Is een speendoekje veilig om te gebruiken? Je kunt een speendoekje veilig gebruiken maar wel bij iets oudere baby's. Pas op dat de stof ademt (probeer er zelf eens door te ademen om te zien of dit het geval is). Kies bij voorkeur voor biologisch katoen dat zonder chemische stoffen is verwerkt.
De functie van een speendoekje is tweeledig; het speentje raakt minder snel kwijt en het doekje wordt vaak als. Door het knuffelen komt er een herkenbare geur aan het doekje, wat je baby een rustig en vertrouwd gevoel geeft.
Blijf de fopspeen controleren
Trek even flink in alle richtingen aan het zuiggedeelte. Vervang de fopspeen van je baby iedere 6 weken. Dit is een Europese richtlijn.
Gebruik van een speenkoord in de wieg of het bedje wordt afgeraden omdat er verstikkingsgevaar zou zijn. Het gevaar is met name aanwezig bij (te) lange speenkoorden. Kies uit voorzorg daarom ook bij voorkeur voor een relatief kort speenkoord.
Duurzaamheid. Gebruik een speentje nooit langer dan 4 à 6 weken. Na verloop van tijd vervormt de fopspeen door de zuigkracht van je baby waardoor die iets groter wordt. Ook naar hygiëne toe, en de erosie van het natuurlijke rubber, is het aangeraden om de speentjes tijdig te vervangen.
Gevaren van een ronde (Bibs) speen
„Door de grote kop die op de speen zit kan de kaak versmald worden en kan er na verloop van tijd een open beet ontstaan. Dit is te herkennen aan een gebit dat 'rond' gaat staan, hierbij ontstaat er een opening als de kaken op elkaar geklemd worden.
De natuurrubberen BIBS fopspenen zijn gevoelig voor hoge temperaturen. Wat je dus NIET moet doen is de fopspenen in kokend water op het vuur laten. Door de extreem aanhoudende temperatuur verkleuren namelijk de schildjes en wordt het rubber aangetast. Ook de vaatwasser of magnetron sterilisator vermijd je best.
Is een speenkoord veilig? Speenkoorden moeten voldoen aan de Europese NEN-EN 12586+A1 norm. Dit betekent dat speenkoorden bijvoorbeeld nooit langer mogen zijn dan 22 cm, dat er geen BPA in het koord of de kralen is verwerkt en dat er geen losse onderdelen mogen loskomen.
Vouw 1 meter satijnkoord dubbel en rijg alle kralen door beide draden satijnkoord. Knoop een lusje aan de luszijde van het speenkoord. Knoop aan de andere zijde de speenclip vast met een stevige knoop: rijg de twee draden satijnkoord eerst door de speenclip en leg vervolgens een knoop.
Aan een speenkoord zit aan het ene uiteinde een lusje en aan het andere uiteinde een clip. De speen maak je vast door het lusje door de ring of opening van de speen te steken en het speenkoord er dan helemaal doorheen te halen. De clip maak je vervolgens vast aan de kleding van je kleintje.
Slapen zonder speen
Lianne: 'Leg je kind nog wel met de speen in bed, maar haal die uit zijn mond zodra hij slaapt. Doe zijn mond goed dicht en dan slaapt hij vaak gewoon door', weet ze. 'In het begin leg je de speen nog in het bed van je kind, zodat hij 'm kan vinden als hij wakker wordt.
Niet waar: Fopspenen mogen niet langer dan 6 uur per dag worden gebruikt. 7 Daarnaast ontwikkelen de mond en tanden van elk kind zich anders. Het gebruik van een speen voor kinderen ouder dan 24 maanden is een keuze die elke ouder zelf in overleg met een arts of tandarts moet maken.
Een speendoekje is ook een goede optie om de speen minder snel kwijt te raken. Een speendoekje kan ook aan de knop of ring van de fopspeen worden bevestigd. Door iets aan de speen te bevestigen raakt de fopspeen minder snel kwijt. En raakt de speen toch kwijt, dan is hij zo makkelijker terug te vinden.
Met de houten clip bevestig je je baby's fopspeen eenvoudig en zonder schade aan zijn of haar kleren. De clip maakt geen gaatjes in je kleren, maar klemt de stof gewoon vast. Met de siliconen lus bevestig je de ketting aan bijna elke fopspeen.
Mooie houten speenclips. Te gebruiken voor het maken van speenkoorden. Maar ook zeer geschikt te gebruiken om wagenspanners mee te maken. Eigenlijk kan je ze overal voor gebruiken wat maar vast geclipt mag worden!
Als je de veiligheidsregels weet is het eigenlijk heel eenvoudig om een koord samen te stellen. Zonder de clip mag het koord maximaal 22cm lang zijn. Haal daar een aantal centimeters vanaf voor de lus, en dan weet je dat je ongeveer 15cm kralen nodig hebt.
Voor een speenkoord heb je minimaal een meter satijndraad nodig, maar voor de zekerheid kun je het best 2 meter bestellen. Net als bij een bijtring werkt het het fijnst als je een goed stuk draad overhoudt bij het knopen.
De drie gaatjes in het schildje zullen ervoor zorgen dat je kindje gewoon kan blijven ademen. Inspecteer het speentje altijd voor je het aan je kindje geeft. Vooral als het kindje tandjes heeft. Trek aan de fopspeen in alle richtingen en gooi de speen weg bij de eerste tekenen van beschadiging of zwakte.
Uit onderzoek blijkt dat het risico van wiegendood tijdens het slapen mogelijk kleiner wordt door je kind een fopspeen te geven. Probeer de speen alleen te gebruiken als je baby in slaap moet vallen en wanneer je baby zich duidelijk niet prettig voelt of moe is.
Het is voor de eerste keer gebruik aan te raden om de fopspeen te reinigen. Zo dood je alle mogelijke achtergebleven bacteriën. Voor de keren hierna: als je baby de speen elke dag gebruikt, is het advies om deze elke dag te reinigen. Voor baby's vanaf 6 maanden is één keer per week reinigen voldoende.
Baby'tjes die de speen zelf uit hun mondje halen, kunnen zich ook niet vergissen door de vorm. Orthodontisch of dental speentje: volgens tandartsen het meest tandvriendelijk voor je baby. De bolle en platte kant stimuleren de ontwikkeling van het gehemelte en de spieren in de mond en kaak.
Als een baby een speentje veel gebruikt, kan hij middenoorontsteking krijgen. Hoe dat komt is nog onduidelijk. Voor baby's en kinderen met chronische of terugkerende middenoorontsteking is het dus beter als ze hun speentje minder gebruiken.
Het langdurig zuigen aan een fopspeen kan de stand van de tanden en kaak beïnvloeden. Dat is dan vooral te zien bij het melkgebit, maar gelukkig niet meer bij volwassenengebit. Als je kindje op tijd stopt met het speenzuigen (voor het tandjes wisselen), dan blijft het risico op gebitsproblemen als volwassene erg klein.