De beste manier om vruchten, zoals appels en peren, te drogen in schijfjes (hangt natuurlijk van de vrucht af), is door ze in dunne plakjes te snijden, ze even te besprenkelen met citroensap, ze dan in suikerwater te dompelen en dan op een bakpapier of siliconenmatje te drogen in de oven.
De voedseldroger op 57 graden inschakelen, waarbij de droogtijd natuurlijk afhankelijk is van de dikte van de partjes of schijfjes, van de soort appel, en van het vochtgehalte van de appels. Verse appels hebben wat langer nodig dan oudere appels. Gemiddeld kun je echter uitgaan van een droogtijd van 7 tot 8 uur.
Als de appelschijfjes na het openen van uw hand gemakkelijk van elkaar loskomen zijn de appeltjes voldoende gedroogd. Haal de appelschijfjes na de droogtijd uit de voedseldroger, laat ze afkoelen en bewaar ze in droge potten of plastic zakken, die luchtdicht afgesloten kunnen worden.
De stukken die je niet eet, zoals de schil, kun je er het beste voor het drogen al afhalen. Zet de oven op ongeveer 70 °C en plaats de stukjes fruit. Houdt er wel rekening mee dat het droogproces in de oven wel acht tot tien uur kan duren en dat je de stukken tussendoor even moet omdraaien.
Airfryer op 90 graden en 45. minuten , het moet langzaam. drogen . Als je het eruit haalt is het nog wat.
Conclusie: in 2022 is uit de meeste tests en recensies gebleken dat WMF KITCHENminis® de beste voedseldroger is die nu verkrijgbaar is in Nederland. Een uitstekend alternatief voor de WMF KITCHENminis® is de Steba ED 4 voedseldroger.
Gedroogd fruit mag in verhouding dan een stuk meer suikers bevatten dan vers fruit, toch is het veel beter gedroogd fruit te snacken dan een zak snoep. Zoals hierboven beschreven bevat gedroogd fruit ontzettend veel vezels, vitamines en mineralen wat gedroogd fruit een gezonde snack maakt.
De meest gebruikte fruitsoorten om te drogen zijn appels, peren, pruimen, ananas, bananen en frambozen. Bij de groenten zijn komkommer, rabarber, wortels, uien, rode bieten en prei populair. Let op: niet alle groenten zijn geschikt. Prik bij het drogen van fruit met een schilletje, zoals bessen, eerst in de schil.
Gedroogd fruit kopen bij Albert Heijn
Gedroogd fruit koop je makkelijk online. Bij Albert Heijn hebben we een ruime keus aan gedroogde producten. Je vindt veel verschillende gedroogde fruitsoorten, zoals gedroogde bananen, vijgen, abrikozen en pruimen. Maar dat niet alleen.
Schil de mango's, snijd het vruchtvlees in dunne plakken en leg op de roosters. Voor de droogoven droog je de mango 5 uur op 57 graden. Gebruik je een oven, dan doe je dit op 60 graden Celsius.
Wordt er gedroogd in een oven, dan varieert de temperatuur tussen de 50 en 70 graden Celsius, afhankelijk van het te drogen product. Door de relatief lage temperatuur blijven vitamines en voedingsstoffen goed bewaard. Smaak en geur van gedroogd fruit zijn door het vochtverlies intenser, dan van vers fruit.
Een voedseldroger gebruikt een verwarmingselement en een ventilator om warme lucht te creëren en daarna langs het voedsel te blazen om hierdoor vocht te onttrekken aan het voedsel.
Met een voedseldroger kunt u groenten, fruit, vlees, vis, kruiden, bloemen en zelfs tofu drogen. U kunt de voedseldroger ook gebruiken in het dagelijks gebruik om bv brood te roosteren, croutons te maken, knoflookbrood of bruschetta te maken. Het thuis drogen van voedsel is gezond.
Droogfruit is lang te bewaren ( 8 tot 24 maanden), en in praktijk vaak nog langer mits onaangebroken.
Je kunt zelf niet op een praktische manier vriesdrogen, maar het gebeurt in onze vriezers – vaak ongewenst – toch een beetje. Wie herkent er immers niet dat ingevroren voedsel uitdroogt als je het niet goed in diepvrieszakjes en dergelijke inpakt?
Het drogen van voedsel is heel gezond en heeft een minimaal effect op de voedingswaarde van voedsel, vooral als u zelf voedsel droogt. Onderzoek dat gedaan is naar de voedingswaarde van gedroogd voedsel is meestal gedaan op voedsel dat onder commerciële omstandigheden is gedroogd.
Niet ongezond
Maar dit verschilt ook per fruitsoort, zo kunt u als het over calorieën gaat beter kiezen voor gedroogde pruimen (190 calorieën per 100 gram) dan voor gedroogde banaan (300 calorieën per 100 gram).
Als je verlangt naar iets zoets, zijn dadels zeker aan te raden – maar wel met mate. Vanwege de vele calorieën en het hoge suikergehalte wordt aanbevolen om niet meer dan drie tot vijf dadels per dag te eten. Meestal heb je er echter ook niet veel meer nodig – de vrucht is immers een grote bron van verzadiging.
Het gedroogd fruit, groenten, bloemen, kruiden, zaden, vlees en vis moet volledig afgekoeld zijn voordat u ze in een goed afgesloten glazen pot of voorraaddoos bewaard of voordat u het voedsel gaat vacumeren. De potten of voorraaddozen mogen nooit lang openstaan om vochtig worden te vermijden.
Hoe berekenen we nu de kosten van deze "droogbeurt"? Dus: een voedseldroger met een stroomverbruik van 250 Watt kost ongeveer € 1,32 per 24 uur. Per uur is dat dus slechts € 0,055 ( = slechts 5,5 cent!).
Er zijn drie aspecten nodig om thuis zelf voedsel te drogen:
Hitte - De hitte moet minstens 60°C zijn om water uit de producten te onttrekken. Dit om te voorkomen dat bacteriën en schimmels kunnen groeien. Droge lucht - De droge lucht zorgt ervoor dat het vrijgekomen water uit de voeding wordt opgevangen.
Zo maak je gedroogde sinaasappelschijfjes
Leg de schijfjes los van elkaar op een rooster. Het rooster zorgt ervoor dat de schijfjes ook aan de onderkant goed drogen. Laat ze twee tot tweeëneenhalf uur op 100 graden drogen in de oven. De droogtijd is afhankelijk van de dikte van de schijfjes.