Naast normale dictaturen heb je ook nog totalitaire dictaturen. Hierbij wil de dictator vaak een leger dat sterk en trouw genoeg is om de grenzen van het land uit te breiden. Soldaten willen alleen hun leven opofferen voor zo'n oorlog als ze het zeer rechtvaardig vinden dat het land wordt uitgebreid.
Totalitarisme is een politiek systeem waarbij de gehele maatschappij ondergeschikt wordt gemaakt aan het staatsidee en de politiek de gehele samenleving tot in de diepste geledingen doordringt.
Een dictatuur is een regeringsvorm waarin alle macht in handen is van één persoon of van één groep mensen. In verreweg de meeste gevallen komt een dictatuur tot stand na gebruik van geweld of dreiging met geweld. Een dictatuur is het tegenovergestelde van democratie. zowel voor de bevolking als voor de dictator zelf.
Een laatste opvallend kenmerk is dat dictaturen vaak problemen hebben met de opvolging. Daar de dictatuur in feite een irreguliere regeringsvorm is die sterk afhankelijk is van één persoon, zijn er maar weinig dictaturen die hun stichter lang overleven.
Een dictator is de leider in een dictatuur. Hij/zij verenigt in een persoon, of in een kleine kliek om hem heen, alle macht, dus de wetgevende, besturende en rechtsprekende macht van een land.
Autoritarisme is een staatsvorm gebaseerd op ondergeschiktheid tegenover de staat, waarbij er ingeperkte mogelijkheid is om oppositie te vormen en de uitvoerende macht op wetmatige manier te contesteren.
Titus Larcius werd volgens de traditie als eerste tot dictator uitgeroepen. Hij moest Rome beschermen omdat er een oorlog met naburige volken dreigde.
De politiek in Nederland vindt plaats binnen een parlementaire democratie, een constitutionele monarchie en een gedecentraliseerde eenheidsstaat. Nederland is een consensusdemocratie, waar de politieke instituties gericht zijn op een brede consensus tussen politieke actoren.
Democratie (van het Grieks δῆμος/dèmos, "volk" en κρατειν/kratein, "heersen", dus letterlijk "volksheerschappij") is een bestuursvorm waarin de wil van het volk de bron is van legitieme machtsuitoefening.
Er zijn verschillende gradaties van macht. In een dictatuur is alle macht in de handen van één of een kleine groep mensen; bij tirannie zal die persoon of die groep proberen alle macht in handen te houden, met middelen als geheime politie, terreur en andere geweldsinstrumenten.
In het algemeen is een autocratie het tegengestelde van een democratie. Hier worden de machthebbers -in theorie- gecontroleerd door de volksvertegenwoordiging.
Begrippenlijst: Tweede Wereldoorlog - Politiek stelsel waarin de staat in beginsel het gehele leven van zijn individuele onderdanen in elk opzicht beheerst en waarin in tegenstelling tot andere vormen van dictatuur passieve onderwerping niet wordt geduld.
Het fascisme is genoemd naar haar oorspronkelijke verschijningsvorm in Italië in de jaren dertig. Het werd een algemenere aanduiding van een ideologie die massaliteit, menselijke ongelijkheid, absoluut leiderschap, streven naar macht en nationalisme verheerlijkt.
Een dictatuur is een alleenheerschappij die geen monarchie is (een monarchie is een land wat door een monarch geregeerd wordt, ook wel vorst genoemd. Een monarch is bijvoorbeeld een koning, een sultan of een keizer). Een alleenheerschappij heet alleen dictatuur, als de leider echt kwaadaardige kenmerken heeft.
Spaanse Staat (Spanje): 1936-1975, onder Francisco Franco. Somalië: 1969-1991, onder Generaal-Majoor Siad Barre. Sergeantencoup (Suriname): 1980-1988, onder Desi Bouterse. Turkije: 1960-1966, onder Cemal Gürsel en Cevdet Sunay, 1971-1980 onder İhsan Sabri Çağlayangil en Fahri Korutürk, 1980-1989 onder Kenan Evren.
Wie was Benito Mussolini? Benito Mussolini was van 1922 tot 1943 minister-president - en al snel dictator - van Italië. Hij installeerde het fascisme, een extreme vorm van nationalisme. Zijn bijnaam was Il Duce (de leider).
alleenheerser, despoot, dwingeland, onderdrukker, sterke man, tiran. als synoniem van een ander trefwoord: heerser (zn) : bestuurder, despoot, dictator, gebieder, keizer, koning, monarch, sjah, soeverein, vorst.
Idi Amin Dada Oumee (Koboko, ca. 1923-1928 – Djedda, 16 augustus 2003) was van 1971 tot 1979 dictator van Oeganda. Zijn regeringstijd was een van de bloedigste in de naoorlogse Afrikaanse geschiedenis. Hij droeg de bijnaam Slachter van Afrika; zijn bewind kostte circa 300 000 mensen het leven.
Republiek in verhouding tot andere staatsvormen
Tegenwoordig is het staatshoofd van een republiek een president. In het verleden werd dat nog weleens anders gezien. Tot in de 19e eeuw werd een republiek vooral gezien als een staatsvorm, naast de monarchie, democratie en aristocratie.
De laissez-faire stijl uit zich in volledig loslaten en is 180 graden tegenovergesteld aan autoritair leiderschap. Een leider met een laissez-faire stijl neemt geen initiatief, komt over alsof hij of zij alles prima vindt en zal niemand aanspreken op zijn of haar gedrag.
Autoritair leiderschap betekent dat de leider eenzijdig zijn/haar wil oplegt aan anderen. Hij/zij is heerszuchtig, niet gericht op het gesprek of overleg, niet gericht op consensus of democratisch genomen besluiten.