De ideale temperatuur van het water is 93-96 °C. Een espresso serveer je in een kopje met een inhoud van circa 60 ml.
Een espresso komt het best tot z'n recht in een voorverwarmde porseleinen espresso kop. De meeste barista's serveren de espresso op een bijpassend schoteltje met een lepeltje en suiker.
De meeste barista's gebruiken rond de 7 gram koffiebonen voor een espresso. Het doel is dat je uiteindelijk 25 – 30 ml espresso hebt in 25 – 30 seconden. Zorg ervoor dat je de koffiebonen zo fijn maalt als suiker, en laat de gemalen koffie in de piston vallen.
Dus voor één kopje espresso heb je 30ml aan water nodig. Denk er aan wanneer je een dubbele espresso wil bereiden dat je ook het dubbele aantal ml aan water gebruikt!
Een espresso bevat zo'n 63 mg cafeïne terwijl in een gewoon kopje filterkoffie zo'n 85 mg cafeïne zit. Natuurlijk is een kopje filterkoffie wel meer dan 2x zo groot als die espresso. Dus als je in milliliters net zoveel espresso wilt drinken als je van filterkoffie opdrinkt, dan neem je wel veel meer cafeïne in.
Koffie en espresso verschillen ook in de hoeveelheid cafeïne die ze bevatten. Hoewel een espresso een intense smaak heeft, bevat een shot espresso minder cafeïne dan een gewone kop koffie: ongeveer 65mg in 50 ml, in vergelijking met 85mg in een kop koffie van 125 ml.
Doppio is namelijk de Italiaanse benaming voor 'dubbel'. Het is dus tweemaal de normale dosering espresso. Het totale volume van een espresso doppio is ongeveer 75 tot 95 ml.
Dat wil zeggen: voor één espresso (ook wel een shot genoemd of zo'n 30 ml koffie), wordt 15-20 gram water van zo'n 93 °C door 7a10 gram koffie gestuwd, aan een druk van 9 bar, gedurende ongeveer 25 seconden.
Doorlooptijd
Een lekkere espresso heeft een doorlooptijd van tussen de 20 en 30 seconden. Dan mag je rekening houden met een kopje van 20 tot 30 ml. De doorlooptijd wordt beïnvloed door de hoeveelheid koffie, hoe fijn de maling is en of de koffie wel goed gelijkmatig is aangetampt in de filterhouder.
De ideale doorlooptijd voor 30 ml. espresso ligt tussen de 23 en 30 seconden.
Gebruik 17g (een volle eetlepel) gemalen koffie voor een dubbele espresso. Stamp de gemalen koffie aan: Stamp de koffie aan tot het oppervlak vlak is zodat het water er gelijkmatig doorheen geperst kan worden. Zet de espresso: Doe de filterhouder in de machine en zet je kopje eronder.
Bij een goede espresso loopt een paar seconden na het starten een bijna zwarte straal uit de machine. De eerste druppels koffie komen dan gelijkmatig uit het filterbakje. Gevolgd door de eerste crema. In de ideale situatie ontstaat een soort tijgervelpatroon.
Cappuccino. De meest populaire koffiesoort met melk is de cappuccino. Deze kun je tegenwoordig overal krijgen. Een cappuccino wordt gemaakt met een dubbel shot espresso waar je opgeschuimde melk aan toevoegt.
Hoewel er weinig cafestol in gefilterde koffie zit, adviseert het Voedingscentrum om maximaal 4 kopjes koffie per dag te drinken. Dit heeft te maken met de hoeveelheid cafeïne in koffie. Voor espresso en koffiecups is het advies van het Voedingscentrum om niet meer dan 2 à 3 kopjes per dag te drinken.
Bij de gewone koffie horen ook echt Nederlandse koekjes; speculaas, kletskoppen of Jan Hagel. Een beetje zoet en lekker kruidig. Serveer je dit bij een goede koffie, dan zit je eigenlijk altijd goed.
Voor een lungo wordt er twee keer zoveel water gebruikt als voor een espresso. Een caffè lungo wordt dan ook geschonken in een groter kopje. Doordat er twee keer zoveel water nodig is om de koffie te maken, moet de koffie voor een lungo grover worden gemalen om overextractie en een te bittere smaak te voorkomen.
Je kunt een Lungo zien als een 'uitgerekte espresso'. De bereidingswijze komt grotendeels overeen met die van een espresso, met dezelfde hoeveelheid koffie maar een grotere hoeveelheid water. Voor een Lungo koffie wordt meestal twee keer zoveel water gebruikt als voor een espresso.
1) Maak een Caffè lungo
Als je normaal gesproken een echte espresso maakt, stop je na 25 – 30 seconden. Echter je kunt ook simpelweg het water langer dan de normale 25-30 seconden laten doorlopen.
Hoewel een ristretto koffie veel gelijkenissen heeft met een espresso, wordt die een tikkeltje anders bereid. Bij een ristretto wordt namelijk minder water gebruikt. Bij een espresso gebruik je 30 ml water, waar een ristretto maar 15 ml nodig heeft.
Heb je behoefte aan een dubbele dosis cafeïne, dan bestel je een caffè doppio, een dubbele espresso, of een caffè ristretto, een supersterke espresso waarvoor nog minder water wordt gebruikt dan bij het bereiden van een gewone espresso. Als je espresso eigenlijk net iets te sterk vindt, bestel dan een caffè lungo.
Bij een cortado wordt de espresso 'gesneden' door warme melk. Er gaat net zoveel als of soms net iets meer melk dan espresso in deze koffie. Deze melk heeft geen schuim; in tegenstelling tot een macchiato, waarbij schuim ondenkbaar is.
Na ongeveer 40 minuten verhoogt de cafeïne de hoeveelheid serotonine, een neurotransmitter. Serotonine faciliteert spierbeweging door te assisteren bij het versturen van signalen tussen de motorische zenuwcellen wat tot een verhoging van kracht leidt.
Vanwege de cafestol is het advies om per dag niet meer dan 2 tot 3 kopjes espresso of koffie van cups te drinken, niet meer dan 1 kopje gezet met een cafetière en geen kookkoffie.
Concluderend, een espresso bevat niet meer cafeïne dan een filterkoffie. Wel bevat een espresso meer cafeïne dan oploskoffie. Een belangrijke rol hierbij speelt de hoeveelheid water.