Na het verven verpak je kwasten het beste in huishoudfolie of in een afgesloten plastic zakje. Bewaar de kwasten het liefst op een koele plaats. Zo zijn ze de volgende dag nog goed en kun je er gemakkelijk mee verven.
Kwasten die gebruikt zijn in een terpentine verdunbare verf kan je makkelijk een tijdje in een pot met water bewaren. Wel een kunststof pot want metaal gaat snel roesten. Als je weer ga schilderen sla je het water er uit, werk hem goed in de verf en klaar voor gebruik.
Schilders adviseren soms om nieuwe kwasten eerst in lijnolie te bewaren. Maar de meest praktische tip is door een nieuwe kwast eerst te gebruiken bij het aanbrengen van een laag grondverf. Na gebruik moet je natuurlijk wel de kwast wassen.
Voeg 2 theelepels wasverzachter in een glas water - laat de kwasten 10 minuten weken en spoel ze daarna heel goed uit met warm water! De wasverzachter maakt de kwasten heel zacht en lost ook de zo opgedroogde verf in de kern van de kwast op, die nu heel gemakkelijk kan worden uitgespoeld.
Je kan de kwast bewaren door deze bijvoorbeeld in de verf te laten staan (mits je het verfblik of de emmer weer goed kan afsluiten). Of je kan de kwast bewaren in huishoudfolie. Het is dan wel belangrijk dat er zo weinig mogelijk lucht bij kan komen en dat je de kwast bewaren kan op een koele plaats.
Schenk dan een kleine hoeveelheid terpentine in een klein schoon potje of blikje en druk de kwast tegen de zijkanten zodat de terpentine tot onderaan de haren komt. Laat de kwasten twee uur weken. Droog ze vervolgens af met een schone doek en bewaar ze op een droge plek.
Schraap eerst de overtollige verf van je kwast aan de rand van je verfblik of -emmer. Gebruik eventueel een roerhoutje of plamuurmes om zoveel mogelijk verf van de kwast te verwijderen. Hierna kun je de verfkwast schoonmaken in een emmer of pot (bijvoorbeeld een augurkenpot) met lauwwarm water en groene zeep.
Die touwtjes, in vakterm de woeling, houden de kwastharen bij elkaar zodat de verf goed uit de pot in de kwast wordt vastgehouden en u met de kwast strakker kunt besnijden. Een kwast zonder woeling transformeert al snel in een bloemkool waar niet mee te schilderen valt.
Ook verf, terpentine, zoutzuur en andere chemicaliën horen niet in het riool, lever deze in bij de gemeente (klein chemisch afval). Gooi het pluis dat overblijft in je droger bij het restafval en was slim zodat minder microplasticvezels van kleding in het riool eindigen.
Schilderen met een kwast.
Doop een kwast in tot ongeveer 1/3 van de haarlengte. Strijk de kwast niet af. Door de kwast te draaien, druipt de verf niet. Houd een kwast vast als een pen, maar druk niet te licht; werk de verf met lange soepele streken a.h.w. in het hout.
Als ik klaar ben met schilderen, hoe kan ik dan het beste mijn kwast en/of roller bewaren voor de volgende dag? De kwast en/of roller luchtdicht in een plasticzak of aluminiumfolie wikkelen, de volgende dag zijn deze dan weer te gebruiken. Anders de kwasten reinigen, nawassen met groene zeep en stofvrij opslaan.
Voor kortstondig bewaren kunnen kwasten met verf zoveel mogelijk luchtdicht verpakt worden in bijvoorbeeld een plastic zakje of een lege kitkoker en de kwasten dienen liggend bewaard te worden op een koele plaats. (niet in de zon of op een verwarming).
Acryl penselen
Gebruik penseelreiniger voor het reinigen van alle acrylpenselen. Gebruik nooit aceton. Zelfs maar een wassen in aceton kan de haren uitdrogen en hun prestaties beïnvloeden. Aceton ontdoet de borstel van de natuurlijke vocht.
Het is goed mogelijk om verfrollers opnieuw te gebruiken wanneer je ze op de juiste manier schoonmaakt. Na het schilderen moet je de roller goed uitspoelen met water. Let daarbij wel op bepaalde milieuvoorschriften. De verf die uitgespoeld wordt, is chemisch afval.
Professioneel schilders hebben veelal voorkeur voor een kwast met varkensharen. Deze kwasten slijten namelijk mee, waardoor de kwast helemaal naar je hand gaat staan. Ronde kwasten zoals de patentpuntkwast zijn perfect voor het schilderen van deuren, kozijnen en hekwerken.
Bij het gebruik van een nieuwe of schone kwast doop je deze eerst tot ongeveer de helft van de haren in de verf. Strijk de kwast goed af en doop de kwast daarna telkens max. 1/3 in de verf en breng de kwast, al draaiend tussen de vingers, op het te verven oppervlak.
Heb je verf op waterbasis gebruikt? Week je kwast of verfroller dan twee uur in warm water. Droog daarna met een schone doek en bewaar ook deze kwasten en verfrollers op een droge plek.
Verfbakje hergebruiken door op te laten drogen
Dit komt omdat deze vaak handig zijn om te hergebruiken. Echter is het hierbij wel belangrijk om er voor te zorgen dat je het verfbakje eerst laat opdrogen voordat je hier nieuwe verf in doet. Dit komt omdat je hierdoor mogelijk is om er weer nieuwe verf in te doen.
Een muurverfroller bewaren na de verfklus doe je door het uiteinde van de roller in aluminiumfolie te rollen. Bewaar de verfroller nu in een luchtdichte plastic zak. Plak rondom het handvat wat tape en bewaar het op een droge plek. Kwasten kun je ook op deze manier bewaren tijdens het schilderen.
Bij verf op waterbasis kunt u de kwasten met water en zeep schoonmaken. Is er al iets hard geworden, gebruik dan een schuurspons. Bij een roller is het handig om de dikke verflaag met een houten roerstaaf af te schrapen. Daarna kan hij worden gewassen in water en zeep.
Een oplossing voor het behoud van uw kwasten is door ze in de rauwe Lijnolie te zetten. Een laagje rauwe lijnolie in een pot en de kwasten er gebruikt in zetten. Mocht u een volgende keer de kwasten willen gebruiken, veeg deze dan goed schoon met een katoenen doek. Daarna kunt u de kwasten gewoon gebruiken.
Kwastenreiniger is voor het reinigen van kwasten, penselen en verfrollers welke gebruikt zijn voor alkydverven. (terpentine verdunbare verven). U kunt uw kwast in een pot met kwastreiniger reinigen, daarna goed bewegen zodat alle verf met de kwastreiniger in aanraking komt. Vervolgens nawassen met zeep/afwasmiddel.