bijvoorbeeld over meerdere maaltijden/dagen. Katten hebben namelijk maar een kleine maag die is ingesteld op iedere drie à vier uur kleine beetjes eten. Als je in één keer veel ei geeft, heb je kans dat je dier gaat overgeven.
Alcohol: het is logisch dat katten geen alcohol mogen drinken. Alcohol kan bij katten leiden tot zware lever- en hersenschade. Een voor mensen al kleine hoeveelheid, namelijk een eetlepel, is voor katten al genoeg om een coma te veroorzaken. Een klein beetje alcohol kan voor katten zelfs dodelijk zijn.
De beste natuurlijke taurinebron voor katten is rauw, bloederig vlees, vooral spiervlees en orgaanvlees zoals lever of hersenen. Hart is ook rijk aan taurine, bij voorkeur van kip, het liefste meerdere keren per week gevoerd. Groenlipmosselpoeder is een gezond alternatief omdat het natuurlijke taurine bevat.
Melk bevat veel lactose, een stofje waar de meeste katten niet mee overweg kunnen. Voor het verteren van lactose is het enzym lactase nodig, oudere katten hebben dit enzym vaak niet meer. Het geven van melk kan een kat daarom behoorlijk ziek maken. Maagdarmklachten en- of braken kunnen daar het gevolg van zijn.
Maar hoewel tonijn niet op de lijst van giftige voedingsmiddelen voor katten staat, kan tonijn die bedoeld is voor mensen gezondheidsproblemen veroorzaken bij katten. Hoewel een enkel hapje geen kwaad kan, is het beter als ze helemaal geen tonijn eten.
Bijvoorbeeld: peper, komijn, nootmuskaat, mosterd, kruidnagel, wijnruit, pennyroyal, citroentijm, rozemarijn, alsem en munt. Het reukvermogen van de kat beschouwt deze kruiden als giftig, dus blijven ze er van weg. Ook met de geur van een aantal planten hebben katten veel moeite.
Een kat kan enkele dagen zonder eten. Als een kat voor een langere periode niet eet, ontstaan er schadelijke lever veranderingen. Dit komt doordat een kat zijn vetreserves gaat gebruiken. Dit vet wordt in de lever opgeslagen en dat gaat vervetten, hierdoor kan de lever zijn werk niet goed meer doen.