Het menselijk lichaam heeft naar schatting 100 miljard zenuwcellen. Verreweg het grootste deel daarvan bevindt zich in het centraal zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg).
De hersenen en het ruggenmerg vormen samen het centrale zenuwstelsel.Vanuit het centrale zenuwstelsel lopen zenuwen door de rest van je lichaam, bijvoorbeeld naar de voeten en de handen. Die zenuwen horen bij het perifere zenuwstelsel.
De zenuwvezels die de dalende banen vormen, beginnen in de hersenschors en dalen af naar de hersenstam. Enkele van deze vezels kruisen elkaar in de hersenstam en lopen daarna door in het ruggenmerg. De vezels van de dalende banen lopen daarna door de ruggenmergzenuwen naar verschillende skeletspieren.
De hersenen en de ruggengraat vormen het centrale deel.Het perifere deel is de verbinding tussen het centrale stelsel, de spieren en de organen. Het bestaat uit zenuwen en kleine concentraties grijze stof.
Gedurende het herstel van de zenuw kan de uitgroeiende zenuw zeer gevoelig zijn. Vaak is het gevoel dat terugkomt redelijk tot goed. De uitkomst bij aansturing van spieren wisselt, maar is over het algemeen minder goed dan het herstel van gevoel.
Lichamelijke inspanning blijkt bijvoorbeeld de neurogenese te stimuleren. Bij proeven met muizen bleek dat actieve muizen in vergelijking met luie muizen na een maand 2,5 keer zoveel nieuwe zenuwcellen in de hersenen hadden. Beweging bevordert dus de aanmaak van nieuwe zenuwcellen.
Ons zenuwstelsel uit balans. Bij een zenuwstelsel dat stress ervaart, zijn er twee mogelijkheden. Symptomen: Angstig, hyperactief, niet kunnen ontspannen, rusteloos, snel schrikken/angstig, moodswings, chronische klachten, slapeloos, woede/irritatie, problemen met de spijsvertering, grenzeloosheid.
heb je last van hoofdpijn. kost het meer moeite om nieuwe informatie in je op te nemen. heb je moeite met denken: je bent sneller vergeetachtig of je kunt je moeilijker concentreren.
Soms kiest de neuroloog ervoor om de zenuw te (laten) blokkeren door een injectie met een verdovingsmiddel in combinatie met een ontstekingsremmer vlakbij de zenuw. Langdurige zenuwpijn wordt tegenwoordig ook behandeld met elektrische zenuw- of ruggenmergstimulatie.
Ook dit zenuwletsel herstelt vanzelf, maar dit duurt veel langer dan bij neurapraxia. De zenuwvezels moeten namelijk opnieuw uitgroeien vanaf de beschadigde plek. Dit gebeurt met een snelheid van ongeveer 1mm/dag. Het hangt af van de plek van de beschadiging hoe lang dit duurt.
Afwijkingen van de motoriek zoals krachtsverlies, spierkrampen of –pijn, verlies van spiermassa, spierstijfheid of spasticiteit. Gevoelsstoornissen zoals tintelingen, neuropathische pijn, gevoelsverlies, verminderde coördinatie, evenwichtsstoornissen.
De zenuwen in de rug lopen door dit wervelkanaal. Bij een vernauwing van dit kanaal is er niet genoeg ruimte meer voor de zenuwen en kunnen deze bekneld raken. Daarnaast kan ook artrose in uw rug zorgen voor een beknelde zenuw rug en de bijbehorende klachten. Artrose beïnvloedt de gewrichten in de rug.
Probeer eens hardop te lachen als je gespannen bent. Zelfs als het geforceerd voelt kan dit een effectieve manier zijn om je zenuwstelsel tot rust te brengen. Zingen, chanten en neuriën werkt ook heel ontspannend. Het reguleert de ademhaling en stimuleert de nervus vagus, waardoor je zenuwstelsel in rustmodus komt.
Een gezond en gevarieerd dieet bevat diverse nutriënten die bevorderlijk zijn voor het zenuwstelsel. Van onder meer vitamine C, vitamine B12, magnesium, calcium en jodium is aangetoond dat ze een belangrijke rol spelen in het functioneren van zenuwen.
Vitamine B12 is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen. Rode bloedcellen zijn nodig om zuurstof in je bloed te vervoeren. Vitamine B12 is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel.
Vaak is er al tussen 2 en 3 maanden sprake van stress symptomen en klachten. Het gevolg is een gevoel van uitputting en niet kunnen functioneren in het werk. Herstel vanuit een overspannenheid ligt gemiddeld tussen de 2 – 8 weken.
Magnesium ondersteunt (on)rechtstreeks het energieniveau, de gemoedstoestand, het concentratievermogen en het geheugen. Het bevordert spierontspanning, kalmeert een overprikkeld zenuwstelsel en vermindert spanningshoofdpijn.
Carbamazepine brengt overprikkelde zenuwen in de hersenen tot rust. Artsen schrijven het voor bij epilepsie, zenuwpijn, diabetes insipidus, manie en alcoholontwenning.
Magnesium kan helpen bij het tegengaan van verstoringen in het perifere zenuwstelsel waardoor migraine kan worden voorkomen maar ook plotselinge prikkelbaarheid. Magnesium helpt de stresshormonen van de bijnieren te reguleren en kan op deze manier angst– en paniekaanvallen verminderen.
De meesten van ons hebben weleens last van spanning, angst of stress. Gelukkig kan de natuur ons ondersteunen, met rustgevende voedingsstoffen zoals lavendel, kamille, kava, citroenmelisse, saffraan, tryptofaan, inositol en magnesium.
Moerasspirea thee bevat salicylzuur, dit geeft een pijnstillende en ontstekingsremmende werking en dit kruid wordt dan ook al sinds de middeleeuwen gebruikt voor klachten zoals gewrichtspijn, hoofdpijn, zenuwpijn en tandpijn.