Volgens verschillende onderzoeken kun je je vruchtbaarheid op een natuurlijke manier verhogen door gezond te eten. Daarbij is het belangrijk om onbewerkte voeding te eten, gevarieerd te eten en genoeg antioxidanten binnen te krijgen, zoals zink en foliumzuur, vitamine C en E, betacaroteen en alfa-liponzuur.
Vermijd roken, drugs en (veel) alcoholgebruik. Het drinken van meer dan twee glazen alcohol per dag heeft bijvoorbeeld al negatieve gevolgen voor de vruchtbaarheid. Zorg ervoor dat jullie regelmatig vrijen.
Wat mag je niet eten als je zwanger wilt worden? Vermijd veel suiker en (verzadigde) vetten, gebruik niet te veel zout en laat cafeïne liever staan. Kant-en-klare producten bevatten vaak veel toevoegingen, dus gebruik zo veel mogelijk verse ingrediënten en bereid je maaltijden zelf.
Voeg fruit met veel antioxidanten en vitamines toe, zoals kiwi's, aardbeien, sinaasappels en granaatappels. Dit verbetert de kwaliteit van het sperma. Zorg ervoor dat zink niet ontbreekt in je dieet, dat aanwezig is in vis, eieren en zuivelproducten. Voedingsmiddelen met Omega 3 zoals zalm.
Met behulp van hormonale pillen of inspuitingen proberen we de eisprong op te wekken (= ovulatie-inductie). We stimuleren dus de eicelrijping, waardoor er een eisprong komt en de vrouw regelmatiger menstrueert. Dit vergroot de kans op bevruchting.
Foliumzuur vanaf het moment dat je zwanger wilt worden
Extra foliumzuur is van belang vanaf het moment dat je stopt met anticonceptie. Foliumzuur draagt bij aan de folaatstatus in je bloed. Folaat is de bioactieve vorm van foliumzuur. Folaat draagt bij aan weefselgroei tijdens de zwangerschap.
Heb je geen idee wanneer je weer ongesteld zou moeten worden, dan is het een goede richtlijn een zwangerschapstest te doen 19 dagen nadat je voor het laatst onveilige seks hebt gehad. Dit betekent seks zonder voorbehoedsmiddel of waarbij iets mis is gegaan met een voorbehoedsmiddel.
De belangrijkste oorzaak van verminderde vruchtbaarheid bij de vrouw is haar leeftijd. Al vanaf het 30e jaar wordt de kans op zwangerschap bij vrouwen langzaam minder. Na het 35e levensjaar neemt de kans snel af en boven de 40 jaar is de kans op zwangerschap nog maar enkele procenten.
Vis die je beter niet kunt eten:
Zo kun je makreel, paling, sardine, tonijn, krab of garnalen beter laten staan. Rauwe, gerookte of vacuümverpakte vis (zoals zalm, haring of sushi) kun je beter laten staan. Goed verhit (boven de 75 graden Celcius) kun je deze producten wel veilig eten.
Drink groene thee
Het drinken van groene thee heeft een positief effect op de vruchtbaarheid. Drink twee kopjes (liefst biologische) groene thee per dag en drink daarnaast veel water.
Neem vanaf het moment dat je zwanger wilt worden tot 10 weken van de zwangerschap elke dag 400 µg (microgram) foliumzuur. Dat is 200% van de Referentie-inname (RI). Neem nooit meer dan 1.000 µg (is gelijk aan 1 milligram) foliumzuur per dag.
Voor de vruchtbaarheid is het noodzakelijk dat je voldoende verse voedingsmiddelen binnenkrijgt. Zorg voor een basisvoeding van pure en onbewerkte producten, met veel vezels.Eet voldoende verse groenten, vruchten, verse vis, vlees, eieren, bruine boterhammen en noten.
Als er geen eisprong is, wordt ook geen progesteron aangemaakt. Je lijf krijgt dan domweg geen seintje dat de juiste dikte is bereikt. Het baarmoederslijmvlies blijft zich opbouwen en wordt te dik om nog vast te houden. Ook een tekort aan progesteron kan dus onbedoeld hevig vaginaal bloedverlies tot gevolg hebben.
Bij een mislukte innesteling is er vaak al iets fout gegaan in de celdeling van de eicel, maar het kan ook liggen aan de kwaliteit van het baarmoederslijmvlies, bijvoorbeeld doordat de doorbloeding niet helemaal goed is. Soms lukt de innesteling keer op keer niet, waardoor je moeite hebt om zwanger te worden.
Van alle vrouwen die proberen zwanger te worden, is 30 procent binnen 3 maanden in verwachting, 70 procent binnen een half jaar en ruim 80 procent na een jaar. Na 2 jaar is 90 procent zwanger. Mocht je na een jaar nog niet zwanger zijn dan kan de huisarts je, als je dat wilt, doorverwijzen naar een gynaecoloog.
Er zijn kruiden die van oudsher bekend staan om de vruchtbaarheid te verhogen. Rode klaver, brandnetel en frambozenblad zijn de favoriete kruiden om de natuur een handje te helpen.
Gezond leven is belangrijk voor de vruchtbaarheid en heeft dus ook invloed op de kans om zwanger te worden. Gezond eten, een gezond gewicht en bewegen helpen je om gezond te blijven. Alcohol, nicotine en drugs kunnen er voor zorgen dat je minder vruchtbaar wordt. Dat geldt voor vrouwen én mannen.
In principe mag je alle groente- en fruitsoorten eten, er zijn geen soorten te noemen die je niet zou mogen, maar je moet ze wel extra goed schoonmaken.
Bij de vrouwen is gebleken dat cafeïne een slechte invloed heeft op het baarmoederslijmvlies. Als het baarmoederslijmvlies niet goed genoeg is opgebouwd kan het ervoor zorgen dat de innesteling niet goed verloopt of dat de voeding naar het embryo niet goed verloopt. Daardoor is er een grotere kans op een miskraam.
Bronnen van foliumzuur
Vooral groene (blad)groenten zijn er rijk aan (andijvie, sla, spinazie, spruitjes en broccoli). Je vindt het daarnaast ook in peulvruchten (tuin- en sperziebonen, erwten, linzen) en sommige fruitsoorten bv. aardbeien, citrusvruchten, kiwi's en meloen.
Meestal is dat na het 52e levensjaar. Sommige vrouwen komen helaas al veel eerder in de overgang, waardoor zij al op jongere leeftijd niet meer spontaan zwanger kunnen worden.