Als je last hebt van cataract, ga je minder goed zien en heb je volgende symptomen: wazig zicht, zowel van dichtbij als van veraf. Het zicht kan niet gecorrigeerd worden met een bril. verminderde helderheid van kleuren; soms worden ze gelig of bruinig.
De klachten van staar ontstaan meestal geleidelijk en nemen langzaam toe, denk aan: Wazig zien, moeite met krant lezen of TV kijken, autorijden. Grauwer beeld, minder kleuren. Lichtverstrooiing, bijvoorbeeld: last met autorijden in het donker, koplampen, straatlantaarns.
Een goede opticien herkent staar bij het opmeten van uw oog. Soms is de staar al zo sterk dat een goede meting van het oog niet eens meer mogelijk is. De opticien stuurt u dan door naar een oogarts. Voor het krijgen van een vergoeding van een behandeling van staar, moet u wel een verwijsbrief van uw huisarts vragen.
Staar ontstaat als gevolg van veroudering van de ooglens: nagenoeg iedereen krijgt in de loop van de jaren een minder heldere lens. Bij sommige mensen is het aangeboren. Andere oorzaken kunnen zijn: Stofwisselingsziekten (zoals diabetes)
Neen, de cataract operatie is niet pijnlijk. We gebruiken druppelverdoving, de werking van zo'n verdovende druppel is bijzonder goed, waardoor je oog snel volledig pijnloos is. Wel kan men wat druk voelen, soms hindert het water dat gebruikt wordt tijdens de ingreep omdat het wat langs het oog naar beneden kan lopen.
Cataract neemt toe met de leeftijd. Ongeveer de helft van de mensen tussen 50 en 65 jaar heeft al tekenen van cataract. Meestal ondervindt u dan nog geen hinder. Vanaf 75 jaar heeft ongeveer iedereen cataract.
Bij staar (cataract) wordt de ooglens troebel. Hierdoor kan het licht het netvlies niet meer goed bereiken en gaat u waziger zien. Het is een veelvoorkomende oogziekte.
Naast cataract wordt staar ook wel 'grauwe staar' genoemd. Vroeger werd de term 'grijze staar' veel gebruikt. Met 'groene staar' wordt een andere oogziekte bedoeld, namelijk glaucoom.
Onbehandeld kan cataract uiteindelijk leiden tot blindheid. Meestal komt cataract voor aan beide ogen maar de snelheid van evolutie kan verschillen van oog tot oog.
Wazig zien is een van de eerste klachten bij beginnende staar. Kleuren valer en minder helder zien > Alle kleuren ziet u grauwer. Vooral de kleur blauw vervaagt, omdat de lens bruiner/geler wordt. Gek genoeg merken mensen vaak pas na een staaroperatie dat ze in het verleden minder kleur zagen.
Symptomen van staar zijn dubbel of wazig zicht, gevoeligheid voor licht, slechter zien in het donker, kleuren moeilijk of niet waarnemen en een wisselende gezichtsscherpte. Het niet behandelen van staar leidt tot blindheid. Door middel van een staaroperatie kan het zicht worden hersteld.
Cataractextractie met multifocale torische lensimplantatie:
Ziekenhuis: ongeveer 1700 euro per oog. Oogcentrum: ongeveer 1850 euro per oog.
De operatie doet geen pijn. Artsen kunnen de staaroperatie ook met een laser doen. Onderzoek heeft laten zien dat dit meestal niet beter is dan een gewone operatie. Na de operatie krijgt u meestal een plastic doorzichtig oogkapje op uw oog.
Cataract voorkomen door vitamine C
Vitamine C is een top antioxidant en voorkomt het optreden van de oogaandoening cataract of grijze staar op latere leeftijd. Cataract is een oogaandoening waarbij de lens vertroebelt en bijgevolg neemt het zicht af. Cataract komt vooral voor boven de leeftijd van 75 jaar.
De oogdruk is opeens heel hoog. Dit geeft heftige klachten, zoals hoofdpijn, misselijkheid en braken, een rood en pijnlijk oog en wazig zien.
Cataract: oorzaken
De meest voorkomende oorzaak van cataract zijn leeftijdsgebonden veranderingen van de lens. Cataract ontstaat ook door verworven of aangeboren stofwisselingsstoornissen zoals suikerziekte, na ontsteking of verwonding en na een chemisch of fysiek trauma. Deze oogziekte kan op elke leeftijd voorkomen.
De acute vorm gaat meestal gepaard met wazig zien, een rood oog, hoofdpijn, misselijkheid en braken. Deze symptomen worden veroorzaakt doordat de oogdruk zeer snel, zeer hoog wordt. Een snelle behandeling is vereist om schade aan de oogzenuw te voorkomen.
De gemiddelde leeftijd bij een staaroperatie bedraagt 70-75 jaar (maar kan ook op jonge leeftijd voorkomen). Als iemand aan één oog geopereerd is, dan is de kans redelijk groot dat het andere oog ook een keer volgt (in ongeveer 50% van de gevallen).
Wazig zien met één oog
Ziet u wazig met één oog? Dan heeft u waarschijnlijk een probleem met uw bloedvaten. Het kan zijn dat een bloedpropje (embolie) een bloedvat in uw oog afsluit. Een andere bekende oorzaak van wazig zien met één oog is een vernauwing van de halsslagader.
Er zijn vier soorten: Capsulair cataract: alleen het kapsel van de lens is troebel geworden. Subcapsulair cataract: de vertroebeling zit net onder het kapsel. Corticaal cataract: de schors van de lens is vertroebeld.
Kiest u een implantlens om dichtbij scherp te kunnen zien en had u voor de operatie ook een bril nodig om veraf goed te kunnen zien? Dan heeft u ná uw staaroperatie ook geen leesbril meer nodig, maar nog wel een bril of contactlenzen voor veraf.
Duur: ongeveer 30 minuten, via dagopname en met plaatselijke verdoving. U mag enkele uren na de operatie weer naar huis. De vertroebelde lens wordt chirurgisch verwijderd. De operatie wordt uitgevoerd onder een microscoop.
Door een kunstlens met de juiste sterkte uit te kiezen, is geprobeerd om uw zicht van veraf zo goed mogelijk te maken. De kunstlens gaat levenslang mee en hoeft dus niet meer vervangen te worden.