Ook dan is extra warmte geboden. Kuikens die het te koud hebben geven dat aan door aanhoudend hard te piepen. De juiste temperatuur is in te stellen door de (rode)verwarmingslamp hoger dan wel lager op te hangen.
Bij een juiste temperatuur liggen de kuikens naast elkaar onder de straling van de lamp. Zo houden ze elkaar warm. Merkt u dat de kuikens juist verspreid gaan liggen, dan is het te warm onder de lamp. Liggen ze helemaal op elkaar en direct onder de lamp, dan weet u dat de kuikens het te koud hebben.
Kuikens en jonge kippen zijn gevoeliger voor kou dan volwassen kippen. Als een jonge kip en volledig volgroeid verendek heeft, dan is het dier net zo opgewassen tegen de kou als oudere vogels. Kuikens hebben wel bescherming nodig tegen de kou en dienen onder een geschikte warmtelamp worden gehouden.
Houd voor de eerste week een temperatuur aan van 35 graden, elke week aflopend met 2 graden tot een temperatuur van 25 graden is bereikt en er voldoende veertjes op de kuikentjes zijn gegroeid. Dan binnen een week geleidelijk de warmte wegnemen. Dat kan op een leeftijd vanaf zes weken.
Warmteplaat. Naast een warmtelamp kun je ook gebruik maken van een warmteplaat. Deze plaat is in hoogte verstelbaar en heeft dezelfde functie als de moederkloek. Het geeft de kuikens de benodigde warmte en is zeer laag in energiekosten.
Reacties. Het is sterk af te raden om de kuikens nu al in de koude schuur te zetten bij de andere kippen. Ze zullen het zeer waarschijnlijk niet overleven. Kuikens van 2 weken hebben dag en nacht 30 graden warmte nodig, na 3 weken 28 graden na 4 weken 25 graden en na 5 weken 23 graden.
Eendagkuikens hebben nog geen veren en kunnen zichzelf dus niet warm houden. Voorzie daarom een warmtelamp en zorg ervoor dat de temperatuur de eerste week +/- 35° C bedraagt. Daarna kunt u de temperatuur elke week met 2 à 3°C verlagen door de warmtelamp geleidelijk een beetje hoger te hangen.
Wanneer hennen besmet zijn met het virus zullen de gelegde broedeieren ook besmet zijn. De kuikens sterven dan vooral af tijdens de laatste 3 dagen van het broedproces. Bij kuikens die toch uitkomen is de kans van uitval groot en zullen ze na enkele dagen gaan trillen en zoemen als je ze oppakt.
Ja je mag ze best een keer oppakken. Maar als het kuiken de andere twee niet meer ziet, dan zal ze waarschijnlijk in paniek raken.
Pasgeboren kuikens kunnen maximaal 36 uur zonder eten en drinken.
Pas vanaf een leeftijd van twee weken mogen de kuikentjes even buiten lopen. En liefst pas als het warmer is dan 20 °C. In principe zorgt een moederkloek zelf heel goed voor haar jongen en hoef je niet in te grijpen. Maar soms worden haar kuikens toch ziek.
Je kunt zien of de temperatuur goed is aan het gedrag van de kuikens, zijn ze rustig en relatief stil dan hebben ze het lekker warm (ong 37 graden) en vallen ze gauw in slaap. Piepen ze heel hard dan hebben ze het te koud. Ook moeten ze voldoende ruimte hebben om af en toe bij de lamp weg te kunnen lopen.
Een kip houdt van een koele temperatuur: zo rond de 12 tot 14 graden vindt ze prima. Is het kouder, dan kruipen je kippen lekker tegen elkaar aan. Hoewel kippen het liever niet te warm of te koud hebben, zijn ze vrij sterk. Ze doen het goed in vrijwel alle temperaturen.
Vanaf dag 1 kunnen de kuikentjes al piepen, lopen, eten en drinken. Strooi daarom wat kuikenvoer op de grond om de kuikens te leren eten tijdens het scharrelen. Voorzie ook een ondiepe waterbak. De kloek (= moeder) zal hen tegen de koude en tegen vijanden beschermen.
Ook deze lamp hangt u om te beginnen minimaal 50 cm boven de liggende teef. De 100 watt keramische lamp geeft een temperatuur in de werpkist die circa 4-5 graden hoger ligt dan de omgevingstemperatuur. De 150 watt geeft circa 6-7 graden verhoging, de 250 watt geeft circa 8-10 graden temperatuur verhoging.
Als hij alleen opgroeid dan wordt het zeker geen succes. Misschien wel zielig voor het kuikentje dat je bij zijn moeder weghaalt, maar na een tijdje houdt die heus wel op met piepen. Hier hebben we een zelfde soort situatie gehad. Het andere kuikentje piepte eerste dag ook veel, maar is later vanzelf opgehouden.
Groenten en kruiden en bessen, fijngemaakt en onder het voer gemengd maakt dat de kuikens het voer veel interessanter vinden. Ze vinden het lekkerder en ze eten meer en regelmatiger. Ze zijn ook veel meer bezig met hun eten en ze laten elkaar meer gerust.
Een kip als knuffeldier? Je zou het die kakelende dames misschien niet geven, maar ze houden best van wat menselijke affectie. Sommige kippen laten zich heel gewillig oppakken en aaien. En ook kippenrassen die van nature niet zo touchy-feely zijn, kan je mits een beetje geduld en véél aandacht ook handtam maken.
Kuikens. Als kuikens net uit het ei komen, hebben ze de eerste 24 tot 36 uur geen kippenvoer nodig. Ze hebben dan de hele dooierzak via de navel opgenomen in hun lichaam. Er is speciaal kuikenvoer voor kuikens, die vooral veel eiwit nodig hebben.
Kuikens of jonge kippen wordt vrijwel altijd ziek. Zij hebben last van (ernstige) benauwdheid en kunnen zelfs stikken. Ook kunnen ze rochelende geluiden maken. Bij oudere dieren kunnen last hebben van gezwollen ogen en een gezwollen kip.
Kuikens tam maken
Met iets lekkers zoals meelwormen, vlokreeftjes of andere kippensnacks gaat dit extra goed. Vaak eten ze dit binnen drie keer al uit je hand. Zo wennen ze snel aan jou en kunnen ze erg tam worden.
Verschijnselen. De ziekte wordt kenmerkt door tumorvorming in diverse organen zoals lever, milt, nieren, longen, hart, geslachtsorganen, spieren en huid (acute vorm). Soms wordt de iris aangetast (oculaire vorm). De neurale vorm (klassieke vorm) is het gevolg van aantasting van diverse zenuwen.
Een kuur met appelazijn levert een goede bijdrage aan de gezondheid en vitaliteit van de hoenders. Het bevat talloze vitaminen zoals vitamine E & C, B1, B2, en B6, talrijke mineralen zoals ijzer, kalium, calcium en magnesium, spoorelementen, enzymen en anti-oxidanten.
Over het algemeen is het wel aan te raden om de heater zo op te hangen dat deze richting je gezicht straalt. Mensen ervaren warmtestraling van voren vaak als fijner. Denk maar aan de warmtestraling van de zon, hier zitten we vaak ook liever met ons gezicht naar toe.
Belangrijk voor een gezond kuikenhok is dat het zo hygiënisch mogelijk is. De juiste bodembedekking voor kuikens absorbeert goed en bevat zo min mogelijk stof. Een droog kuikenhok voorkomt ziektes. Voorbeelden van goede bodembedekking voor kuikens zijn: zaagsel en hennepvezel.