Jacquardbreiwerk is een vorm van breien (textiel) met verschillende kleuren, waarbij zich aan de achterzijde van het breiwerk lange draden bevinden. De techniek wordt ook wel inbreien genoemd.
Jacquard stoffen hebben een ingeweven patroon, dit kan zowel in kleur als structuur of beide. Gebreide jacquard stoffen zijn rekbaar en goed te verwerken tot truien en vesten. Geweven jacquard is vaak een wat stevigere stof en heel mooie te verwerken tot rokken, broeken of jasjes.
Inbreien betekent dat er met twee of meer kleuren een patroon wordt ingebreid. De beide draden worden in het werk meegenomen.
Je leest het schema zoals je breit, dus van onder naar boven. Brei je plat, dan lees je om en om van rechts naar links en van links naar rechts. Werk je in het rond, dan lees je elke toer van rechts naar links. Het gedeelte dat wordt gemarkeerd met een R geeft de herhaling van het patroon weer.
Noors breien is terug te voeren tot de echte noorse breimotieven waarbij de draad van de niet gebruikte kleur (en) achterlangs wordt gehouden, waardoor je een dik en warm geheel krijgt.
Een averecht gebreide steek kun je herkennen aan het 'bobbeltje' dat je kunt zien direct onder het lusje dat op je naald staat. Als je goed kijkt, kun je zien dat zo'n bobbeltje ontstaat doordat het lusje op je naald van-voor-naar-achter door de voorgaande steek is getrokken.
Steken afkanten doe je altijd aan het begin van een naald. Als er in een breipatroon tóch staat dat je aan weerszijden moet afkanten, bedoelen ze dat je in de heengaande naald de steken aan de rechterkant moet afkanten en in de teruggaande naald de steken aan de linkerkant.
Samenvatting. Letters breien is een boek voor beginnende en gevorderde brei(st)ers waarin uitvoerig wordt uitgelegd hoe u letters en teksten kunt breien in truien, kussens, dekens en nog veel meer.
Fair Isle breiwerk maak je het beste met een wollen gekaard garen. In een eerder blog over Shetland-garen hebben we al eens uitgelegd hoe dat precies zit. Vooral belangrijk is dat het garen niet 'glibberig' is, waardoor de steken instabiel worden. Verder brei je Fair Isle breiwerk het liefst in het rond.
U leest een telpatroon volledig tegenovergesteld aan hoe u normaal zou lezen: van rechts naar linksen van onder naar boven. Met andere woorden: u begint met het symbool rechts onder in de hoek, en breit richting links en naar boven (zie ROOD in het telpatroon hieronder).
Jacquard staat voor stoffen met ingeweven motieven, vaak geweven in meerdere tinten. Het voordeel van de weeftechniek die bij deze stoffen gebruikt wordt, is dat het veel kleurvaster is dan een geprint patroon. De grondstoffen waar jacquard van gemaakt worden verschillen.
Viscose neemt vocht goed op en blijft bij warm weer luchtig aanvoelen.
Modal is een semisynthetisch textielsoort gemaakt van de cellulose uit beukenhout. Het is een verbeterde variant op viscose. Het spinproces waarbij de cellulose uit het hout wordt gehaald is wat aangepast, wat resulteert in langere cellulosemoleculen met betere eigenschappen.
De Bernadette vest is een hype. Het is dan ook een chique en comfortabel vest dat licht in gewicht is door het gebruik van mohair. Een oversized vest in Mohair met driekwart mouwen. Deze vest wordt gebreid met 3 draden Ingenua Mohair of met 5 draden Silk Mohair.
Werkwijze spencer:
Rugpand: Zet met wit 50–54–58 steken op en brei 1 naald boordsteek met wit en 6 naalden boordsteek met blauw. Brei verder in tricotsteek en streeppatroon. Kant bij 13–15–17 cm hoogte voor de armsgaten 1 x 2 en 3 x 1 steken af aan beide kanten van elke 2e naald.
- De goede kant van je breiwerk is in principe de kant met de v-tjes, de achterkant heeft ribbels. Dit is als je 1 toer recht 1 toer averecht breit = tricotsteek. - In je breiboek staat dat het draadje van de opzet links moet zijn voor de goede kant, maar dit is mede afhankelijk van de opzetmethode.
Tricotsteek breien
Je breit tricot door rechte steken heen en averechte steken terug breien. Dus de ene naald brei je helemaal met rechte steken, dan keer je je breiwerk om en breit de hele naald averechte steken. Bij de averechte steek houd je de draad tussen het brei werk en jezelf.
Zoals gezegd is dubbel breien een manier om tegelijkertijd twee lagen te breien: aan de voor- en achterkant van het werk. Om dit voor elkaar te krijgen, wordt elke “steek” in het patroon gebreid in paren, één steek voor elke kant van de stof.
Bij continentaal breien houd je de draad om je linker wijsvinger en de naalden los in je handen. Voordeel is dat het sneller gaat omdat je de draad niet meer om de naald hoeft te leggen, het is daardoor ook minder belastend voor je schouders en het breiwerk kan bij grotere projecten op je schoot liggen.
Eigenlijk is het breien met dubbele draad net zo makkelijk als het breien met gewoon één draad. Je breitechniek is precies hetzelfde. Dus daar waar je normaal gesproken één draad in je hand houdt om de steek mee te breien, daar heb je nu twee draden op dezelfde manier vast. Eigenlijk alsof het samen één draad vormt.