De zoetjes van Cologran (Lidl), Kruidvat en Canderel worden geprezen omdat ze makkelijk oplossen, ook zonder roeren. De zoetjes van Jumbo vinden sommige testers te zoet, terwijl anderen juist genieten van de zoete smaak. De zoetjes op basis van Stevia vinden veel testers niet zoet genoeg.
Zoetstoffen in zoetjes
Zoetstoffen die voor komen in producten voor de koffie zijn bijvoorbeeld Aspartaam, Acesulfaam-K, Cyclamaat, Saccharine, Sucralose, Stevioglycoside en Isomalt. Hoe zoetstoffen gemaakt worden verschilt. Soms komen ze van een boom of plant, zoals xylitol of stevia.
Stevia, kokosbloesemsuiker en palmsuiker zijn gezonde natuurlijke zoetstoffen. Ongeraffineerde stropen hebben een hoge glycemische index en kun je het beste met mate eten. Vermijd geraffineerde suikers: deze bevatten geen voedingsstoffen en laten je bloedsuikerspiegel pieken.
1 Zoetje kan prima 1 suikerklontje vervangen. Ze zorgen ervoor dat de koffie of thee zoet smaakt en bevatten veel minder tot bijna geen calorieën ten opzichte van suiker. Een gewoon suikerklontje bevat ongeveer 16 calorieën, een zoetje 0 tot 1 calorieën.
Honing is niet gezonder dan suiker. Het bestaat vrijwel helemaal uit suiker. Je lichaam verwerkt het op dezelfde manier. Honing en suiker staan allebei niet in de Schijf van Vijf.
Een van de minst schadelijke zoetstoffen is stevia. Stevia is een natuurlijke zoetstof die afkomstig is van de steviaplant. Het bevat geen calorieën en heeft geen invloed op de bloedsuikerspiegel. Een andere gezonde zoetstof is erythritol.
Polyolen zijn niet-intensieve zoetstoffen. Ze zijn half zo zoet tot even zoet als suiker. De smaak lijkt erg op die van suiker en ze hebben geen bijsmaak, zoals de meeste intensieve zoetstoffen. De opname van polyolen in de dunne darm is gering.
De zoetjes van Cologran (Lidl), Kruidvat en Canderel worden geprezen omdat ze makkelijk oplossen, ook zonder roeren. De zoetjes van Jumbo vinden sommige testers te zoet, terwijl anderen juist genieten van de zoete smaak. De zoetjes op basis van Stevia vinden veel testers niet zoet genoeg.
Het beste alternatief voor suiker is het gebruik van natuurlijke zoetstoffen zoals stevia, erythritol en xylitol. Deze zoetstoffen hebben een lagere calorie-inhoud en hebben minder impact op de bloedsuikerspiegel.
Het is aan te raden om bij het vermijden van suikers voornamelijk de zogeheten 'vrije suikers' te vermijden. Vrije suikers zijn alle toegevoegde suikers plus de suikers die van nature aanwezig zijn in honing, siropen, vruchtensappen en vruchtenconcentraat.
Bij DeOnlineDrogist.nl kunt u verschillende soorten stevia kopen. Zo zijn er stevia druppels, stevia zoetjes en stevia poeder. Hieronder ziet u enkele voorbeelden van stevia bij DeOnlineDrogist.nl.
Stevia is een stuk zoeter dan Sukrin waardoor je er minder van nodig hebt om je product smaak te geven. Sukrin daarentegen lijkt qua smaak en structuur veel meer op gewone suiker en is daarom makkelijker te gebruiken in baksels of tijdens het koken.
Stevia is gemaakt van een zoet, groen plantje en wordt in Paraguay en Brazilië al eeuwen traditioneel verbouwd om dranken en voedsel mee te zoeten. Doordat stevia zoetstof ongeveer 200 tot 300 keer zoeter is dan suiker, heb je maar één druppel nodig om hetzelfde effect te krijgen als 1 theelepel suiker.
De ADI voor aspartaam blijft staan op 40 milligram per kilogram lichaamsgewicht. Voor een kind van 30 kilo komt dat neer op een veilige hoeveelheid aspartaam van 1.200 milligram per dag, en voor een volwassene van 70 kilo op 2.800 milligram.
1 tablet bevat 11,8 mg natriumsaccharinaat. Hemesetas maakt uw thee en koffie zo zoet als u hem graag wilt hebben, zonder ook maar een van de ongewenste calorieën. Droog en afgesloten bewaren.
Erythritol is de enige polyol die 0 calorieën per gram levert. De zoetstof beïnvloedt de bloedsuiker t.o.v. van suiker nauwelijks en zijn zeer geschikt voor mensen met diabetes.
Ja, Canderel gebruiken in plaats van suiker is een stap in de goede richting om iets aan je gewicht te doen. Dat blijkt zowel uit de praktijk als uit wetenschappelijke studies. Canderel bevredigt namelijk je behoefte aan zoetigheid en bevat nauwelijks calorieën.
De stof steviolglycosiden is een intensieve zoetstof die ongeveer 200 tot 300 keer zoeter is dan suiker. Het mag sinds 2011 in de Europese Unie worden gebruikt als toevoeging aan voedingsmiddelen. De steviolglycosiden worden met een complex proces uit de steviaplant (Stevia rebaudiana Bertoni) gehaald.
Omdat honing voor 80% uit natuurlijke suikers bestaat, is honing echt een natuurlijke zoetstof. Je kunt honing goed gebruiken in plaats van geraffineerde suikers. In sommige recepten moet je er wel rekening mee houden dat honing vocht bevat. Het bestaat voor ongeveer 17% uit water.
Voor de gezondheid maakt het niet uit of zoetstoffen natuurlijk of synthetisch zijn. Ze zijn allebei even veilig. Voorbeelden van natuurlijke zoetstoffen zijn stevia en tagatose. Stevia is een plantaardige variant voor een intensieve zoetstof.
Kunstmatige zoetstoffen kunnen je bloedsuiker en darmflora verstoren en de kans op ernstige ziekten vergroten, blijkt uit een nieuwe studie. Sinds de eerste kunstmatige zoetstof werd ontdekt in 1879 beloven de 'wondermiddelen' van de voedingsindustrie veel zoetigheid zonder calorieën.
Het Voedingscentrum zegt hierover: producten waarin de suiker is vervangen door zoetstoffen zijn beter voor uw tanden dan dezelfde producten met suiker. Zoetstoffen spelen namelijk in tegenstelling tot suiker geen rol bij het ontstaan van tandcariës (gaatjes).
Er is geen bewijs dat zoetstoffen de gezondheid verbeteren of helpen bij gewichtsverlies, aldus een grootschalige review van 56 onderzoeken, gepubliceerd in het BMJ.
Erythritol behoort tot de koolhydraten die niet door het lichaam worden verteert.Hierdoor ben je met de producten van Sukrin lekker gezond bezig! Deze honderd procent natuurlijke suikervervanger heeft bovendien de structuur en de smaak van reguliere suiker.
Vervang koekjes, chocolade en snoep door vers(e) groente en fruit zoals snacktomaatjes, worteltjes, appel of banaan. Of neem een volkoren boterham, handje ongezouten noten of een schaaltje magere of halfvolle yoghurt. Vervang frisdrank en vruchtensap door water, of koffie en thee zonder suiker.