Je kunt de maan zien als een uur op een klok. Als een nieuw uur begint(12) is de maan donker (nieuwe maan). Als de rechterkant verlicht is, (3) is het het eerste kwartier (wassende maan). Een kwartier later (6) is de hele maan verlicht (volle maan).
Wassende Maan Ritueel
Tijdens wassende maan kun je aan de slag met de intenties die je hebt gezet tijdens nieuwe maan. In de wassende maanfase gaat het om groei en actie. Maak een lijstje van drie concrete dingen die jij kunt doen om jouw wensen uit te laten komen en onderneem ook echt actie.
In een afbeelding is nauwelijks verschil te zien tussen een wassende en een afnemende maan, het enige verschil is dat de punten van de wassende maan naar links zijn gericht en van de afnemende maan naar rechts. Dit geldt op het noordelijk halfrond, op het zuidelijk halfrond is het andersom.
Als de aarde tussen de zon en de maan staat, is het vollemaan, en als de maan het dichtst bij de zon staat, is het nieuwe maan. De maanfasen daartussen worden afnemende of wassende maan genoemd, afhankelijk van of de maan richting vol of nieuw gaat.
Bij Eerste Kwartier staat de maan rond zonsondergang al hoog aan de hemel en gaat hij rond middernacht onder; bij Laatste Kwartier komt de maan rond middernacht op en bevindt hij zich rond zonsopkomst hoog boven de horizon.
Wanneer de maan precies tussen de zon en de aarde staat valt al het zonlicht op maankant die van de aarde afstaat. Wij zien dus geen maan. De helft van de maan die naar aarde staat gekeerd is ligt in de schaduw. De maan zal vanaf nu weer zichtbaar gaan worden.
De maan heeft bijvoorbeeld effect op je emoties, energie en slaap. Rond volle maan is de invloed het sterkst. Wat veel mensen merken is dat ze rond volle maan onrustig zijn, slecht slapen of veel (intenser) dromen. Er is veel tegenstrijd of er tijdens volle maan ook meer baby's geboren worden en/of ongelukken gebeuren.
De volle maan betekenis
De maan staat voor vrouwelijke, krachtige energie. De maan is ook iets wat bij mensen de levenscyclus oproept; geboorte, dood en wedergeboorte dankzij het vol worden en afnemen van de maan. De volle maan kan ook gevierd worden, dit wordt een Esbat genoemd.
Slecht slapen en duizeligheid
Dit komt omdat de maan dan dichter bij de aarde staat. Maar ook tijdens de nieuwe maan kun je slecht slapen. De verandering in energie kan flink wat met je doen, ook lichamelijk. Daarnaast stoomt de nieuwe maan, zoals we al beschreven, je klaar voor een nieuwe start.
Martin Dresler van het Radboudumc onderzocht met collega's van het Max Planck Institute of Psychiatry in München de invloed van de maan op slaap. En wat blijkt: er is geen aantoonbare relatie tussen de maancyclus en de slaapkwaliteit van de mens.
Een bloedmaan is een totale maansverduistering waarbij de aarde precies tussen de maan en de zon in komt te staan. Doordat het zonlicht indirect de maan bereikt, verlicht deze door de atmosfeer wat om de aarde heen zit, de maan op.
De betrouwbaarste website is de MoonPhase-pagina van het United States Naval Observatory. Op die pagina kun je elk gewenst jaar tussen 1700 en 2035 intypen, en een overzicht gepresenteerd krijgen van de schijngestalten van de maan voor dat jaar.
Geboren tijdens vollemaan (full moon)
Iets wat van jou een ongelooflijk krachtig individu maakt als je geboren bent tijdens vollemaan. Je bezit al snel een tomeloze energie en een grote mate van zelfverzekerdheid. Ook kun je heel impulsief zijn.
Hoe laat is de maansverduistering in mei 2022? De volledige fase van de totale maansverduistering begint op 16 mei, om 03:30 GMT, als de schaduw van de aarde de maan volledig bedekt Deze fase duurt 85 minuten en is daarmee de langste totale verduistering sinds 2018.
Zoveel dichterbij staat de maan
Om precies te zijn is de maan op woensdagavond op 363.666 kilometer afstand van de aarde. De vorige supermaan stond nog dichter bij de aarde. Op woensdag 13 juli 2022 krijgen we in Amsterdam voor de laatste keer dit jaar een…
De volle maan staat gepland op de volgende data: 9 oktober 2022 om 22:54 uur. 8 november 2022 om 12:02 uur. 8 december 2022 om 05:09 uur.
De energie van de nieuwe maan ondersteunt het proces van naar binnen keren, rust en evaluatie. Het versterkt je intuïtie en je gevoel. Tijdens de nieuwe maan kun je dan echt goed contact maken met wat goed is voor jou. En dan ook echt op alle fronten: fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel.
Je kind, maar ook jij als volwassene, kan last hebben van de komst van de volle maan. Dit kan zich uiten in onrust, druk gedrag, sneller boos zijn, sneller huilen of slecht in slaap kunnen komen. Wanneer je (hoog)gevoelig bent sta je, meestal onbewust, extra open voor prikkels.
Wees overdag bezig als het volle maan is. Beweeg letterlijk, ga bijvoorbeeld wandelen, doe yoga, of wat in de tuin. Doe wat creatiefs! Ook als je vindt dat je dit nog niet 'goed genoeg' kan; laat de drang om wat 'moois' neer te zetten los.
De dagen vlak voor en na de volle maan verandert de energie om ons heen. De nadelen hiervan zijn dat je als HSP wakker kan liggen, onrustig slaapt, intens droomt of zelfs slaapwandelt.
Iemand die wispelturig is en voortdurend van stemming verandert, wordt maanziek genoemd. Een echte ziekte is het tegenwoordig misschien niet, maar daar dacht men vroeger anders over. Het woord maanziek is al heel oud, het wordt al in 1332 vermeld, met als synoniemen 'maensch', 'manich' en 'maensuchtich'.
De meest besproken verklaring is het feit dat dieren die buiten leven meer actief zijn met volle maan. Dit wordt waarschijnlijk alleen veroorzaakt door het feit dat er 's nachts tijdens volle maan veel meer licht is dan in een normale nacht. Hierdoor blijven dieren zoals eekhoorns, muizen en vogels veel actiever.
Hoewel er door een boel mensen werd beweerd dat slechter slapen tijdens volle maan niet per se meer voorkomt dan normaal, is het onlangs toch echt bewezen: de volle maan kan ervoor zorgen dat je korter en slechter slaapt. Dat begint al in de nachten voor volle maan en duurt daarna ook nog even, schrijft Volkskrant.
Als de maan er niet zou zijn, zouden de getijden niet helemaal verdwijnen – omdat de zon ook getijden veroorzaakt – wel zijn de getijden zonder inbreng van de maan tot wel 75 procent minder sterk. De getijden worden dus zwakker. Maar daar blijft het niet bij. Zonder maan zijn er ook geen complete zonsverduisteringen.
We spreken van een blauwe maan, als het voor de dertiende keer in een jaar, dus twee keer in één maand volle maan is. Het verschijnsel dat in de volksmond 'bijzonder' wordt genoemd, komt gemiddeld eens in de 2 à 3 jaar voor.