SUP schoenen
Kies niet voor schoenen met een harde zool, want dan mis je de feeling met je SUP board. Je hebt speciale waterschoenen die gemaakt zijn van neopreen, die houden je voeten warm en beschermen tegen schuren.
Drijfvermogen. Het drijfvermogen van een zwem- en reddingsvest worden uitgedrukt in Newton (N). Hoe groter het aantal N, hoe meer drijfvermogen het vest heeft. Zwemvesten zijn er tot 50N en reddingsvesten tot 275N.
Suppen op zee is over het algemeen lastiger dan op meren of rivieren, omdat het water simpelweg wilder is. Daarom kan een kort en breed SUP board goed van pas komen. Een dergelijk board is namelijk beter bestand tegen ruig water en vermindert de kans dat je board omslaat.
In de regel is suppen niet moeilijk en nagenoeg door iedereen te leren. Het suppen is vrij laagdrempelig. Echter zal de een het wat sneller oppakken dan de ander. Dit is bij het suppen niet anders dan bij andere sporten.
Denk daarbij aan boardshorts of een legging en een rashguard of t-shirt. Suppen kan ook prima bij frisse temperaturen, als je je maar goed kleedt. Doe dan een wetsuit aan als sup-kleding of draag kleding van fleece. Als het echt koud is, kun je als toevoeging een speciale cap, booties en handschoentjes aantrekken.
De regel bij het staand peddelen is dat beide ellebogen ongeveer op 90 graden staan als je de peddel boven je hoofd houdt. Leg de peddel voor je neer op het board en blijf deze met twee handen vasthouden. Plaats 1 voet waar je knie zich bevindt en daarna de andere voet. Ga rustig staan en kijk hierbij naar de horizon.
We hebben zowel slootjes, grachten, rivieren, meren, plassen en natuurlijk de zee. In principe mag je overal suppen, behalve op plekken waar dit nadrukkelijk verboden is. Dit staat aangegeven met borden op de plek zelf.
SUP alleen als je kan zwemmen
Ook als je een goede zwemmer bent, kan de stroming of temperatuur van het water gevaarlijk zijn. Kijk goed waar je gaat suppen en bereid je voor op de SUP route. Als je helemaal niet kan zwemmen, dan is suppen echt gevaarlijk en af te raden, ook al draag je een zwem- of reddingsvest.
SUP tas onderhoud
Indien je wel eens op zoutwater peddelt is het extra belangrijk je SUP tas met zoetwater te spoelen. Als zout water tussen de ritsen gaat zitten kan het snel gebeurd zijn met die rits, dat wil je voorkomen.
Kies voor zwembandjes
Voor een dag zwemmen kun je het best kiezen voor zwembandjes. Zorg dat ze een veiligheidsventiel en meerdere luchtkamers hebben. Mocht er een lek in komen, dan blijft er toch nog drijfvermogen over.
In Nederland is het alleen verplicht om voor iedere opvarende een zwemvest tot beschikking te hebben. In geval van nood kan iedereen namelijk zijn zwemvest aantrekken en beter blijven drijven totdat er hulp is aangekomen. Voor kinderen raden wij aan om toch een reddingsvest aan te schaffen.
Voor verreweg de meeste zeilers zal een 'standaard' reddingsvest met een drijfvermogen van 170 Newton (of 150/165/180/190N) volstaan. Laat je bij een winkel wel goed voorlichten over de pasvorm en toevoegingen aan het vest en vergeet daarbij niet te vermelden waar je gaat varen en onder wat voor omstandigheden.
Ja, suppen is SUPer gezond! Je gebruikt bijna alle spieren in je lichaam: niet alleen je armspieren, maar ook je core, je rug én je benen. Het is een combinatie van krachttraining en balans. En je verbrandt gemiddeld zo'n 400-500 calorieën per uur (afhankelijk van hoe snel je supt, natuurlijk).
Suppen is goed te doen in de winter. Bedenk wel dat het een extra risico met zich meebrengt wanneer je in de winter het water op gaat. Het water is een stuk kouder en onderkoeling ligt al snel op de loer. Ga met goede kleding het water op, laat iemand weten wat je plannen zijn en neem op zijn minst een telefoon mee.
Waterschoenen moeten als een tweede huid aanvoelen en mogen dus niet te los om je voeten zitten. Kies dus altijd waterschoenen in je huidige schoenmaat (of zelfs een maatje kleiner). Kies je een maat te groot, dan kan de schoen gaan schuren/irriteren en zullen er alsnog wondjes ontstaan.
Bij suppen sta je op een soort surfplank. Het grote verschil met een surfplank is echter dat een sup board een stuk stabieler is, waardoor je er makkelijker op kan staan. Daarnaast is het bij suppen, in tegenstelling tot surfen, juist niet de bedoeling dat je golven pakt.
Wil je een goed sup board kopen dan beginnen de prijzen bij ongeveer 200-300 euro en de prijzen kunnen oplopen tot ruim 1000 euro. Maar goede sup boards hoeven dus echt niet duur te zijn! Zo heb je bij Stardupp al sup boards vanaf € 260,- met een geweldige prijs-kwaliteit verhouding.
Als je gaat suppen op zee is het belangrijk een kort en breed opblaasbaar sup board te gebruiken. Dit kan een allround sup board zijn zoals de Red Paddle Ride 10.6 en de Fanatic Fly Air Pure 10.8. Als je al wat meer ervaring hebt dan zou je ook een touring sup board kunnen gebruiken.
Aqua Marina Hyper 11'6″ (170 kg)
Dan is dit het meest ideale board voor jou. Met een draaggewicht van maar liefst 170 kg heb je meer dan genoeg speling als je met 160 kg het board opstapt. Zo is het dus ook mogelijk om met twee personen te peddelen, mits het gezamenlijke gewicht voldoet aan het maximale draaggewicht.
Hoelang je over een kilometer doet hangt af van je supniveau en de omstandigheden. Een beginner zal ongeveer zo'n 3 km/uur gaan en een gevorderde kan tot wel 12 km/uur gaan.
Er zijn drie SUP boards die zeer geschikt voor beginners. Dit zijn de Aqua Marina Fusion, de Aqua Marina Breeze en de Aqua Marina Vapor. Deze SUP boards zijn de beste keuze voor beginnende suppers. Dit komt omdat de SUP boards allereerst all-round zijn.
Je legt het sup board op het water en kruipt er vervolgens op handen en knieën op. Schuif naar het midden en ga daar rechtop zitten, op de knieën. Leun iets achterover en je hebt de juiste positie om te gaat beginnen.
Met suppen verbrand je gemiddeld zo'n 300 á 500 calorieën per uur. Dit kan nog aardig oplopen bij meer tegenwind of een hogere snelheid. Tevens kun je het een goede full-body workout noemen. Je moet jezelf continu in balans weten te houden waardoor je je buik, billen en benen moet aanspannen.
Als je aan het water woont, is het natuurlijk super makkelijk en leg je het board zo in het water om te suppen. Maar wellicht wil je ook weleens ergens anders suppen. De eenvoudigste manier om een hardboard SUP te vervoeren is op het dak van je auto. Er zijn allerlei soorten dakdragers op de markt.