Was met heet water terwijl het gietijzeren rooster of pan nog warm is. Gebruik van zeep of vaatwasser is niet aan te bevelen. Gebruik grof zeezout om hardnekkige resten te verwijderen zonder de season laag aan te tasten. Gebruik keukenpapier of een borstel om het oppervlak goed met zout in te wrijven.
Haal alle as en houtskool eruit. Verwijder vuil, vet of etensresten met een sopje van heet water en afwasmiddel. Sowieso is het – afhankelijk van hoe vaak je 'm gebruikt – goed om de BBQ eens of twee keer per jaar een schoonmaakbeurt te geven met een sopje.
Gebruik hiervoor het sopje, de staalborstel en de schuurspons om de binnenkant van de barbecue schoon te maken. Daarna kun je eindigen met een multivezeldoek waarmee je de barbecue afdroogt.
De barbecue of buitenkeuken is daarnaast eenvoudig te onderhouden en te reinigen. Alle barbecues en buitenkeukens van Weber kunnen daarom het hele jaar door onder een hoes buiten blijven staan; zo pakt u makkelijk de barbecue erbij om buiten een maaltijd te bereiden.
Met een beetje water en een spons zijn vet en etensresten simpel te verwijderen. Zitten er toch etensresten aangekoekt? Laat hem dan even weken in een laagje water met zeep om vervolgens de laatste restjes weg te spoelen. Een emaille BBQ-rooster is eenvoudig af te wassen met water en zeep.
Schoonmaaktip 1: Gebruik HG BBQ reiniger
Stipt op nummer één vanwege de eenvoud; HG oven, grill en barbecue reiniger. Je rooster is een uurtje na gebruik weer lekker schoon. Het is denk ik de gemakkelijkste manier om je rooster echt goed en snel te reinigen. HG doet wat het beloofd, dat weten we zo langzamerhand wel.
BBQ rooster vaatwasser
Dat kan! Zorg ervoor dat je al het hardnekkige vuil en vet verwijdert voordat je hem in de vaatwasser stopt. Dit kun je doen door bijvoorbeeld EasyOven te gebruiken.
Heeft de barbecue in de winter buiten gestaan zonder hoes? Dan heb je een grote kans dat er roestplekken op de buitenkant of het rooster zitten. Roest beschadigt het materiaal en verzwakt de constructie van de BBQ. Dit levert gevaarlijke situaties op.
Hoe verwijdert u vlekken op gietijzer? Verwijder kleine of hardnekkige vlekken op gietijzer met een schuurmiddel, zoals Cif. Behandel het gietijzer na met schoon water en droog af met een schone theedoek. Poets met vaseline, dat reinigt en geeft een mooie donkere glans.
Het gietijzer zal na een uur verkleurd zijn, laat het rooster afkoelen en smeer het vervolgens goed in met plantaardige olie zoals arachideolie, Crisco of zonnebloemolie. Het insmeren van de onderdelen met één van deze middelen heet seasonen.
Was met heet water terwijl het gietijzeren rooster of pan nog warm is. Gebruik van zeep of vaatwasser is niet aan te bevelen. Gebruik grof zeezout om hardnekkige resten te verwijderen zonder de season laag aan te tasten. Gebruik keukenpapier of een borstel om het oppervlak goed met zout in te wrijven.
Om te voorkomen dat vlees met veel vet zoals bijvoorbeeld speklappen of gemarineerd vlees aanbrandt kun je een vel aluminiumfolie op het bbq-rooster leggen en hierop het vlees. Als het vlees gaar is kun je het omdraaien zonder dat het blijft plakken. Blijft het dus plakken laat het dan nog gewoon even liggen.
Voorkom vet en vocht
Dus om schimmelgroei te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat je zo weinig mogelijk vocht en vet in je BBQ achterlaat. Een aantal tips. Na een BBQ-sessie is het goed om je barbecue flink mogelijk op te stoken, eventueel met nieuwe kolen. Daarmee brand je alle vet- en etensresten weg.
Roest kun je verwijderen door het BBQ rooster te borstelen met een staalborstel. Oppervlakkige roest is eenvoudig te verwijderen met staalwol. Wanneer je roest verwijderd hebt en een donkergrijs mat rooster overhoudt, is de toplaag beschadigd en kun je beter een nieuw rooster kopen.
Ben je van plan elk weekend volop gebruik te maken van je barbecue? Kijk dan eens naar de gasbarbecue. Deze is misschien wat duurder in aanschafwaarde, maar hij is wel binnen een paar minuten opgewarmd en makkelijk schoon te maken.
Je zet de hoofdbranders in de barbecue op volle toeren aan, sluit de deksel en zorgt voor de juiste grilltemperatuur. Het hele grillrooster ligt boven het vuur waardoor er 1 grote warmtezone ontstaat. Vervolgens is het een kwestie van je gerechten direct boven het vuur op de grill leggen en de barbecue doet zijn werk.
Als uw grill niet heet genoeg is, blijft het voedsel eraan kleven omdat er onvoldoende geleidende warmte in het metaal zit (gietijzer of roestvrij staal), wat resulteert in een letterlijke chemische binding tussen het voedsel en de grillplaten.
Gril je op een gasbarbecue? Dan heb je het geluk dat je de temperatuur zelf kan regelen. Vlees, vis en groenten bak je het best op een temperatuur tussen 175 en 230 graden.
De Weber gasbarbecues werden zodanig ontworpen dat ze het hele jaar door buiten mogen staan ('s winters in de koude, 's zomers in de zon). We adviseren wel om een hoes te gebruiken die uw barbecue beschermt tegen regen en stof. Met een hoes van Weber zijn condensatie, schimmelvorming, enz. uitgesloten.
De belangrijkste tip: zorg voor een afdak
Er moet daarom een droge, beschutte en veilige plek gevonden worden voor de barbecue. Je wilt daarvoor een waterdicht afdak regelen dat tegelijkertijd tegen warmte kan. Daarom is het belangrijk dat de partytent of parasol niet te dichtbij de barbecue komt.
Om te barbecueën wordt butaan-/propaangas gebruikt. Propaangas wordt het vaakst gebruikt om de gasfles voor de BBQ mee te vullen.