Heermoes is een signaalplant die toont dat de bodem aan de oppervlakte te kort heeft aan mineralen. Je moet dus geen extra meststoffen strooien maar mineralen toedienen. Lavameel is daarom de beste keuze om te strooien als je heermoes hebt. Voorzie minstens 20 kg lavameel per are / per jaar.
Hoeveel moet/mag je gebruiken? Om te beginnen moet je weten dat lavagruis (of -meel) een gesteente is en langzaam wordt afgebroken. Het is geen meststof en je kan het dus ook niet te veel geven.
Alle mineralen en sporenelementen zijn aanwezig in de goede verhouding. Gebruikstoepassingen: Lavameel heeft heel wat toepassingen in de akkerbouw, moestuin, groententeelt, fruitteelt, bomenteelt, substraatteelt, kamerplanten, rozen en heesters, poederverstuiving over bladeren, composthoop,….
Dosering en toepassing Lavameel:
100 -200 gram per 1 m2 Tuin. 200-400 gram per 1 m2 Groentetuin. 200-400 gram per 1 m2 Gras.
Heermoes kan niet goed tegen een dichte schaduw waardoor een dikke beplanting de groei kan afremmen. Door de grond af te dekken met compost of zwart landbouwplastic zal de groei stoppen. Het is een langdurig proces omdat na twee tot drie jaar de wortelstokken verdwenen zijn uit de eerste 60 centimeter aarde.
Lavameel kan net als kalk over de tuin en gazon worden gestrooid. Het best na de middag op een regenachtige/bewolkte dag, dit om verbranding op blad te voorkomen. Na de lavameel gift kan wormenmest toe worden gevoegd of water zodat de lavameel niet weg waait. De lavameel hoeft niet in gewerkt te worden.
Heermoes wijst namelijk op een verarmde bodem, of grond die te weinig mineralen bevat. Om die reden heeft heermoes ook zulke lange wortels, omdat de plant op deze manier toch nog mineralen van diep onder de grond kan opnemen. Heb je de heermoes eruit getrokken, dan kun je ze gerust een poosje in de tuin laten liggen.
Je moet dus geen extra meststoffen strooien maar mineralen toedienen. Lavameel is daarom de beste keuze om te strooien als je heermoes hebt. Voorzie minstens 20 kg lavameel per are / per jaar.
Wanneer je lavameel strooit in de border, dan kunnen de slakken niet bij je (sier)planten, groenten en fruit komen. Een bijkomend voordeel van lavameel is dat het een biologisch product is dat niet al te snel oplost na een regenbui. Het kan vrijwel het hele jaar door wel gebruikt worden om slakken te bestrijden.
Lavameel op het gazon
Je zorgt hiermee voor een betere vruchtbaarheid en een algeheel betere bodemstructuur. Het houdt vocht langer vast in de bodem en het bestrijdt ongewenste insecten in het gazon. Met het strooien van lavameel voorkom je indirect verschillende grasziekten.
Voeg dus 250 gram lavameel per vierkante meter toe als basis voor je moestuin. Je groentjes zullen je o zo dankbaar zijn. Werk het lavameel niet in met een Woelvork maar hark het in in de bovenste 5 cm van je grond. In aangeplante bedden, kun je het gewoon op de grond strooien, vermijd contact met het wortelgestel.
Eigenlijk zijn alle tomatenrassen vatbaar voor de plaag! - Stuif regelmatig wat basaltmeel of lavameel ( = vulkanisch gesteente tot poeder gemalen) over de bladeren. - Tomaten in openlucht die geen regenbescherming hebben kan je om de 7-10 dagen preventief behandelen met een schimmelwerend product.
Aardbeien verzorgen
Geef ook voeding in de vorm van een beetje lavameel en organische bemesting of compost die goed verteerd is.
Lavameel is fijngemalen vulkanisch gesteente en wordt gebruikt als bodemverbeteraar, vooral bij tuinen op kleigrond. Lavakorrels bevatten meer dan tachtig mineralen die - door de verbeterde bodemstructuur - extreem goed worden opgenomen door planten.
Je kan ze dus remmen door de blaadjes van je fruitbomen minder aantrekkelijk, stugger en harder te maken. Dat doe je door ze te bestuiven met DCM Vitasilica® Lavameel. Dit vulkanisch gesteente in poedervorm, van natuurlijke oorsprong, maakt het blad harder en stugger waardoor het minder aantrekkelijk is voor rupsen.
Graaf een kuiltje en kijk of de wortels de grond wel goed kunnen doorwortelen. Geef ieder jaar 200 tot 300 liter mest of compost per 100 vierkante meter voor onderhoud van de bodem.
“Het gewone pintje bleek het meest efficiënt om slakken te vangen.” “Het is vooral de gisting die substanties vrijgeeft waar slakken op afkomen. De slakken kruipen naar dat glas bier, vallen erin, en komen zo aan hun einde” zegt Backeljau.
Slakkenkorrels met metaldehyde of methiocarb
Dit zijn zeer giftige korrels die alle slakken doden maar óók de vogels en egels die de korrels of de vergiftigde slakken eten. Je kinderen worden er hartstikke ziek van. Ook honden en regenwormen eten die korrels graag op en gaan er dood aan.
Het beste kun je de heermoes met een gasbrander of kokend water wegbranden. Ook kun je strooizout strooien tussen de voegen van de tegels. Je kunt heermoes ook bestrijden met chemische bestrijdingsmiddelen.
bestuif de buxus om de 4 weken met DCM Vitasilica® Lavameel. Voorkom ook een uitbraak van nieuwe rupsen.
De bodemverbeteraar bij uitstek in de moestuin is compost. We raden dan ook altijd aan om wat compost onder de bestaande grond te mengen. Een andere goedkope aanrader, die ook perfect gecombineerd kan worden met compost, is stalmest.
Wat is basaltmeel? Basaltmeel is speciaal bedoeld voor het veranderen en verbeteren van kleigrond. Het jong vulkanisch basaltgesteente (dat in tegenstelling tot lavameel niet vermalen is en dus een hardere structuur heeft) bevat silicium, sporenelementen en mineralen.
Men kan het aftreksel van de thee blijkbaar ook gebruiken als natuurlijke meststof of insectenspray bij o.a. bladluis. Je kunt 4 eetlepels gedroogde Heermoes 15 minuten koken in een liter water en dit gedurende de dag drinken. Het wonder van de natuur. Gebruik medicinale thee niet langer dan 3 weken achter elkaar.
Nochtans bevat heermoes veel mineralen wat goed is voor de composthoop en voor de grond waarop je heermoes laat verteren. Hij haalt de mineralen zeer diep vanuit de grond naar boven.