Lyocell is een zeer duurzaam materiaal, gemaakt van cellulose uit houtsnippers. Het is dus een natuurvezel. De houtsnippers komen van eucalyptus- of beukenbomen uit speciale bossen welke gekenmerkt worden door 'duurzaam bosbeheer'.
Ze zijn aan de ene kant beter omdat ze minder water nodig hebben dan gewoon katoen, maar ze verbruiken een bijna even grote hoeveelheid (slechts 10% minder) chemicaliën dan gewoon katoen. Wat eigenlijk betekent dat biologisch katoen minder chemicaliën verbruikt dan viscose of lyocell.
LYOCELL is een duurzamere vorm van viscose. Voor deze stof wordt gebruik gemaakt van andere chemicaliën die minder milieubelastend zijn. Deze chemicalien kunnen bovendien makkelijkere uit het water gefilterd worden. Het kan wel nog zijn dat het hout niet persé duurzaam of gecertificeerd is.
De stof lyocell wordt namelijk gemaakt van cellulose uit houtpulp van eucalyptus- of beukenbomen: natuurlijke materialen dus. De chemische stoffen die worden gebruikt om houtsnippers vloeibaar te maken, worden volledig gerecycled. Hierdoor belanden er geen schadelijke stoffen in de natuur.
Lyocell stof is warm in de winter warm en koel in de zomer, omdat het goed ventileert. Er ontstaat minder bacteriegroei in deze stof vergeleken met synthetische stoffen, dus je blijft lekker ruiken. Het kan met de hand worden gewassen. De stof kreukt niet snel.
Het is net zo sterk als polyester, en kan water nog beter absorberen dan katoen. Lyocell kan daarom ook gewoon in de wasmachine tot 40 graden en mag in de droogkast. Let er wel op dat het de eerste keer in de droger tot 3% kan krimpen.
Vanwege de ademende stof van het materiaal, zal je er niet snel in zweten. Mocht je wel zweten, weet dan dat lyocell/tencel beter zweet opneemt dan bijvoorbeeld katoen.
Tencel® is een merknaam van het materiaal lyocell. Dat is het enige verschil tussen de twee termen. Met Tencel en lyocell wordt dus gewoon hetzelfde materiaal bedoeld. Lyocell/Tencel is een kunstvezel die afkomstig is van houtpulp van eucalyptusbomen en andere loofbomen.
Stoffen met een synthetische vezel zoals lyocell, acryl, polyester of nylon kreuken bijna niet. Maar ook jeans kreukt bijna niet. Hang deze stoffen na het wassen op om te drogen en de meeste kledingstukken hebben zelfs geen strijkbeurt meer nodig.
Kleding van lyocell kan in de wasmachine gewassen worden, over het algemeen op wasprogramma's voor fijne/delicate was tot 30 graden. Wanneer lyocell geweven is (te herkennen aan dat er weinig stretch in zit) en een donkere kleur heeft kan het gevoelig zijn voor zware wasprogramma of wasmiddelen.
Als je écht veel zweet, dan houden katoenvezels vocht veel langer vast dan synthetische stoffen als acryl, rayon, polyamide en polyester. Tijdens het sporten is daarom verstandig om technische kunststoffen zoals de speciale dri-fits en dry-techs te dragen, die vocht afvoeren. Zo koelen je spieren niet te veel af.
Lyocell is een vezel die gebruikt wordt als dekbedvulling, maar ook gebruikt wordt als textiel vezel en voor de tijk van een dekbed of hoofdkussen. Lyocell wordt oa onder de merknaam TENCEL® (firma Lenzing) en TREECELL® door Polydaun op de markt gebracht.
Tencel stof is sterk en daardoor ook geschikt als sportkleding. Tencel stof 'ademt' en dat is prettig in zowel de winter als de zomer. Tencel stof absorbeert water beter dan katoen, maar droogt toch sneller. Tencel stof krimpt en kreukt minder dan katoen.
De houtsnippers komen vaak uit bossen die het kenmerk 'duurzaam bosbeheer' dragen. Lyocell is daarmee vaak zelfs duurzamer dan katoen. Omdat bij het maken van lyocell minder chemicaliën worden gebruikt dan bij katoen of andere stoffen, is lyocell vriendelijker voor je huid.
De eigenschappen van Tencel
Om die reden wordt het ook veel gebruikt voor ondergoed. De stof valt ook erg soepel en kreukt haast niet, dat maakt het ook een geschikte stof voor een jurk of blouse. Daarnaast heeft Tencel een goede warmte- en vochtregulatie, dus het ademt goed.
Tencel is het geregistreerd merk van de fabrikant Lenzing voor lyocell. Het is een 100% natuurlijk en zeer duurzaam materiaal (Tencel draagt het Europese Ecolabel). Tencel wordt gemaakt van cellulose uit eucalyptus hout.
Kunststoffen zoals polyester en viscose laten geen lucht door, dus die vermijd je beter. Kies voor kledingitems van katoen, zijde, linnen of eventueel een lichte wolsoort.
De eerste stof die het warmst is, is wol. Deze stof isoleert beter dan anderen, waardoor hij warmer is. Veel mensen associëren wol met kriebel. Dit hoeft niet altijd, als het een goede trui is hoeft hij niet te kriebelen.
In tegenstelling tot polyester viscose is dit materiaal erg statisch en ademt het slecht. Wanneer je naar een formele gelegenheid gaat en je moet in een compleet formeel kostuum verschijnen, dan is het wel zo prettig dat de stof een beetje ademt.
Modal is een semisynthetisch textielsoort gemaakt van de cellulose uit beukenhout. Het is een verbeterde variant op viscose. Het spinproces waarbij de cellulose uit het hout wordt gehaald is wat aangepast, wat resulteert in langere cellulosemoleculen met betere eigenschappen.
Je kunt Tencel op dezelfde manier als katoen wassen; heel gemakkelijk, dus. Was het niet te warm (30-40 graden), dan heeft het de neiging om te krimpen. Sommige Tencel-varianten kunnen na het wassen een beetje stug aanvoelen, maar als je het laat drogen, wordt het vanzelf weer zacht.
Tencel is zijdezacht voor de huid, sterk en heeft een groot ademend vermogen. Tencel wordt gemaakt van duurzaam geproduceerd hout, vooral van eucalyptusbomen. De productie verloopt in een gesloten kringloop en is bijzonder milieuvriendelijk.
vochtabsorberend Tencel lyocell ondergoed
Nog zo'n topper als het gaat om anti zweet ondergoed: het materiaal lyocell, ook wel Tencel genoemd. Een lyocell boxer voelt niet alleen zijdezacht aan, maar heeft ook vochtabsorberende, ventilerende, sneldrogende én antibacteriële eigenschappen.
De beste stoffen tijdens het tropische weer zijn katoen, linnen of een lichte wolsoort. Katoen is een goede optie omdat het hitte niet opvangt én omdat het vocht laat wegtrekken. Bye bye zweetplekken. Ook linnen is een natuurlijke stof die hitte meer buiten houdt dan andere stoffen.