Arbeidsdeskundige bepaalt welk soort werk u aankuntDe arbeidsdeskundige bepaalt welk soort werk u nog kunt doen ondanks uw beperkingen. En wat dat betekent voor uw mate van arbeidsongeschiktheid. Is die minstens 35%, dan heeft u mogelijk recht op een WIA-uitkering.
De arbeidsdeskundige bespreekt met u wat voor soort werk u kunt doen. Hij kijkt daarbij naar uw opleiding en uw (werk)ervaring. En natuurlijk naar het onderzoek van de verzekeringsarts.
Het arbeidsdeskundig onderzoek. Met het arbeidsdeskundig onderzoek adviseert de arbeidsdeskundige u over de re-integratiemogelijkheden van uw zieke werknemer. Om erachter te komen hoe de werknemer het best duurzaam herstelt, gaat de arbeidsdeskundige in gesprek met de werknemer zelf en de werkgever.
De arbeidsdeskundige bekijkt of u nu of in de toekomst mogelijkheden heeft om te werken. Dit heet arbeidsvermogen. De arbeidsdeskundige houdt hierbij rekening met de beperkingen die u volgens onze verzekeringsarts heeft.
De arts en de arbeidsdeskundige van UWV bepalen uw mate van arbeidsongeschiktheid. Dit gebeurt door een sociaal-medische beoordeling. U krijgt die beoordeling als u na 2 jaar ziekte niet of niet volledig aan het werk kunt.
Arbeidsdeskundigen vind je niet alleen bij het UWV en verzekeraars. Als werkgever kun je ook zelf het initiatief nemen om een arbeidsdeskundige in te schakelen om een arbeidsdeskundig onderzoek te doen.
De arbeidsdeskundige zoekt naar mogelijkheden voor uw zieke werknemer om te re-integreren.Door bijvoorbeeld aanpassingen te doen op de werkplek. Het doel van de arbeidsdeskundige is altijd om langdurige uitval te voorkomen en te zorgen voor een spoedige en verantwoorde terugkeer naar werk.
U vraagt dit aan met het formulier 'Aanvraag deskundigenoordeel door werknemer'. Het deskundigenoordeel is geen advies. Het is niet bindend en geen beslissing. U kunt er daarom geen bezwaar tegen maken.
Het UWV neemt een beslissing op bezwaar. Dat baseert zij op een herbeoordeling door een bezwaarverzekeringsarts en -arbeidsdeskundige. Ben je het daar ook niet mee eens, dan kun je eventueel beroep instellen bij de bestuursrechter. Hoger beroep is vervolgens ook mogelijk, bij de Centrale Raad van Beroep.
Voor het toetsen van de mogelijkheden van een spoor 2 re-integratietraject wordt vaak een haalbaarheidsonderzoek ingezet. Een arbeidsdeskundig onderzoek duurt gemiddeld 4 tot 6 weken.
Na de afspraak met de verzekeringsarts volgt binnen enige tijd een uitnodiging voor een gesprek met de arbeidsdeskundige. De arbeidsdeskundige bekijkt welk werk je nog kunt doen met de beperkingen die door de verzekeringsarts zijn vastgesteld.
Je bent arbeidsongeschikt als je door een medische en objectief vast te stellen oorzaak tenminste 25% van je werk niet meer kunt doen. Dat is de maatstaf die we bij a.s.r. hanteren. Deze vuistregel gebruiken de meeste andere arbeidsongeschiktheidsverzekeraars ook.
De arbeidsdeskundigen van ADEA zijn expert in werkvermogen. Aan de hand van een arbeidsdeskundig onderzoek brengen zij in kaart wat de re-integratiemogelijkheden zijn voor een uitgevallen medewerker. Onze arbeidsdeskundigen gaan zowel met de medewerker als de werkgever in gesprek om knelpunten te onderzoeken.
Een bedrijfsarts is een officiële arts en mag net zoals alle andere artsen lichamelijk onderzoek uitvoeren. Hierbij is echter wel toestemming nodig van de werknemer. Deze mag lichamelijk onderzoek weigeren.
De arbeidsdeskundige beoordeelt daarbij de mogelijkheden om, evt. via aanpassingen of voorzieningen in het werk, (weer) aan het werk te gaan. De arbeidsdeskundige komt altijd tot een onafhankelijk oordeel.
De arts is namelijk de medisch specialist op het gebied van werk en gezondheid en de arbeidsdeskundige is de specialist in de combinatie van mens, werk en inkomen. Het doel van de arts en de arbeidsdeskundige is hetzelfde, namelijk de duurzame inzetbaarheid van de uitgevallen medewerker.
De rechter oordeelt dat het niet aan werkgever is om te beoordelen of om vast te stellen of werknemer al dan niet ziek is, maar aan een bedrijfsarts of arbodienst. Werkgever is o.a. op grond van art.14 Arbeidsomstandighedenwet ook verplicht om een bedrijfsarts of arbodienst in te schakelen.
Bezoek bedrijfsarts is verplicht
Je mag zo'n uitnodiging niet weigeren. Je bent verplicht om te gaan, ook al word je naar de andere kant van het land geroepen. Lukt het je niet om de afspraak na te komen? Probeer de situatie dan in overleg met je werkgever op te lossen.
In de meeste gevallen krijgt u onze beslissing binnen 13 weken na het einde van de bezwaartermijn. Gaat het om een medische beoordeling of een beoordeling door de arbeidsdeskundige? Dan krijgt u binnen 17 weken na het einde van de bezwaartermijn een beslissing.
Wat kost het? De kosten voor het arbeidsdeskundig onderzoek inclusief rapportage bedragen € 995,- (excl BTW). Let op: mogelijk worden de kosten voor dit arbeidsdeskundig onderzoek vergoed door je verzekeraar. Neem hierover contact op met je verzekeraar.
Dit komt, omdat de arbeidsdeskundige wordt betaald door de werkgever.
De verzekeringsarts van UWV bespreekt met u uw lichamelijke of psychische klachten. Hij vraagt wat u wel en niet kunt doen en of u daarbij last heeft van pijn of andere problemen. Bijvoorbeeld: Bij rugklachten: hoeveel kunt u tillen en dragen?
De restverdiencapaciteit wordt bepaald op basis van de theoretische- & praktische verdiencapaciteit. De theoretische verdiencapaciteit wordt gebaseerd op de functiemogelijkhedenlijst (FML) van de verzekeringsarts, opleidingsniveau, arbeidsverleden en vaardigheden.
Deze wetswijziging biedt de werkgevers meer zekerheid over de loondoorbetalingsverplichting bij zieke werknemers. Blijkens deze wetswijziging wordt vanaf 1 september 2021 het medisch advies van de bedrijfsarts leidend bij de toets op het re-integratieverslag (RIV-toets) door UWV.