2e graads: ondiepe: bovenste laag huid is verbrand en egaal rozerood met blaar. Diepe: kleur huid is deel rood, deels verkleurd. Diepere huidstructuur intact. 3e graads: huid is gevoelloos, stug, leerachtig.
Kenmerken van een eerste graads brandwond
Dat komt doordat de huid niet stuk is, er is dus geen sprake van een wond. LET OP! Als je andere verschijnselen hebt (beschadigde huid, nat, rood/witte kleur, koorts, rillingen, hoofdpijn, blaren, etc.), heb je een tweedegraads brandwond of erger. → Bel de huisarts om advies!
1e graads brandwonden worden behandeld met een crème zoals after sun of vaseline.2e en 3e graads brandwonden worden behandeld met Flammazine® of Flammacerium® . Beiden zijn antibacteriële middelen die er voor moeten zorgen dat er geen ontsteking ontstaat aan de brandwond.
Bij een oppervlakkige tweedegraads brandwond is de huid rozerood en glanzend en er ontstaan blaren. Meestal genezen deze brandwonden binnen 2 weken. Hoe de wond behandeld moet worden, hangt af van de grootte van de blaren. En ook maakt het uit waar de blaren zitten en of deze heel of kapot zijn.
Bij een eerstegraads brandwond is de (opper)huid nog niet beschadigd. De huid is rood, droog, pijnlijk en soms wat gezwollen. Denk bijvoorbeeld aan een in de zonverbrande huid.
Bij een ondiepe verbranding (tweedegraads verbranding): een rode, pijnlijke, soms glanzende huid met blaren. Bij een diepe of volledige verbranding (derdegraads verbranding): een droge, wit perkamentachtige huid of juist een zwarte kleur. Het doet nauwelijks pijn.
Volledige beschadiging
Bij een derdegraads brandwond zijn zowel de opperhuid als de lederhuid volledig beschadigd tot in het onderhuids vetweefsel. Een derdegraads brandwond is wit, beige/bruin of zwart, droog en leerachtig en de wond is nauwelijks pijnlijk omdat de zenuwen zijn aangetast.
2e graads brandwonden zijn dieper, er ontstaan vaak blaren en de huid gaat kapot. Meestal genezen deze wonden spontaan binnen 2 weken.
Verzorging van tweede graads brandwonden
Giet een beetje desinfecterende vloeistof op je handen. Verwijder voorzichtig het verband. Als het aan de wonde kleeft, week het dan los met water (onder de douche of kraan) en het zal gemakkelijker te verwijderen zijn. Droog de wonde af met een steriel kompres.
Derde graads brandwonden zijn wit of zwart van kleur, droog en niet pijnlijk. De kleur is afhankelijk van de manier van verbranden. Door bijvoorbeeld heet water ontstaat een witte brandwond (koken).
De meeste brandwonden zijn eerstegraads verbrandingen, hiermee hoef je niet direct naar een huisartsenpost of het ziekenhuis.
1e graads brandwonden worden behandeld met een crème, zoals after sun of Vaseline®. 2e en 3e graads brandwonden worden behandeld met Flammazine® of Flammacerium® . Beide zijn anti-bacteriële middelen die ervoor zorgen dat de brandwond niet gaat ontsteken.
De genezing van diepere tweedegraads en derdegraads brandwonden duurt langer. Vooral bij derdegraads brandwonden ontstaan littekens. Door deze littekens kan de huid vergroeien. Als zo'n litteken bij een gewricht ontstaat, kan het gewricht daarna soms moeilijker bewegen.
De beschadiging bevindt zich tot in het onderhuidse vetweefsel. Verder kan een derdegraads brandwond onderliggende botten, spieren en pezen beschadigen. De brandwond ziet er wit, beige, donkerbruin of zelfs zwart uit. Doordat de zenuwuiteinden vernietigd zijn, voel je meestal geen pijn.
De regel van 9 maakt gebruik van veelvouden van 9 om tot een snelle inschatting van het percentage TVLO te komen. Voor het hoofd samen met de hals 9%, voor elk arm 9%, voor elk been 2x9 of 18%, voor de voorzijde en achterzijde van de romp elk 2x9 of 18% en 1% voor de genitaliën.
Eerstegraads brandwonden moet u goed vet houden met vaseline. Op tweedegraads en derdegraads brandwonden moet u iedere dag nieuw verband doen. De arts of verpleegkundige van de spoedeisende hulp legt u uit hoe dit moet.
Kleed uzelf niet te warm en gebruik bij voorkeur luchtige, ruime kleding.Gebruik niet te warm badwater en dek uzelf 's nachts in bed niet te warm toe. Het is verstandig de temperatuur in huis niet te hoog te laten worden. Probeer de eventueel voorgeschreven drukkleding de gehele dag te dragen.
Bij eerstegraads brandwonden is de kans op infectie dus klein en deze brandwonden afdekken zou het helingsproces alleen maar vertragen. U zou om de pijn te verlichten de wond licht kunnen insmeren met een brandwondengel en deze vervolgens af kunnen dekken met een steriel gaasje.
De verbrande plek is rood of roze, pijnlijk, droog, zonder blaren. Een verbrande huid door de zon is hier een voorbeeld van. Het valt te vergelijken met een ontstekingsreactie, aldus de Brandwondenstichting, en na een paar dagen verdwijnen de onaangename verschijnselen.
Brandwonden behandeling (2e en 3e graads)
Koelen met water: laat minstens 10 minuten lauw en zacht stromend water over de wond stromen. Lauw om onderkoeling en sluiten van de huid te voorkomen, een zachte straal om zo weinig mogelijk pijn te veroorzaken.
De opperhuid en lederhuid zijn bij een derdegraads verbranding volledig beschadigd. Vaak tot in het onderhuidse vetweefsel. De brandwond is wit, beige, bruin of zelfs zwart van kleur. De brandwond voelt droog en leerachtig aan.
Er wordt een onderscheid gemaakt tussen 1e, 2e, 3e en 4e graads. 1e graads: alleen bovenste laag van de huid is verbrand en rood. 2e graads: ondiepe: bovenste laag huid is verbrand en egaal rozerood met blaar. Diepe: kleur huid is deel rood, deels verkleurd.