De midlife crisis is een term voor de fase tussen ongeveer de 35 en de 50 en beschrijft de emotionele verwarring die sommige mensen voelen op deze leeftijd. Deze levensfase wordt gekenmerkt door het definitief achterlaten van de jeugdperiode en meestal ook door groeiende stabiliteit en verantwoordelijkheden.
Hoe herken je een midlife crisis? Een midlifecrisis gaat gepaard met periodes van onrust, onvrede en een drang om veranderingen door te voeren in vaste patronen van werk, relatie en levensstijl. Je kunt een midlife crisis herkennen aan: Het ontwikkelen van een nieuw levensdoel.
Oorzaak midlife crisis bij de man
De midlife crisis is geboren en als man wil je hierdoor vluchten (uit je huidige leven), je verstoppen, of juist vechten voor een nieuw bestaan. Ook kan bij mannen een verminderd libido, en de neiging om daarvoor te compenseren, de aanleiding vormen voor een midlife crisis.
Een midlifecrisis duurt ongeveer 3 tot 10 jaar bij mannen en 1 tot 5 jaar bij vrouwen: deze periode verschilt per persoon en er bestaat zelfs twijfel over de vraag of ieder mens te maken krijgt met een midlifecrisis. Tijdens de middelbare leeftijd zijn er diverse factoren die de persoonlijke ontwikkeling beïnvloeden.
Symptomen midlife crisis man
Zo zijn mannen die in een midlife crisis zitten vaak emotioneel minder stabiel en willen ze grote veranderingen doorvoeren. Ook kijkt een man in een midlifecrisis terug op zijn leven en kan hij zich afvragen of hij zijn ambities wel heeft waargemaakt. Dit kan leiden tot onzekerheid.
Maak je verlangen kenbaar, praat met elkaar en houd contact. Soms voelt men in de midlife zich alleen in het gevoel / verlangen en leeft het idee dat het allemaal niet kan. Door samen te delen kom je er wellicht achter dat je samen met je partner meer kan verwezenlijken dan in eerste instantie lijkt.
Vooral niet wanneer die verandering het gevolg is van het verlies van de relatie met je man. Maar je kunt de midlife crisis van je echtgenoot alleen overleven door je te richten op wat je zelf in de hand hebt. Niet door je steeds bezig te houden met wat je zou kunnen doen om hem terug te krijgen.
Een midlife crisis is een identiteitscrisis op de helft van het leven, net zoals de pubertijd dat eerder was. De midlife crisis gaat vaak gepaard met een groeiend besef dat het leven eindig is en niet alle doelen zijn gehaald: Is dit nog wel wat ik wil? Wie ben ik nu echt en leid ik wel het leven dat ik wil leven?
Door een crisis ontwikkel je jezelf, terwijl je dat anders misschien nooit uit vrije wil zou doen. Tijdens een crisis heb je namelijk geen keuze: je verandert of je verdrinkt.” Welke drama's er op je pad belanden, heb je niet in de hand. Wél hoe je ermee omgaat.
1 op de 4 Nederlanders krijgt te maken met een midlifecrisis. Een verschijnsel dat optreedt tussen het 30ste en 60ste levensjaar. Iedereen ondergaat een midlife-fase, maar of het ook uitmondt in een crisis is voor iedereen anders.
Een identiteitscrisis is een (tijdelijke) toestand van twijfel over wie je bent. Je voelt je volslagen onzeker over je gevoelens, gedachten, bewustzijn en overtuigingen. Je 'ik' is zoek en je twijfelt aan je kwaliteiten en wat je te bieden hebt. Het voelt alsof de bodem onder je is weggeslagen.
In de eerste drie fasen zal de man de er aan ten grondslag liggende depressie met alle inzet en alle mogelijke middelen proberen te onderdrukken. Zolang hij daar succesvol in is, blijft hij in de replay fase. Dat is meestal de langste fase van de hele midlifecrisis en kan een aantal jaar duren.
De midlife crisis is een psychologisch verzamelbegrip voor de psychologische ontwikkelingsfase van mensen tussen de 35 en 50 jaar. Vaak wordt men op deze leeftijd geconfronteerd met zingevingsvraagstukken en wordt men daardoor uit balans gebracht. De term werd geïntroduceerd in 1965 door Elliott Jaques.
"Wanneer mannen de 50 naderen, groeit de drang naar dat nieuwe, jongere model, naar de perfectie die ze altijd al wouden", klinkt het. Uit onderzoek blijkt dat 50-plussers een vrouw willen die hun kinderen nog zou kunnen baren. Vrouwen ervaren een gelijkaardig gevoel, maar veel minder prominent.
6 op de 10 ondervraagden hebben de afgelopen jaren een nieuwe hobby, sport of andere bezigheid opgepakt. 7 van de 10 vrouwen van 50+ gaan 4x per jaar naar het theater en 65% bezoekt even zo vaak een tentoonstelling.50+ vrouwen hebben zo'n 3x per maand seks met hun partner en dat vinden ze prima.
Een crisis (meervoud: crises) is een zware noodsituatie waarbij het functioneren van een stelsel (van welke aard dan ook) ernstig verstoord raakt. Het woord 'crisis' heeft in de dagelijkse spraak een negatieve lading. Van oorsprong is de term echter neutraal.
Een vrouw boven de 40 is direct
Met hints proberen ze alles duidelijk te maken, in de hoop dat hun partner hen wel zal begrijpen. Ze hopen het conflict uit de weg te gaan, maar maken op die manier net meer brokken. Volgens Obed zijn vrouwen van boven de 40 directer. En zo ook duidelijker.
De 'verliefde'-fase van een affaire duurt echter meestal ongeveer 6 tot 18 maanden. Deskundigen zijn het er unaniem over eens dat affaires voortduren zolang beide partijen uit de affaire krijgen wat ze willen en meestal wordt de affaire na zo'n 6-12 maanden beëindigd.
In de overgang kan de relatie met je partner flink onder druk komen te staan. Hoe kan je daar het beste mee omgaan? Je krijgt als vrouw niet alleen te maken met allerlei lichamelijke ongemakken en veranderingen, je kunt ook nog eens last krijgen van stemmingswisselingen, negatieve gedachten en angsten.
Je identiteit vormt zich door een heel scala aan dingen: karaktertrekken en aanleg, boodschappen van ouders en belangrijke anderen in je leven, ervaringen in het verleden en ervaringen in het heden.
Zoeken naar eigen identiteit
Je eigen waarden en normen heb je eigenlijk nooit onderzocht. Waar jij voor staat? Je zou het niet weten. Als jij jezelf niet goed kent en jezelf vaak opzij zet voor anderen is er sprake van een identiteitsprobleem.