Ribblokkering geven vaak een stekende lokale pijn, soms uitstralend in het overeenkomstige ribverloop, met verergering tijdens inademen. Meestal is een mobilisatie nodig om de blokkade op te heffen en/of oefeningen en houdingsinstructies.
De behandeling duurt meestal niet langer dan 20 minuten. Tijdens de behandeling wordt er op meerdere momenten een gestandaardiseerde checklist met u doorgenomen om ervoor te zorgen dat de behandeling veilig verloopt.
Een geblokkeerde rib geeft een stekende lokale pijn en kan uitstralen in het verlengde van de rib. Bij het inademen wordt de pijn vaak erger.
Wat kun je zelf doen bij gebroken of gekneusde ribben
Voor het herstel is het belangrijk om rust af te wisselen met beweging. Denk hierbij aan simpele ademhalingsoefeningen, diep inademen, je adem 3 seconden vasthouden en rustig weer uitblazen bijvoorbeeld.
Bij een gekneusde of een gebroken rib die netjes op zijn plaats zit kan het geen kwaad om te bewegen. Door het ademen bewegen uw ribben immers vanzelf al de hele dag. In het begin kan de gevoeligheid of pijn u tegenhouden om al teveel te doen. Maar als het gaat mag u gewoon fietsen, wandelen, zwemmen, wat u wilt.
Het herstel van een gekneusde rib duurt rond de vijf tot tien weken. Dit gebeurt door te rusten. Koelen met ijs kan helpen als u het direct na het incident aanbrengt. Als de kneuzing netjes op zijn plaats zit, is het niet erg om te bewegen.
Om de pijn en de zwelling te verminderen, kunt u de ribben het beste koelen met een instant coldpack. Daarnaast helpt pijnbestrijding zoals paracetamol tegen de pijn.
De pijn kan wel lang duren, zelfs tot 6-12 weken na het ongeval, of soms zelfs nog langer. Bij een breuk kunnen scherpe botstukken schade geven aan de longen die erachter liggen. Hierdoor kan een klaplong of bloed in de long of borstholte ontstaan. Dit veroorzaakt flinke kortademigheid en veel pijn.
Mogelijke complicaties van een kneuzing of breuk van een of meerdere ribben zijn een longontsteking of een klaplong. Indien u klachten zou krijgen van acute benauwdheid, koorts of hoesten met slijm, adviseren wij u contact op te nemen met uw (huis)arts.
Q: Mag u werken met gekneusde ribben? A: U mag werken als u geen fysiek zwaar werk doet. Zorg ervoor dat u overleg pleegt met uw arts of specialist, en beperk alle mogelijke risico's die tot verergering van de blessure kunnen leiden.
Als de ribbenkast voor je gevoel wat vast zit, kan dat komen door stress, een verkeerde houding of ademhaling. Door een aantal simpele oefeningen toe te passen ontstaat er vanzelf weer ruimte.
Soms verschuiven ribben van hun plaats door de breuk of door schade aan het kraakbeen om de ribben heen. Dit ziet er aan de buitenkant van het lichaam uit als een bult. Bij in- en uitademen verandert deze bult vaak van grootte.
Tijdens de behandeling ligt u op uw buik onder een röntgenapparaat. Eerst zoekt de pijnspecialist de beknelde zenuw op die waarschijnlijk zorgt voor de pijn in uw been. Daarna wordt met een injectienaald verdovingsvloeistof rond de zenuw gespoten. Meestal doet dit niet echt pijn.
Na de zenuwblokkade voelt u geen pijn meer in uw hele arm of been. U kunt uw arm of been tijdelijk minder goed of niet meer bewegen. Het kan 24 uur of langer duren voordat de zenuwblokkade helemaal is uitgewerkt. Soms werkt de zenuwblokkade niet genoeg.
Om uw pijn te verminderen, kunnen onze specialisten de pijn behandelen met een pijnblokkade. Ook wel zenuwblokkade genoemd. Daarmee verdoven we namelijk de zenuw die de pijn doorgeeft aan uw hersenen. Na zo'n injectie heeft u minder pijn.
Een gebroken rib geeft vaak dezelfde klachten als een gekneusde. Alleen bij een gebroken rib kunt u ook nog de volgende verschijnselen krijgen: de rib staat scheef. uw borstkas is anders van vorm.
Een kneuzing is te herkennen aan een aantal symptomen, zoals pijn , bloeduitstortingen, zwellingen, tintelingen en stijfheid. Wat te doen bij een kneuzing? Een kneuzing is heel vervelend. Het doet doorgaans veel pijn en gaat vaak gepaard met zwellingen en bloeduitstortingen.
Inmiddels weet je dat een gekneusde rib vaak vanzelf herstelt. Hoe lang dit duurt? Afhankelijk van de ernst van de kneuzing ben je na een paar weken weer de oude.
Pijn, hoesten en benauwdheid
Ook liggen op de aangedane zijde tijdens het slapen kan pijnklachten en slaapproblemen veroorzaken. Vaak ervaren patiënten ook het 'kraken' van de ribben in de eerste weken. Het niet goed doorzuchten of - hoesten kan leiden tot verergering van benauwdheidsklachten en zelfs longontstekingen.
In een ideale situatie wordt de acute patiënt binnen vijf dagen geopereerd. Hiermee neemt de kans op complicaties, zoals longontsteking af en kan de patiënt sneller met ontslag.
Verkeer - U mag medisch gezien weer autorijden wanneer u zich daartoe in staat acht. In de eerste weken is uw reactievermogen verminderd. Houd daar rekening mee als u deelneemt aan het verkeer.
Een rib- tip syndroom is pijn laag in de flank bij de bekkenkam waarbij de onderste ribben tegen de bekkenkam duwen. Andere namen voor dit syndroom zijn ook wel costo-iliacaal syndroom, zwevende rib syndroom, twaalfde rib syndroom of het Cyriax-syndroom.
Over het algemeen hoeft een lichte kneuzing niet behandeld te worden. Dit soort kneuzingen zullen meestal binnen drie weken vanzelf weer verdwijnen.Een zware kneuzing is meestal binnen zes weken genezen.