Een radiator heeft twee aansluitingen; één voor de aanvoer van het water en één voor de retour van het water. Bij een radiator met onderaansluiting sluit u zowel de aanvoer als de retour van het water aan de onderzijde aan.
Stappenplan radiatoren loskoppelen
De ontluchting aan de bovenzijde van de radiator draai je open met een schroevendraaier. Plaats een emmer onder de radiator en draai dan de verbinding naar de radiator los. Het water loopt nu uit het aftappunt. Wacht tot de radiator helemaal leeg is gelopen.
bij een radiator zit de aansluiting meestal rechts. dan is de aanvoer links (binnenkant) en Retour rechts.
Gewone radiator of handdoekradiator in de badkamer
Het werkingsprincipe van een radiator bestaat uit koude lucht die opgewarmd wordt door contact met de verschillende kamers van de radiator. Door deze af te dekken zal je de opwarming van de badkamer dus gedeeltelijk belemmeren.
Een handdoekradiator is erg handig, maar hem gebruiken als primaire verwarming in de badkamer is onvoldoende. Kies daarom altijd voor een extra verwarmingselement. Op zoek naar de perfecte verwarming voor je badkamer?
Een radiator met een lange garantie is gemaakt van staal van een hoge kwaliteit, een uitstekende keuze voor radiatoren. Ook designradiatoren uit aluminium behoren tot de beste op de markt. Aluminium biedt bovendien het voordeel dat het sneller opwarmt, wat prettig is om je handdoeken mee te verwarmen.
Een stroming- of stijgbuis zorgt ervoor dat bij radiatoren met een bovenaansluiting het warme water eerst naar beneden wordt gebracht. Onderaan de radiator wordt het water vrijgelaten en stijgt het door de warmte weer op.
Aan- en afvoer omgedraaid (verkeerd om)
Helaas blijkt in de praktijk dat dit weleens wordt vergeten, waardoor je de afvoerleiding op de aanvoer van de radiator aansluit en de aanvoerleiding juist op de afvoer (retour) van de radiator aansluit. De radiator wordt op deze manier niet of slechts voor een deel warm.
Je hoeft niet alle radiatoren open te zetten. Het belangrijkste is dat alle radiatoren in de ruimte waar de thermostaat zit wel open staan. Verder mogen alle andere radiatoren gewoon dicht gedraaid worden.
Danny: Als je radiotoren rechthoekig en glas zijn dan zou je zeggen hoogte radiator x lengte x 10cm een aantal m3 is.
Het water laten weglopen
Sluit met een slangenklem een tuinslang aan op het aftappunt van de gehele cv-installatie. Leg de andere kant van de tuinslang buiten en draai het aftappunt open. Laat het water weglopen tot de radiator helemaal leeg is. Tip!
Bij een normaal woonhuis wordt vaak alleen 25 en 16mm gebruikt. De laatste twee radiatoren aftakken van de 25mm de rest rechtstreeks van de hoofdleiding. Hoeveel radiatoren je aan kunt sluiten is vooral afhankelijk van de capaciteit van de radiatoren.
Een onderblok voor de radiator is nodig om de waterleiding, de radiatorkraan en de radiator op elkaar aan te sluiten. Wanneer er een radiator onderblok is geïnstalleerd dan zal het zorgen voor de juiste verdeling van water in de juiste radiator.
Wil je de verticale radiator aan de bovenkant aansluiten? Controleer dan eerst of dit mogelijk is met de radiator die je hebt, anders dan moet je een stromingsbuis plaatsen om het hete water eerst aan de onderkant van de radiator te brengen. Doe je dit niet, dan wordt de radiator enkel aan de bovenkant warm.
De reguliere horizontale paneelradiatoren geven de meeste warmte af per oppervlakte. Verticale- en handdoekradiatoren zijn echter vaak mooier en handiger qua plaatsing en gebruik.
Ja dat kan, wel kruislings aansluiten met aanvoer boven. Of zoals eerder gezegd met een inwendige stijgbuis. radiator wat groter dan wanneer je hem in de liggende stand had gemonteerd.
Een stromingsbuis wordt toegepast wanneer de aanvoer- en retourleiding beide aan de bovenzijde van de radiator worden aangesloten. Omdat warmwater altijd opstijgt zal zonder stromingsbuis de radiator niet warm worden.
Neen, als je de radiator aansluit met aanvoer en retour aan de bovenzijde dan word vaak alleen de bovenkant warm. Nu kan je in de aanvoer of retour een buis plaatsen die IN de radiator verdwijnt en zo de stroming tot onder in de radiator dwingt waardoor deze geheel warm word.
Elke radiator in je huis heeft een radiatorkraan en een voetventiel nodig die als kleppen werken. Hiermee kun je regelen hoeveel warmte ze afgeven. Een van de kleppen regelt de hoeveelheid warm water die de radiator binnenkomt (radiatorkraan).
In de praktijk is dat vaak tegen een buitenmuur of onder een raam. Als je woning goed geïsoleerd is, functioneert je radiator op elke plaats goed, op voorwaarde dat hij op 3 à 5 cm van de muur en op 10 à 15 cm van de vloer geïnstalleerd wordt.
Radiatoren zijn relatief eenvoudig te installeren en ze zijn de ideale plaats om je handdoeken op te drogen. Het grootste voordeel van radiatoren in de badkamer is echter dat je badkamer relatief snel warm is. Het nadeel is de ruimte die een badkamer radiator inneemt.
Vooral in badkamers is dit van groot belang. Een constante temperatuur zal er namelijk voor zorgen dat de kamer en het meubilair niet kil gaan aanvoelen en zal vochtige muren en vloeren tegengaan. Als hoofdverwarming worden vaak vloerverwarming, wandverwarming, of (handdoek)radiatoren gebruikt.