Als het vriest krijgen ze vocht binnen door bijvoorbeeld sneeuw of rijp op te pikken. Zelf kun je wat ijs vergruizen zodat ze de ijssplinters kunnen oppikken. Erg koud in de buik, dus het kost wat energie, maar het voorziet wel in de vochtbehoefte. ? Bij lichte vorst kun je vers water aanbieden.
Het best geef je het water in plastic of rubberen drinkbakjes. Die materialen isoleren namelijk beter dan metaal. Ook grotere en diepere oppervlakken hebben meer tijd nodig om te bevriezen. Experimenteer met een aantal modellen, tot je er een vindt dat niet snel bevriest en bij de vogels in de smaak valt.
Zet een bak water op een windvrije en beschutte plek, waar de vogels lekker even kunnen genieten van wat water.Bedek dit met gaas, zo vallen de vogels zeker niet in het koude water. Is het een extreem koude dag? Vergruis het ijs dan met een hamer, zodat ze de kleine ijssplinters op kunnen pikken.
Net zoals bij een natuurlijke plas water dient het water niet te diep te zijn. Het meest ideale waterbad heeft een gradiënt van ondiep naar diep, zodat vogels van alle maten erin kunnen badderen.Vogels prefereren waterbaden die laag op de grond staan.
Kou kost vogels extra energie om warm te blijven. Ze beschikken over een uitstekende isolatielaag; dons geldt als een van de best isolerende materialen ter wereld en de buitenlaag van veren maakt dat vogels veel kunnen hebben.
Een uitgezet verenpak
Je vogel heeft het waarschijnlijk koud. De lucht onder de veren houdt namelijk de warmte vast.
Vaak zitten ze dicht tegen elkaar aan om warm te blijven. Natuurlijk gaan de meeste vogels, net als wij, 's nachts slapen. In de winter doen ze dat in dichte struiken, onder dakpannen, en ook in nestkast- jes. Daarom kun je het beste nestkastjes laten hangen.
De beste locatie voor een vogelbad
Het is het beste om water neer te zetten voor vogels op een plek in de tuin die gemakkelijk toegankelijk is voor de vogels en waar ze zich veilig voelen. Dit kan bijvoorbeeld in de buurt van struiken of bomen zijn, zodat vogels zich kunnen terugtrekken als ze zich bedreigd voelen.
Een vogel kan dus niet zoals de mens, hond en kat vele dagen tot weken zonder eten. Dit geldt wat minder voor de hele grote vogels dan voor de kleine vogeltjes. Een dag niet eten en drinken betekent voor een klein vogeltje al vaak dat ze flink verzwakt zijn.
Om te beginnen zijn vogeltenen bedekt met een fikse laag vorstbestendige schubben.Die zijn namelijk gemaakt van keratine.Dat is een taai, vezelig eiwit, vergelijkbaar met wat in onze haren en nagels zit. En belangrijk: het bevriest niet.
Zo gebruik je een luchtpomp als ijsvrijhouder. Een eenvoudige oplossing om volledige bevriezing van het wateroppervlak tegen te gaan, is het gebruik van een luchtpomp met luchtsteen. De luchtpomp blaast lucht in je vijver en houdt het water in beweging. Ook wordt hierdoor het schadelijke CO2 beter afgevoerd.
Een slok water bij de maaltijd is in de winter net zo belangrijk als in de zomer – misschien zelfs nog méér, omdat vogels het bij vriestemperaturen moeilijker hebben om open water te vinden in de natuur. Ze gebruiken dat water trouwens niet alleen om van te drinken, maar ook voor een verfrissend badje.
Materiaal: vooral natuurlijke materialen als aardewerk of steen doen het goed bij vogels. Dit is ook nog eens beter voor de omgeving en voor het milieu. Diepte: let op dat het vogelbad niet te diep wordt. Dan wordt het namelijk moeilijker voor vogels om er weer uit te kunnen komen.
Winter: voer en water
In een koude nacht verliezen kleinere soorten soms 10 procent van hun gewicht. Ze kunnen ieder extraatje gebruiken: zadenmengsel, fruit en als extra energiebron kun je vetbollen en pinda's ophangen. Bij lichte vorst mag je vers drinkwater aanbieden.
Hoe weten vogels waar eten is? Vogels doen niets anders dan de hele tijd in de gaten houden of er ergens gezonde voeding te halen valt. Ze kunnen het zien en ruiken, maar houden daarbij ook andere vogels in de gaten. Zodra ze zien dat er ergens 'wat te halen valt' gaan ze snel een kijkje nemen.
Hoewel het misschien wat cru klinkt, bevat een gekookt ei veel essentiële voedingsstoffen voor vogels. Wil je ze extra goed op weg helpen, plet dan ook de eierschalen en leg dit samen met het gekookte eitje buiten. De eierschalen zijn namelijk een bron van calcium, wat goed is voor broedende vogels.
Vogels zijn bang voor diep water, dus houd daar rekening mee. Ze drinken en poedelen het liefst in een badje dat lijkt op een regenplas. Neem daarom een platte schaal, diep bord, koekenpan, bloempot-onderzetter of nog iets anders met lage zijkanten, dat in het midden niet dieper is dan vijf centimeter.
Zonnebadende vogels
Zo verdrijven ze luisvliegen, veerluizen, teken en mijten. Dat zit daar maar bloed te prikken, huidschilfers te eten en te kriebelen en irriteren. Vogels trekken ze van de veren met hun snavel, krabben ze weg met hun poten, maar nemen dus ook een zonnebad om die rotparasieten kwijt te raken.
Breng de vogel zo snel mogelijk naar de dieren/vogelopvang of een ander erkend vogelasiel of laat dit doen via de dierenambulance. Dit is vooral voor jonge dieren belangrijk.
Het lichaam van de vogel verliest zo geen warmte en de vogel krijgt het niet koud. De vogel krijgt wel een beetje koude voeten maar omdat er bloed door hun poten blijft stromen, kunnen ze niet bevriezen. Zelfs niet op het koude ijs.
De meeste vogels slapen met hun kop naar achter gedraaid en onder de veren gestoken. Ze slapen vaak waar ze overdag ook zijn. Dat is op een tak verscholen tussen de bladeren, of zoals spechten, hangend aan een boomstam. Watervogels slapen meestal op het water, waar ze veilig zijn voor landroofdieren.
De vogels sliepen gemiddeld 41 minuten per dag, in korte periodes. "Ze doen kleine dutjes van gemiddeld 12 seconden", zegt Niels Rattenborg. Tijdens deze dutjes blijft meestal één hersenhelft actief zodat de andere helft rust. Het actieve deel staat in contact met één oog.