Detoxificatie houdt in dat het lichaam ontgift en ontdaan wordt van alle drugs, alcohol en verslavende medicijnen. Medische begeleiding bij detoxificatie kan ambulant plaatsvinden of in de kliniek. Door middel van afbouw of tijdelijke medicatie worden de ontwenningsverschijnselen behandeld.
Hoe lang duurt een detox? Een alcoholdetox duurt doorgaans 1 tot 3 weken.Bij cocaine, cannabis of andere middelen kan dit langer zijn.
Er is geen wetenschappelijk bewijs dat detoxen helpt om gifstoffen kwijt te raken. Dus het wordt niet aangeraden om te doen. De meeste detoxmethodes zijn onschadelijk, maar sommige detoxmethodes kunnen zelfs risicovol zijn. Bijvoorbeeld het ontgiften met klei, kalksoorten, kalebas of pimba.
Over het algemeen duurt een detox twee weken. Na deze periode is je lichaam niet alleen helemaal schoon en niet meer afhankelijk; je voelt je ook al een stuk vitaler.
Er zijn verschillende manieren om drugs sneller af te breken in je lichaam. Een goede manier om dit te doen, is door veel water te drinken en vezelrijk voedsel te eten. Ook kan het helpen om te sporten, naar de sauna te gaan of een warm bad te nemen.
Je geeft je lichaam tijdelijk wat rust.Daarnaast krijg je ontzettend veel gezonde voedingsstoffen binnen, waardoor je jouw gezondheid ondersteunt. Tijdens een detox kuur van 3 dagen krijg je meer dan 9 kilo rauwe, biologische groente, fruit, kruiden, specerijen en zeewier binnen!
Bij bijna elke persoon die een westers dieet volgt, zijn de afvalproducten zich langzaam aan het ophopen in het lichaam, in het lichaamsvet, in de spieren, de organen, bijna overal in. Naar schatting heeft de gemiddelde westerling maar liefst 3 tot 4,5 kilo giftig fecaal afval (ontlasting) in zijn darmen.
Er zijn veel methoden die gebruikt worden om het lichaam te detoxen, een aantal manieren zijn: vasten, warmwaterbaden, kleibehandelingen (op huid en oraal), klysma's of darmspoelingen, oil-pulling, detoxkuren en supplementen, bijvoorbeeld actieve kool.
Af en toe 1 dag sapvasten is een beproefde methode voor het ondersteunen je gezondheid. Je lichaam krijgt rustig de tijd om te resetten.Dit zorgt voor nieuwe energie. Dit effect wordt versterkt door de hoge mate aan vitaminen, mineralen en antioxidanten in onze sappen.
Drink dus drankjes zonder geraffineerde suikers! Dan geef je je lichaam namelijk de kans om zelf te zorgen voor natuurlijke energielevels, in plaats van afhankelijk te zijn van de energie die ongezond drinken aan je geeft. Het belangrijkste drankje is natuurlijk water!En voor een beetje afwisseling is thee perfect.
Na een detox is het belangrijk om voedingsmiddelen te kiezen die gezond en onbewerkt zijn. De meest ongezonde voeding is vaak te vinden in de vorm van sterk bewerkte producten zoals koek, snoep, taart, chips, patat en frisdrank. Deze producten bevatten vaak hoge hoeveelheden suiker, zout en ongezonde vetten.
Rust goed uit en eet goed zodat je je reserves weer aanvult.Neem de volgende dag voldoende vitamine C. Het liefst van natuurlijke bron: vitamine C zit in verse groente en fruit en sinaasappelsap. Vitamine C is een antioxidant en beschermt weefsels en organen tegen gifstoffen.
Met een sapkuur van 3 dagen of een sapkuur van 5 dagen geef je je lichaam de gelegenheid opgehoopte toxische stoffen en zelfs beschadigde cellen op te ruimen. Ontgiften met een sapkuur geeft mensen ook meer energie, een verbeterde nachtrust en een betere huid. Een ander (logisch) gevolg van de kuur is gewichtsverlies.
Het is dus tijdens de after-detox erg belangrijk dat je rustig weer opbouwt. Denk hierbij aan licht verteerbare voedingsmiddelen, maar start ook met het eten van extra veel groenten en fruit. Deze natuurlijke producten zaten ook al in de sappen en soepen van de detox, dus die is je lichaam gewend.
Volgens artsen en wetenschappers is dat ook een prima vuistregel: als je tussen de drie keer per dag en drie keer per week poept, is dat in principe gezond. Het aantal kan dus per persoon flink verschillen. Andere studies naar de stoelgang bevestigen deze 'regel van drie'.
Even naar het toilet
Gastro-enterologen (maag-darm wetenschappers) vertellen in Live Science dat alles goed zit als je tussen de drie keer per dag en drie keer per week een grote boodschap doet.
In totaal duurt je hele spijsvertering 24 tot 48 uur, afhankelijk van wat je precies gegeten hebt en hoeveel.
Antioxidanten maken de vrije radicalen onschadelijk. Bekende antioxidanten zijn: vitamine C en E, bètacaroteen, zink en spirulina.
Pompelmoes ontgift de lever door de aanmaak van sommige enzymen te stimuleren. Citroen stimuleert de galproductie en maakt het de lever dus makkelijker om vetten te verteren.
Alcohol pleegt een ware aanslag op je lever. Om een glas alcohol af te breken, heeft je lever ongeveer anderhalf uur nodig. Het maakt hierbij niet uit of je nu een glas bier, wijn of whisky drinkt. Wanneer je op een avond tien glazen bier drinkt, is je lever dus 15 uur aan het ontgiften.
Elk lichaam en ook iedere detox kuur is anders, maar bij een detox kuur van 5 dagen kun je gemiddeld genomen tussen de 2 en 5 kilo gewicht verliezen. Dit is een combinatie van vocht- en vetverlies. Houd er rekening mee dat dit gewichtsverlies alleen behouden blijft als je na je detox kuur ook gezond blijft eten.
Een korte sapkuur kan volgens Witkamp vaak geen kwaad, maar je lichaam heeft er weinig profijt van. ,,Sommige mensen vallen er wat van af, maar moeten vervolgens oppassen voor het jojo-effect. Na zo'n extreem dieet krijg je juist zin in eten. Dan vreet je het er zo weer aan en word je alleen maar dikker.”
Blijf uit de buurt van cafeïne en alcohol
Tijdens een sappenkuur wil je je lichaam rust geven. Om cafeïne en alcohol uit je lichaam te verwijderen, moeten je organen juist harder aan het werk en dat vermindert het effect van de detox.