Je kunt pizzadeeg invriezen en het zo 2-3 maanden bewaren. Leg de bolletjes deeg na de rijstijd op een (bak)plaat, dek deze losjes af met plasticfolie en zet 'm in de diepvries. Als de bolletjes pizzadeeg bevroren zijn, kun je ze per stuk verpakken in een plastic zakje of in plasticfolie.
Pizzadeeg bewaren: kan dat? Vers pizzadeeg of een verse pizza bewaren, dat kan! Zowel in de koelkast als in de vriezer kun je pizzadeeg bewaren. Zeker als je zelf pizzadeeg hebt gemaakt, kun je dit tot wel 3 maanden in de vriezer bewaren.
Zin in pizza? Je kunt ze afhalen bij de pizzeria, uit de diepvries pakken, maar je kunt ze natuurlijk ook zelf maken.
Voor het ontdooien van je deeg, moet je ongeveer rekening houden met 2 tot 3 uur. Dit is een indicatie, en sterk afhankelijk van hoe warm jouw kamertemperatuur op dat moment is. Je hoeft niet meer te doen dan op de dag van gebruik de diepvrieszakjes of je bakblik met bolletjes tijdig uit de vriezer te halen.
Hoe moet je pizzadeeg ontdooien? Leg de pizza deegbollen weer terug in een bakblik of vorm en laat ze rustig op kamertemperatuur ontdooien. Dit proces duurt gemiddeld 2 tot 3 uur voordat de deegbolletjes ontdooid zijn. Vervolgens kun je het deeg uitspreiden en er tomatensaus op smeren.
Verpak het ongebakken of gerezen deeg in vershoudfolie en bewaar het simpelweg extra maanden in de vriezer. Voor gerezen deeg geldt dat het bij een temperatuur warmer dan 7 °C weer opnieuw gaat rijzen.
Deeg is 3 dagen in de koelkast houdbaar, en wel 3 maanden in de vriezer. Ontdooi het deeg voor gebruik minstens 24 uur in je koelkast. Zorg er wel voor dat je het goed in plasticfolie verpakt en er geen lucht bij kan komen.
Wil je het toch invriezen? Doe dat dan in de vorm waarin je het later wilt bakken, bijvoorbeeld als een brood. Verpak het gevormde deeg goed, bijvoorbeeld in een diepvrieszak, en vries het snel in. Je kunt het dan tot wel zes maanden bewaren.
Het deeg mag niet langer dan 6 maanden worden ingevroren. De beste manier om het deeg te ontdooien is door het een nacht in de koelkast te laten staan.
Pizza invriezen
Een zelf gemaakte kun je inderdaad invriezen, zowel in gebakken als in ongebakken vorm. Doe de pizza eerst in vershoudfolie en verpak de pizza in een speciale diepvriesdoos. Je kunt ook stukken in een normale diepvriesdoos verpakken. Bij minimaal min 18 graden invriezen.
De winnaar. Het pizzadeeg uit de Lidl kwam met een score van 8,2 op 10 als winnaar uit de bus. De tweede plaats gaat naar het pizzadeeg uit de Carrefour. Die haalde een gemiddelde score van 7,8 op 10, gevolgd door het pizzadeeg uit de Albert Heijn met een 6,7 op 10.
Let er wel op dat het goed ingepakt is en zoveel mogelijk lucht dicht. Daarnaast moet je er wel rekening mee houden dat als je pizzadeeg wil bewaren je het niet langer dan twee dagen bewaart.
Pizza beleggen met kaas
Van alle kazen die vaak op pizza worden gebruikt is mozzarella een absolute favoriet. Het is zelfs wetenschappelijk aangetoond dat mozzarella van alle kazen het beste smelt, kleurt en bubbelt. In Nederland hebben we het vaak over mozzarella.
Pizza, zelf gemaakt, kun je tot 3 maanden in de vriezer bewaren. Een reeds gebakken pizza kun je nog twee dagen in de koelkast bewaren, maar bij voorkeur wel afdekken.
Door pizza op kamertemperatuur te bewaren, kunnen er bacteriën op groeien die je goed ziek kunnen maken. Heb je een restje pizza over? Stop het dan meteen in de koelkast. Net als gekookt vlees blijft pizza daar wel zo'n drie of vier dagen goed.
Ten tweede je krijgt controle over het eindresultaat en zo bepaal je zelf de uiteindelijke smaak van je eigen pizza's. Een derde reden is dat je het een aantal uren vooraf kunt maken maken, maar voor de beste én lekkerste eindresultaat, zul je het een dag van tevoren moeten klaarmaken.
Wil je het pizzadeeg de volgende dag gebruiken? Dan kan je het in de koelkast bewaren. Verpak het pizzadeeg luchtdicht (bijvoorbeeld in een plastic bak) en zet dit in de koelkast. Haal het een uur voordat je het gaat gebruiken uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur kan komen.
Brooddeeg kun je in de vriezer makkelijk één tot twee maanden bewaren. In de koelkast kun je brooddeeg, ook na één keer rijzen, maximaal 24 uur goed houden. Het rijzen van het deeg gaat namelijk gewoon door in de koelkast, ook al is dat langzamer omdat het kouder is.
Stretch het deeg met de hand voor je 't uitrolt
Rol niet zomaar een bol deeg uit: Bestuif eerst je werkblad met bloem en stretch het deeg met je hand voor je aan de slag gaat met je deegroller. Leg je deegbal opnieuw op het werkblad en duw erop met je handpalm om de ronde vorm te krijgen.
Je deeg te lang laten rijzen is nog een reden dat je brood kruimelig wordt. De textuur van een brood steunt op de juiste verhouding van gluten, zuurstof en waterdamp. Als het deeg te lang rijst, wordt de gist overactief en is de verhouding uit balans. Je brood valt dan in of wordt plat.
Gist bewaren
Je kunt gist in de koelkast bewaren, maar het blijft het langst houdbaar in de vriezer. Bewaar het in een luchtdichte container, dan is het houdbaar tot lang na de houdbaarheidsdatum.
Hoe sterker de bloem (hoe hoger de W-waarde), des te langer moet je deeg rijpen. Als hobbybakker kan je voor het gemak uitgaan van minimaal 4 tot 8 uur rijzen en rijpen op kamertemperatuur. Ben je een iets gevorderde pizzabakker, dan kan je ook eens proberen om je deeg 24 uur te laten rijpen in de koelkast.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het deeg smaakt en ruikt muf, is droog of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Zorg wel dat het deeg goed ingepakt is, in bijvoorbeeld plasticfolie of een diepvrieszakje. Helemaal makkelijk is het als je het deeg al in porties invriest, zo kun je het direct vanuit de vriezer op de bakplaat leggen. Let er wel op dat je de baktijd iets verlengt als je het deeg bevroren in de oven doet.
In principe is dat geen probleem. Je kan het brood de eerste keer laten rijzen zoals je het altijd zou doen. Kneed het deeg dan een tweede maal en laat het de tweede keer rijzen in de koelkast. Het deeg zal wat minder snel rijzen omdat het op een lagere temperatuur rust.