Melk: 90% van de melkverspilling in het VK wordt door huishoudens veroorzaakt, met 290.000 ton afval per jaar. Dit is meer dan 230 miljoen liter melk in het hele land of 8,7 liter per huishouden (WRAP, 2018).
Brood, zuivel, groente, fruit en aardappelen worden het meest verspild. In absolute hoeveelheden vindt hier wel de grootste daling plaats (met uitzondering van aardappelen; hiervan wordt juist meer verspild). Naast de verspilling van vast voedsel worden er ook vloeistoffen verspild.
Zo'n 9 procent van ons eten verdwijnt jaarlijks ongebruikt in de afvalbak, dat is ruim 34 kilo voedsel per persoon per jaar. Alle huishoudens samen verspillen daarmee in Nederland 590 miljoen kilo goed voedsel.
Berekeningen van The Boston Consulting Group (BCG) tonen aan dat in 2018 wereldwijd voor ruim $1,2 biljoen aan voedsel wordt verspild, wat overeenkomt met zo'n 1,6 miljard ton – lees: 1,6 biljoen kilogram – aan eten en drinken dat uiteindelijk moet worden weggegooid.
De consument verspilt gemiddeld tussen de 18 en de 26 kg voedsel per jaar. Voor een gemiddeld huis- houden (2,4 personen) is dat 42 tot 61 kg voedsel per jaar. Als we het verlies van alle huishoudens in Vlaanderen optellen, komen we op een totale verlies van 116.000 tot 168.000 ton voedsel.
Eten dat dagelijks gebruikt wordt (groenten en fruit, brood, aardappelen, pasta en rijst) belandt het vaakst in de vuilnisbak.
De mate waarin voedsel bijdraagt aan de klimaatverandering, is per product verschillend. Voor volwassenen komt ruim de helft daarvan door het eten van vlees en zuivel. Vlees is erg belastend voor het milieu, net als zuivel, dranken en bewerkte producten zoals gebak en snacks.
In totaal gooien we in Nederland 800 miljoen kilo voedsel weg. Belangrijkste redenen dat voedsel wordt weggegooid zijn: Het eten ruikt of smaakt niet lekker of ziet er minder lekker uit, de houdbaarheidsdatum is verlopen of er is te veel bereid.
Bananen worden van al het fruit, het allermeest verspild.
Niet alleen bij de teelt, maar ook bij aankomst in de havens wordt en in de supermarkt belanden miljarden bananen in de prullenbak (50 miljard kilo om precies te zijn).
HOE #VERSPILLINGSVRIJ. BEN JIJ? De stichting Samen Tegen Voedselverspilling vormt dé beweging van bedrijven en publieke organisaties die hun krachten bundelen voor een gezamenlijk doel: samen verminderen we voedselverspilling met de helft voor 2030.
Dagelijks gooit we in Nederland meer dan 400.000 broden weg. Dat komt neer op drie sneetjes per gezin en 127 miljoen kilo brood per jaar. In het hoofdstuk voedselverspilling is brood de kampioen.
Ontwikkelingslanden zijn verantwoordelijk voor bijna 44 % van de voedselverspilling ter wereld (Lipinski et al., 2013). 40 % van het voedselverlies in ontwikkelingslanden gebeurt op oogst -en procesniveau (FAO 2016).
Jaarlijks verdwijnt volgens het Voedingscentrum zo'n 180.000 ton voedsel in de prullenbak van de supermarkten. En de gemiddelde Nederlander gooit jaarlijks zo'n 41 kilo eten weg.
Het is interessant om te zien wat de meest verspilde producten zijn. Zo gooien we per persoon 7,3 kilo brood en deegwaren weg, 5,1 kilo zuivel, 3,7 kilo groente, 3 kilo fruit en 2,9 kilo aardappelen. Bij dranken gaat het om 23 liter koffie en thee, 10 liter melk en zuiveldrank en 6 liter frisdrank en sap.
Consument. Het meeste voedsel wordt verspild bij consumenten thuis: zo'n 42% van alle voedselverspilling! Huishoudens verspillen jaarlijks namelijk wel 105 kg aan bruikbaar eten. En dat terwijl het zo makkelijk, leuk en lekker is om voedselverspilling te voorkomen!
Per jaar is dat dus 365 x 1,2 kilo = 438 kilo.
Nieuwe WWF-studie over plastic
Het resultaat: gemiddeld eet een mens ongeveer 2000 microplastic deeltjes per week. Dat is ongeveer 5 gram, zoveel weegt een bankaart! De producten waar de meeste microplastics in zitten zijn: water, bier, schaaldieren zoals scampi's en garnalen en zout.
Onder Nederlandse consumenten blijkt voedselverspilling al wel een aantal jaren te dalen. In 2019 was de daling 17% ten opzichte van 2016 (van 41,2 kg naar 34,3 kg) en 29% ten opzichte van 2010 (van 48,0 kg naar 34,3 kg).
Je wordt er tegenwoordig mee om de oren geslagen: vliegen is slechter dan vlees eten. Duidelijk is dat vliegen erg slecht is voor het klimaat. Maar is het slechter dan vlees? Op Nederlands niveau draagt de veestapel volgens de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (Rli) voor 10% bij aan de broeikasgasuitstoot.
Appels en peren zijn het hele jaar duurzaam en dus het beste voor het milieu. Dat geldt voor appels uit Nederland, België, Frankrijk, Chili en Nieuw-Zeeland, en voor peren uit Nederland, België, Frankrijk, Argentinië, Chili en Zuid-Afrika.
Met het verspillen van voedsel, verspil je ook alle grondstoffen en hulpbronnen die voor de productie zijn gebruikt, zoals vruchtbaar land, water, arbeid en energie. Als we geen voedsel verspilden, konden we deze landbouwgrond en het benodigde water teruggeven aan de natuur en energie besparen.
Elk jaar gooit de gemiddelde Nederlander 34 kilo eten weg.
Met name brood en zuivel verdwijnt vaak in de prullenbak. Zonde, want door op maat in te kopen, slim te bewaren en te koken met restjes, kun je veel eten van de vuilnisbelt redden. Wil jij minder voedsel verspillen? Schakel de Verspillingsvrije coach in!
Too Good To Go bestrijdt voedselverspilling vooral via onze app. Hierin worden gebruikers gekoppeld aan winkels en restaurants die aan het einde van de dag voedsel over hebben.
Besparen én minder verspillen.
In ruim 600 winkels bieden we producten met de houdbaarheidsdatum van vandaag aan tegen een bedrag van € 0,50, € 1,00 of € 2,50. Je vindt deze producten in het speciale 'Samen minder Verspillen' schap. Hier vind je verse producten zoals vlees, vis, verse sappen en gekoeld fruit.