Dat gezegd hebbende, zijn er natuurlijk wel bepaalde richtlijnen te bedenken. Voor een gemiddeld gezin is ongeveer 38 vierkante meter een goede oppervlakte voor een woonkamer, verdeeld over 400-450 centimeter in de breedte en 850 centimeter in de lengte.
Voor woningen moet de totale vloeroppervlakte van de woonlokalen minstens 18 m² zijn voor 1 persoon, 27 m² voor 2 personen, 40 m² voor 3 personen, 50 m² voor 4 personen, 60 m² voor 5 personen,...
De lengte en de breedte vermenigvuldigen
Dit is de standaardprocedure om rechthoeken te berekenen. Een voorbeeld: een kamer is 30 meter bij 15 meter. Je vermenigvuldigt dit met elkaar en komt uit op 450 vierkante meter.
Slaapkamer ouders: 11 m² Slaapkamer kind: 7 m² Badkamer met toilet: 6 m² Berging: 7 m²
Een woonkamer van 30 m² is van gemiddelde grootte, 60m² is enorm en 15m² is erg klein.
Verblijfsgebieden zijn woonkamer, keuken en slaapkamer. Een woonkamer moet minimaal de afmeting van 3,3x3,3meter bedragen en 2.6 meter hoog zijn. Een slaapkamer moet minimaal 1,85m breed zijn, 5,0m² aan oppervlak hebben en ook 2,6 meter hoog zijn.
Een compacte woonkamer wil zeggen dat je echt tussen twee muren een kleine zithoek moet creëren. Dat kan soms nogal krap zijn, maar wij noemen het liever compact. Een compacte woonkamer is juist ook heel erg knus en door slim om te gaan met de ruimte kan deze toch ook gezellig en functioneel ingericht worden.
Je leeft vooral in je leefruimte, een slaapkamer dient voornamelijk om tot rust te komen en daarom is een slaapkamer van 12 m² ruim genoeg voor de ouders. De uitstraling van de kamer doet daar ook een bijdrage aan.
De gemiddelde vloeroppervlakte van woningen, zonder ander gebruiksdoel als winkel of kantoor, bedraagt 120 vierkante meter. Eengezinswoningen zijn gemiddeld 1,6 keer zo groot als appartementen.
2-persoonsbed (klein)140x200. 2-persoonsbed (gemiddeld) 160x200/210/220. 2-persoonsbed (groot) 180x200/210/220. 2-persoonsbed (extra groot) 200x200/210/220.
Danny: 9 vierkante meter is bijvoorbeeld 3 x 3 meter of 4,5 x 2 meter.
Een oppervlak is een oppervlak. Het enige verschil is dat hier niet meer over hoogte x breedte hebben maar over lengte x breedte. Als een begane grond van een woning 10 meter lang is en 5 meter breed is de woonoppervlakte 50m2.
Eigenschappen. Er is geen officiële oppervlakte voor het pand, over het algemeen zal een villa 200 vierkante meter of groter zijn. Het gaat hierbij om de woning, het omringende perceel kan aanzienlijk groter zijn.
Een mens heeft een hal nodig rond de 1,5 vierkante meter. Sanitaire ruimte van 6 m2. De woonkamer moet minimaal 26 m2 zijn. Hier leef je als mens toch het meeste.
Groot, groter, grootst
Meer dan een derde van de huizen heeft een oppervlakte van minstens 250 en maximaal 500 vierkante meter. In Renkum is een huis ruim 3,5 keer zo groot als een woning in Amsterdam.
De Nederlander heeft gemiddeld een woonoppervlakte van 65 vierkante meter, maar de verschillen tussen regio's en huishoudens zijn groot. Een Amsterdammer heeft gemiddeld 49 m2, meldt het CBS zaterdag. In de meeste plattelandsgebieden hebben mensen al snel meer dan 80 m2 woonoppervlakte.
Er zijn een aantal regels opgesteld door de RDW waar rekening mee moet worden gehouden. Zo mag een tiny house een woonoppervlak van hoogstens 50 m2 hebben, maar doorgaans wordt een maximum van 28 m2 aangehouden. Een huisje op wielen mag maximaal 13,60 meter lang, 2,60 meter breed en 4 meter hoog zijn.
Normaal: 160 x 200cm
Een normaal 2-persoonsbed in Nederland is 160cm breed en 200cm lang. Dat is lang genoeg om gestrekt te kunnen liggen en breed genoeg om beiden voldoende te kunnen bewegen. Het is in veel beddenwinkels nog altijd de gebruikelijke maat, al kiezen steeds meer mensen voor een maatje groter.
De slaapkamer mag niet te warm en niet te koud zijn. Heel vaak wordt gesteld dat de temperatuur tussen de 16 en 18C moet liggen, maar dit is geen gulden regel! De optimale slaaptemperatuur wordt bepaald door leeftijd, geslacht, slaapgewoonten, het soort matras en het gebruikte bedtextiel.
Hou aan beide kanten van je bed minimaal 40 cm over om makkelijk in en uit bed te kunnen stappen. Zorg voor een opberger naast het hoofdeind. Al is het maar een klein plankje om je wekker, lenzenpotje, boek en sieraden neer te kunnen leggen. Plaats het bed zo dat je zicht hebt op de deur.
Plaats TV in een rustig gedeelte
Voorkom dat je tijdens het kijken van je favoriete programma last hebt van mensen die voor het scherm lopen. Zet je TV dus niet pontificaal in het midden van je huiskamer, maar gebruik een rustig hoekje waar niet vaak wordt gelopen. Zet daarbij ook geen meubels voor de televisie.