Somnoplastiek: Dit is een vorm van gecontroleerde littekenvorming door middel van hoogfrequente elektrische stroom. Het doel is overtollig weefsel van het zachte gehemelte te laten krimpen en verstrakken. Hierbij worden de huig en het zachte verhemelte stijver gemaakt met behulp van een naaldvormige elektrode.
Mocht u geopereerd worden, dan is het van belang dat de anesthesist weet dat er sprake is van apneu. Dit kan de keuze van de sedatie (verdovend middel) bepalen. Ten tweede is intuberen (een buis die bij veel operaties via de bovenste luchtweg wordt ingebracht) bij veel mensen met apneu moeilijker.
De kosten komen in de praktijk regelmatig uit op 700-1200 euro, afhankelijk van het type prothese.
Meestal niet. De behandeling van slaapapneu is in bijna alle gevallen een levenslang traject. Het starten en volhouden van een therapie en gewichtsverlies levert meestal een aanzienlijke verbetering op.
De operatie
De meest effectieve manier is het verwijderen van het grootste deel van de huig en het zachte gehemelte. De medische term hiervoor is uvulo-palato-pharyngo-plastiek, ofwel UPPP. Dit verwijderen kan met een mes of met de laser; voor de patiënt heeft dit hetzelfde resultaat.
Hierbij wordt een groot gedeelte van de huig en het zachte gehemelte verwijderd. Zo nodig worden ook de keelamandelen verwijderd. De wond die hierbij ontstaat, wordt met oplosbare hechtingen gehecht. Door deze operatie wordt de overgang van de neus naar de keel ruimer, waardoor het snurken meestal verdwijnt.
Dit vreemde gevoel is niet 'zichtbaar' en herstelt meestal na enkele weken. Bij sommige mensen duurt dit herstel enkele maanden. Heel af en toe blijft het verdoofde gevoel bestaan.
Mensen met ernstige slaapapneu lopen doorgaans drie keer zo veel risico om te overlijden dan mensen zonder apneu. Maar het is met name waarschijnlijk dat u het risico op plotseling overlijdennbsp;als gevolg van een hartstilstand verhoogt.
De hersenen, de organen en het bloed krijgen tijdelijk minder zuurstof. Dit heeft invloed op de kwaliteit van de slaap en kan schadelijk zijn voor het hart- en vaatstelsel. Op de korte termijn kan slaapapneu leiden tot vermoeidheid en slaperigheid overdag en stemmingswisselingen.
Er bestaat nog geen medicatie die een gunstig effect heeft op snurken. Voor slaapapneu bestaat er voor heel specifieke gevallen medicatie die de aandoening kan verbeteren.
Overgewicht, roken, veel alcohol voor het slapen en spierverslappende medicijnen zoals benzodiazepinen (slaaptabletten) kunnen de apneu verergeren. Als je apneus wilt verminderen en je je beter wilt voelen hou dan rekening met het volgende: Vermijd alcohol voor het slapen. Vermijd roken.
Bijvoorbeeld omdat jij jezelf wakker snurkt of omdat je in de ochtend wakker wordt met droge of pijnlijke slijmvliezen in de mond, neus en keel. Snurken kan een teken zijn van slaapapneu, maar het hoeft niet. Niet alle snurkers hebben slaapapneu, maar de meeste mensen met slaapapneu snurken wel.
Via het infuus wordt u in slaap gebracht. Als u diep genoeg slaapt, kijkt de KNO-arts met behulp van een flexibele scoop (een soort camera) in uw neus- en keelholte. Het onderzoek duurt vaak maar 10 tot 15 minuten.
Bij vaak en luidruchtig snurken en bepaalde vormen van het slaap-apneusyndroom kan een UPPP operatie uitkomst bieden. Bij deze operatie worden een deel van het zachte gehemelte, de huig en - als die nog aanwezig zijn - de amandelen, verwijderd.
Door het implanteren van een tongzenuwstimluator krijgt de tongzenuw tijdens de slaap bij iedere inademing een prikkel. Hierdoor komt de tong automatisch naar voren, waardoor de luchtweg open blijft. De tongzenuwstimulator is een kleine pacemaker die onder het sleutelbeen wordt geplaatst.
De MRA is een soort nachtbeugel bestaande uit 2 losse delen die voor het slapen gaan worden vastgeklikt op de tanden en kiezen in bovenkaak en onderkaak. Deze wordt voor u op maat gemaakt. De beugel zorgt ervoor dat uw onderkaak naar voren blijft, waardoor uw keelholte gedurende de nacht open blijft.
De gevolgen van slaapapneu
Slaaptekort leidt tot concentratieproblemen. En die maken de kans dat u fouten maakt groter. Bijvoorbeeld in het verkeer of op uw werk. Daarnaast heeft u een grotere kans op hoge bloeddruk, hartritmestoornissen, hartfalen, hartinfarct en herseninfarcten.
Om de klachten van slaapapneu te verminderen is het raadzaam om je leefstijl aan te passen. Gezonder eten, meer bewegen, waardoor je gewicht gaat verliezen. Afvallen kan de klachten flink verminderen! De omtrek van de nek wordt dan kleiner en ademen wordt weer gemakkelijker.
Slaapapneu vormt een groot risicofactor voor hart- en vaatziekten. Daarom is het heel belangrijk om bij patiënten met slaapapneu dit risico tijdig op te sporen en te behandelen. Bij iedere ademstop lijdt u heel even aan een zuurstoftekort.
Deze ademstops worden uitgedrukt in de Apneu Hypopneu Index (AHI). Bij snurken zijn er minder dan 5 ademstops per uur, bij lichte slaap apneu 5 tot 15 ademstops per uur, bij matig ernstige OSA 15 tot 30 ademstops per uur en bij ernstige OSA meer dan 30 ademstops per uur.
Slaapapneu is een kleine pauze in de ademhaling tijdens de slaap. Die pauze duurt langer dan 10 seconden. Mensen met slaapapneu hebben minstens 5 keer per uur zo'n pauze. Mensen met meer dan 30 adempauzes per uur hebben ernstige slaapapneu.
gemiddeld >= 4 uur/nacht. Als u aan deze voorwaarden voldoet, betaalt de ziekteverzekering een dagvergoeding voor de behan- deling. U betaalt zelf een maximale opleg (remgeld) van EUR 0,25/dag.
CPAP-kussens zijn speciaal ontworpen voor mensen die gebruik maken van een CPAP-apparaat tijdens de slaap. Op normale hoofdkussens kan het voorkomen dat het CPAP-masker tegen uw gezicht drukt, wat zorgt voor vervelende drukplekken, maskerlekkage of een oncomfortabele slaaphouding.
Een neusmasker is het meest gebruikte masker om slaapapneu te behandelen. Het neusmasker bestaat uit een kapje dat alleen de neus omsluit. In de meeste gevallen volstaat het gebruik van een neusmasker en slaapt u – door de overdruk via uw neus – automatisch met uw mond dicht.