Kaas op basis van koe- en geitenmelk kennen we al, maar de duurste kaas ter wereld is gemaakt van ezelinnenmelk. Voor een kilogram betaal je ongeveer 880 pond, omgerekend 1037 euro. De kaas van ezelinnenmelk heeft officieel 'pule' en wordt gemaakt door de Servische Slobodan Simic.
Ezelkaas
Voor ezelkaas wordt melk van een bedreigde soort ezel gebruikt. En voor 1 kilo kaas is 25 liter melk nodig. Dat maakt dat de delicatesse 1000 euro per kilo kost.
De ezel melk voordelen zijn bekend sinds de oudheid.
Naast het feit dat rijk is aan vitaminen, mineralen… het bevat veel Retinol “vitamine A”, die heeft een effect tenseur en Anti-veroudert erkend. Retinol helpt ook het herstel en genezing van de huid, en de vervaardiging van collageen.
Gebruik geen bewerkte melk uit een pak! Voor 1 kilo kaas heb je minimaal 10 liter rauwe melk nodig. Giet de melk in een emmer of bak. Gebruik bij 10 liter melk een emmer of bak waar tenminste 15-20 liter in kan.
Goudse. Welke kaas wordt het meest gegeten in Nederland? Hollandse Gouda kaas natuurlijk; om precies te zijn jong belegen Goudse, op de voet gevolgd door jonge en extra belegen. De kazen die de laatste jaren het meest aan populariteit winnen, zijn: light-kazen (30+), verse kazen en geitenkaas.
Verenigde Staten van Amerika is de grootste kaasproducent ter wereld met een productie van 5.584.857 ton per jaar. Duitsland komt op de tweede plaats met 2.740.582 ton jaarlijkse productie. Met 1.886.044 ton productie per jaar is Frankrijk de derde grootste kaasproducent.
Ezelinnenmelk, ezelmelk of jenny-melk is de melk die wordt gegeven door de gedomesticeerde ezel (Equus asinus). Het wordt sinds de oudheid zowel voor cosmetische doeleinden als voor kindervoeding gebruikt.
Volgens de legende baadde Cleopatra zich in ezelinnenmelk. Het hield haar huid jong, stralend en gezond.
Ezelinnenmelk is geurloos en smaakt als magere koemelk, maar dan iets zoeter. Het wordt al sinds de oudheid aangeprezen als middel tegen diverse kwalen en als een anti-verouderingsmiddel voor de huid.
Maar heb je toevallig ook enig idee hoeveel melk we precies nodig hebben voor één kaas? Dat ligt er aan… Gebruik je koeienmelk heb je voor 1 kilo kaas ongeveer 10 liter melk nodig. Voor geitenmelk is dat 9,5 liter en voor schapenmelk zes. In het gunstigste geval is dat dus 100 liter voor slechts 10 kilo kaas.
Het bevat minder vet dan traditionele koemelk waardoor het ook vloeibaarder is. Het is goed voor vele huidproblemen, o.a. eczeem en psoriasis, maar ook voor een droge en geïrriteerde huid. Deze huidverzorgende zeep verzacht en hydrateert uw huid. bij het gebruik van deze zeep.
Om het poeder te gebruiken vermeng je een kopje badmelkpoeder in het warme stromende water. De hoeveelheid van bovenstaand recept is voldoende voor 2 melkbaden. Het water krijgt een prachtige melkachtige kleur en je ruikt gelijk de geur van de etherische olie. Laat je in het bad glijden en ontspannen en genieten maar!
Volgens de legende baadde Cleopatra zich in ezelinnenmelk. Het hield haar huid jong, stralend en gezond.
De geschiedenis van kaas gaat al lang terug. Aangenomen wordt dat kaas bij toeval is ontdekt, zo'n zesduizend jaar geleden. Nomaden trokken toen van land naar land en melk werd bewaard in varkensmagen of in rundermagen. Tijdens de reis schudde de melk dan heen en weer.
Luuk Wessels on Twitter: "Hoe noem je kaas die niet van jou is? "Nacho cheese" http://t.co/ZMjkMRBdKB" / Twitter.
Kaas wordt een 'levend' voedsel genoemd omdat er miljoenen bacteriën in leven en vaak ook schimmels. In bepaalde kazen zoals de Mimolette en Stilton bevindt zich de kaasmijt die gaten en spleten in de kaas vreet.
In het oude Egypte werd geschreven met het hiërogliefenschrift, een soort beeldschrift. Hoe verschillende geleerden probeerden dat schrift opnieuw te leren lezen, wordt verteld in dit boek met zwart-witte afbeeldingen. Vanaf ca. 13 jaar.
Moedermelk in het badje
Zin om het huidje van je baby eens goed in de watten te leggen? Gebruik dan eens wat moedermelk in het badje van je baby, in plaats van badolie. De talloze vitamines en mineralen in moedermelk zijn ontzettend goed voor het babyhuidje!
Met melkpoeder en om je huid heerlijk zacht achter te laten en epsom zout (oftewel Magnesium sulfaat) om je spieren wat meer tot rust te brengen. De toevoeging van verzorgende havermoutpoeder maakt deze badmelk uitermate geschikt voor een droge en geïrriteerde huid.
Dit heb je nodig: Bad. 2 koppen melk. Lavendelolie.
In tegenstelling tot wat gedacht wordt, kan je kaas wel bewaren in de diepvries. Vooral harde kazen zijn daarvoor geschikt, maar het kan wel ten koste gaan van de smaak. De kaas blijft tot acht maanden goed in de diepvriezer.
De meest verkochte kaas in Nederland. Jong Belegen Goudse kaas.
Welke kaas bevat minder zout? Alle jonge kazen, en dan met name de boerenkazen, hebben een lager zoutgehalte. Dit geldt bijvoorbeeld voor Maaslander, maar ook voor Emmentaler 45+ kaas, Milner, hüttenkäse, Leerdammer kaas en Goudse boerenkaas.
Een 10+, 20+ of 30+ kaas, waar niet teveel zout in zit, past prima in een gezond eetpatroon en zal het afvallen niet in de weg zitten. Het vetgehalte in kaas wordt aangegeven met bijvoorbeeld 45+. De minder vette kazen bevatten meer calcium.
Veel kazen zijn ook niet vegetarisch, omdat het dierlijke stremsel is gemaakt van de maag van een kalfje. Ook zijn er mensen die geen kaas eten omdat ze een plantaardig dieet volgen (en niet per se vegan zijn,) vanwege hun gezondheid. Veel kazen zijn vrij vet en zout en staan bekend als 'niet per se heel erg gezond.