Consumptie van alcohol is verboden voor moslims. In sommige plaatsen is alcohol te krijgen maar je moet het maar net weten. Het kan zijn dat het personeel half fluisterend aanbiedt dat ze ook alcohol hebben. Het is dan natuurlijk wel relatief duur, zo'n 25 dirham voor een biertje.
Uitgaan in Marokko
Sowieso is het sterk af te raden om op straat alcohol te drinken en tijdens de ramadan moet u tussen zonsopgang en zonsondergang al helemaal voorzichtig zijn en moet u afzien van drinken in het openbaar. Het beste uitgaansleven van Marokko vindt u in Marrakech en Casablanca.
Een typisch Marokkaans dessert is beghrir, pannenkoekjes met boter en honing. Drinken in Marokko: Nana of muntthee is de traditionele drank van Marokko. Het wordt gezet van groene Chinese thee samen met verse muntbladeren en veel suiker. Vraag om atay bla soukkar als je muntthee zonder suiker wilt.
Marokko is niet duur, maar evenmin spotgoedkoop. Het is één van de meer welvarende landen in Afrika en dat zie je aan het prijs niveau. Toch is Marokko nog altijd een stuk goedkoper dan Nederland en is bijvoorbeeld een busrit echt geen geld. Ook kun je voor weinig geld overnachten.
Net als in veel andere landen geldt in restaurants in Marokko een fooi van ongeveer 10%. Drink je alleen iets, dan rond je af naar boven. Bij taxichauffeurs doe je hetzelfde. De kamermeisjes geef je 5-10 dirham per persoon per dag (45-90 eurocent).
Als we de vliegtickets, huurauto en de benzine even niet meerekenen dan komen we uit op een dagbudget van zo'n €65 per persoon. Wij sliepen vaak in hotels rond de €50 tot €70 per nacht. Is dit je allemaal wat te duur dan is het goed om te weten dat het natuurlijk ook een stuk goedkoper kan.
Vanwege het moslimgeloof wordt er geen varkensvlees gegeten, maar wel veel lam, kip, vis, fruit en vruchten. Bekende Marokkaanse gerechten zijn couscous (geplette tarwe met groenten en vlees), harira (soep op basis van vlees, kikkererwten en linzen) en tanjia (gekruid en gestoomd lamsvlees).
Sowieso gebruiken de Marokkanen hun handen veel tijdens het eten, bijvoorbeeld om vlees te kluiven. Na de maaltijd wast men weer de handen en hierna drinkt men gezamenlijk thee. Als afsluiter eet men gebak of koekjes. Marokkanen gebruiken de lunch tussen 12.00 en 14.30 en eten 's avonds tussen 19.30 en 22.30.
ontbijt of ftur
Dit is een broodmaaltijd met eerder hartig beleg zoals kaas (bijv. gouda, feta), worst (o.a. runder- of kipsalami), olijven, ei, msemen (Maghrebijnse pannenkoek), harcha (griesmeelkoek), olijfolie, rijstpap, couscous met karnemelk.
Naast zijn prachtige stranden heeft Malta ook een bruisend nachtleven vol gezellige uitgaansgelegenheden. De entree in bars en discotheken is in tegenstelling tot andere plaatsen gratis op het eiland. Vergeleken met andere vakantiebestemmingen liggen de prijzen voor alcoholische dranken relatief laag.
Alle grote supermarkten en gespecialiseerde winkels verkopen verschillende soorten alcohol. Officieel mag na 19:00 geen alcohol verkocht worden, maar als toerist is het geen probleem om een biertje of fles wijn te bemachtigen na dit uur. De bars in Marokko hebben geen terras en zijn meestal afgesloten.
Qua budget voor Marokko moet je rekenen zo'n €45 p.p per dag. Hier zitten de kosten van een accommodatie bij, eten en drinken en een mooie of leuke excursie. Als je met een huurauto wil reizen moet je rekenen op zo'n €20 tot €30 per dag extra. TIP ♥ – in Marokko betaal je met de Dirham (uitgesproken als 'dirhem').
Centraal in de Marokkaanse keuken staan de kruiden, specerijen en vlees. Lamsvlees en rundvlees zijn twee zeer populaire vleessoorten in de Marokkaanse gerechten. Ook al worden er veel verschillende kruiden en specerijen gebruikt de gerechten zijn zelden pittig.
De Marokkaanse fruitteelt beslaat een oppervlakte van ongeveer 1 miljoen hectare, waarop jaarlijks 3 miljoen ton aan fruit wordt geproduceerd. Olijven, amandelen, dadels en citrusvruchten zijn de vier belangrijkste fruitsoorten die in Marokko worden verbouwd.
Ruim zeventig procent van de Marokkaanse bevolking identificeert zich als Arabier. Zij spreken het Marokkaanse dialect van het Arabisch en leven met de Arabische cultuur. De overige dertig procent zijn niet-gearabiseerde Berbers, die cultureel gezien Berbers zijn en vaak naast het Arabisch nog een Berbertaal spreken.
(Marokkaans voor eet smakelijk)
De Marokkaanse keuken is verfijnd en Marokkanen koken graag, en vaak op hoog niveau. Daarbij is het eten gezond. Veel verse groenten, verse kruiden en mager vlees en de bereidingswijze in de tajine, een stoofpot van aardewerk, is vetarm.
Naast kruiden bestaat traditioneel Marokkaans eten ook veel uit vlees, kip en vis. Kip wordt in Marokko het meeste gegeten, gevolgd door rundvlees. De bevolking van Marokko geeft echter de voorkeur aan lamsvlees, maar dit is redelijk duur.
De 1/10 armste gezinnen leven van een jaarlijks inkomen per hoofd van de bevolking van niet meer dan 6.270 dirham (+/- 580 euro). Terwijl het minimuminkomen voor de rijkste 1/10 van de gezinnen ongeveer 41.705 dirham (+/- 3.900 euro) bedraagt.
De benzineprijs is momenteel iets goedkoper dan in Nederland, ongeveer een euro per liter. Een volle tank kost circa drie- a vierhonderd Dirham (ongeveer dertig a veertig euro).
In Marokko zijn er dus geen verplichtingen qua kleding. Echter het één wordt wel meer gewaardeerd dan het ander. Het is, zeker als vrouw, respectvoller om jezelf te bedekken. Niet van top tot teen, maar in ieder geval je schouders tot aan je knieën.
Is Marrakesh een dure stad? De prijzen van basisproducten in Marrakesh zijn lager dan in Nederland. Je moet 1.96 keer minder betalen om te winkelen in Marrakesh dan in Nederland.