Gebruik geen gewone garde om de matcha te kloppen. Met een bamboe klopper krijg je sneller en beter een mooi, stevige schuimlaag en dat komt de smaak van de thee ten goede.
Door het kloppen van de Matcha thee ontstaat er een emulsie waarin de deeltjes langer blijven zweven in het water voordat het naar de bodem zweeft, waardoor de thee redelijk egaal gedronken kan worden.
Doe 1 gram (=1 theelepeltje) matcha in de kom. Giet 1-2 ml koud water op de Matcha en roer deze met de bamboe whisk tot alle klontjes zijn verdwenen en de matcha een gelijkmatige groene pasta is geworden. Voeg 100 ml warm water van maximaal 80°C toe en klop de matcha stevig met de bamboe whisk.
De klopper maakt het mogelijk om Matcha poeder, water en lucht te mengen tot een lekkere, schuimige thee, waardoor de aroma's en geuren vrijkomen in het schuim. Het gaat niet alleen maar om het oplossen van het poeder in water: het inbrengen van lucht is essentieel voor de ontwikkeling van de smaak.
Er is een bepaalde hoeveelheid water nodig om de schuimlaag te creëren. Als er te weinig water wordt gebruikt blijft de Matcha 'plakkerig' en is een schuimlaag daarmee vrijwel onmogelijk.
De aanbevolen hoeveelheid Matcha thee per dag is 1 tot 3 kopjes. Er vanuit gaande dat 1 kopje thee 2 gram Matcha bevat zou dat betekenen dat je 2 tot 6 gram Matcha poeder per dag veilig kunt consumeren. Een overconsumptie Matcha poeder kan leiden tot maagproblemen.
Twee kopjes per dag is een goed gemiddelde, maar drink het liever niet 's avonds omwille van het energieopwekkend effect. Matcha bereid je door een derde van een koffielepel in een kopje te doen waaraan je ongeveer 150 milliliter water van 80 graden toevoegt.
Een kopje Matcha bevat minder caffeine dan een kopje koffie, maar geeft een gebalanceerde energy-boost die een paar uur (4-6) doorwerkt. Matcha is rijker aan antioxidanten, die je beschermen tegen ziektes en veroudering.
Is Matcha goed voor je huid? Matcha is een bron van anti-oxidanten die kunnen beschermen tegen: vroegtijdige huidveroudering, UV-schade, roodheid, irritatie en een vettige huid. Studies tonen aan dat Matcha de kans op huidkanker verkleint en het effectief is in het bestrijden van acne.
Dus, welke Matcha poeder is het beste? Ceremoniële Matcha poeder uit Japan is de beste kwaliteit Matcha die te koop is. Deze Matcha kenmerkt zich door een intens groene kleur, zoete geur en zijdezachte structuur. De smaak kan omschreven worden als zacht, romig, lichtzoet en umami met een complexe nasmaak.
Zoals in het rijtje van de gezondheidsvoordelen al even genoemd werd, is matcha een goede keus bij het afvallen. Dit komt omdat het bevorderend werkt voor je bloedsuikerspiegel waardoor vet minder snel opgeslagen wordt. Drink maximaal zo'n 3 koppen per dag en je zult snel merken dat je gewicht verliest!
60 ml water op circa 80 graden. circa 150 ml melk (wij gebruiken plantaardige melk, zoals Oatly haver barista-, soja-, kokos- en amandelmelk) eventueel 1 tl honing of agave- of ahornsiroop.
Een ongeopende verpakking Matcha poeder blijft ongeveer 10 maanden goed met behoud van kleur, geur en smaak. Na het openen van de verpakking dient deze binnen 4 weken geconsumeerd te worden. Na deze tijd zal de kwaliteit van de Matcha minder worden, maar is deze wel nog bruikbaar.
Voeg een half kopje water (70-75 ml) toe. Vermijd kokend water omdat dit de structuur en daarmee de delicate smaak van de Matcha aantast. Water van 75-80 C is optimaal.
Goede Matcha heeft een zoete, hartige (umami) smaak. De L-Theanine, het aminozuur dat thee zijn karakteristieke smaak geeft, wordt ook geproduceerd tijdens het schaduwproces. Omdat in Matcha van een mindere kwaliteit minder L-Theanine aanwezig is, is de smaak daarvan vaak bitterder.
Goede matcha kan je kopen in gespecialiseerde theewinkels of makkelijk online bij Joy of Matcha (www.joyofmatcha.com).
Het rijke gehalte aan antioxidanten in matcha vertraagt de veroudering in ons lichaam. Hierdoor helpt matcha bij het tegengaan van hart-en vaatziekten en blijven huid en bloedvaten soepeler. Matcha thee bevat veel calcium, kalium, vitamine A en C, ijzer en eiwitten die je immuunsysteem versterken.
Matcha, afkomstig van de Camellia Sinensis plant, is een groene thee die gemaakt wordt van gestoomde en gedroogde theeblaadjes, die gemalen worden met een speciale granieten molensteen tot een fijn poeder.
Een matcha latte is eigenlijk gewoon matcha groene thee met melk! In principe kun je het poeder gewoon in een kop melk gooien, eventueel wat kruiden toevoegen en je hebt een lekkere matcha latte.
Doe 1 gram (een halve theelepel) matchapoeder in een kommetje en druk herhaaldelijk met de bamboe garde om klonters te voorkomen. Voeg 80 cl warm water toe (dit mag niet warmer zijn dan 80°C). Klop de thee gedurende enkele seconden met de bamboe garde op tot een schuimige vloeistof.
1 gram matcha-poeder bevat ongeveer 30 mg cafeïne. Voor een gemiddelde maat matchakom (chawan) gebruik je ongeveer 1 gram maar er gaat veel meer in dan in een espressokopje. Als je meer poeder gebruikt krijg je meer cafeïne. Daarom kan een kom matcha dus sterker zijn dan een espresso.
Zwarte thee (volledig gefermenteerd)
Matcha is een echte groene thee en onderscheidt zich van alle andere groene theeën vanwege de groeistijl, oogst, productiestijl en unieke manier van consumptie.
De voornaamste bijwerking is dat je net als bij koffie een cafeïne dip zou kunnen krijgen. Na te veel Matcha drinken kan je je wat futloos voelen, maar dit is wel veel minder sterk dan bij koffie. Daarnaast kan het effect hebben op je spijsvertering waarover je in de volgende alinea meer kunt lezen.
Matcha kan koud en warm gedronken worden. Om de meeste voordelen te krijgen is het echter beter matcha in heet water te zetten (+80°C/176°F) en er zo nodig ijsblokjes aan toe te voegen. Hete matcha geeft een betere concentratie, verhoogt de hersenactiviteit, normaliseert de hormonen en verbetert de stemming.
L-theanine zorgen voor een boost voor de neurotransmitters: dopamine & serotonine. Serotine heeft dus kalmerende werking en dopamine een opwekkende werking. De combinatie in Matcha zorgt er dus voor dat je een opwekkend effect ervaart maar dat je dopamine-balans niet verstoort wordt.