Ze kunnen bijten om meerdere redenen: spelen, steun zoeken, onderzoeken of agressie. Onderzoek laat zien dat hengst- en merrieveulens al op de leeftijd van één maand verschillend spelgedrag hebben: hengstveulens spelen 'agressiever' en bijten meer dan merrieveulens.
Zet merrie en veulen eerst alleen in de weide of met een andere merrie met veulen. Zorg voor een goed zichtbare omheining zodat dit duidelijk is voor het veulen en het er aan kan wennen. Een enkel draadje is absoluut niet voldoende. Het jonge dier moet uiteraard nog aan de gehele omgeving wennen.
Je zult heel veel geduld moeten hebben. Op stal blijven voeren en er bij gaan staan. Blijven herhalen tot het veulen rustig op stal blijft, daarna rond bewegen in de stal en moeder poetsen enz. Langzaamaan steeds minder voorzichtig worden met bewegingen in en rond de stal.
Het veulen zal kennis maken met zijn omgeving, leren omgaan met soortgenoten, andere dieren, mensen,… Laat moeder en veulen zo snel mogelijk genieten van de frisse buitenlucht… liefst met nog andere paarden erbij. Onderzoek toont aan dat het niet goed is voor een veulen om alleen op te groeien.
„De eerste keer dat je het touw aan het halster doet, kun je het dier beter vasthouden, met je hand voor zijn boeg. Laat hem daarna geleidelijk wennen aan het touw. Ga niet ineens hard aan het touw trekken. Als je te hard trekt, is de mogelijkheid groot dat het veulen achterover slaat.” Anne heeft nog een tip.
Maar even on-topic, een veulen kan gerust in de regen staan, tenzij, zoals al eerder gezegd, het geen schuilplaats heeft, of er naast de regen ook nog een harde, snijdende, koude wind staat. Dan wordt het beestje onherroepelijk ziek, net als wij mensen trouwens, onder zulke weersomstandigheden.
Het doel van een veulen in de opfok zetten is om het veulen een omgeving te bieden waarin het zich optimaal kan ontwikkelen tot een gezond, jong paard. In dit artikel geven we een paar tips voor het afspenen en de basisbehoeften van een opgroeiend paard.
Na 4-5 minuten komt het veulen in borst-buikligging. Na ongeveer 30 minuten probeert het veulen te gaan staan en na 60 minuten kan het veulen meestal staan. (Paarden zijn kudde- en vluchtdieren, dus moeten de veulens al snel na hun geboorte op eigen benen kunnen staan.)
'5.000 euro is een nette prijs voor een veulen'
Enkele tips voor het spenen:
Zet verschillende merries met veulens bij elkaar, zodat de veulens elkaar al kennen voordat ze gespeend worden en steun hebben aan elkaar. Speen het liefst geleidelijk door de merrie steeds wat vaker en langer bij het veulen weg te halen (in plaats van andersom).
Tot nu toe werden de meeste veulens verkocht van Comme il Faut. De zes veulens gingen weg voor een gemiddelde prijs van €9917. Met dit gemiddelde staat deze stempelhengst nog net in de top 10.
jouw paard wil afleren om te bijten heeft het geen zin om jouw paard te straffen door bv. te slaan wanneer hij bijt, dit maakt vaak het gedrag erger of het paard wordt uiteindelijk bang. Wat je wel kan doen is het gewenste gedrag belonen (en dan bedoel ik niet met snoepjes) en het ongewenste gedrag moeilijk maken.
Het paard likt en bijt zachtjes in je handen
Misschien wil het paard gewoon een snoepje van je. Maar het kan soms ook duiden op iets wat speelt bij jou, bijvoorbeeld als je vingers gevouwen zijn en het paard iets harder gaat bijten in je vingers.
In praktijk worden paarden helaas regelmatig 'gestraft' door flinke tikken met de zweep, schoppen onder de buik of bijvoorbeeld een mep met de hand (tegen het hoofd). Vaak is deze straf bedoeld om het paard ongewenst gedrag te stoppen.
In de natuur is het afspenen een geleidelijk proces over een langere periode. In gevangenschap wordt er vaak gekozen om het veulen tussen de 4 tot 6 maanden te spenen. Voorwaarde hierbij is dat het veulen in staat is om ruw- en krachtvoer te eten.
Wel is het belangrijk dat het veulen goed wordt geïntroduceerd in de groep. Dat kan door het veulen eerst met één leeftijdsgenootje in een stal te zetten. Als het aan zijn maatje is gewend, kunnen ze in de grotere koppel. Het is ook mogelijk om twee veulens bij elkaar te laten, of in een gemengde kudde te houden.
Als je paard het echt koud heeft staat hij te rillen. Hierdoor brengt hij spieractiviteit op, door dit te doen gaat de kerntemperatuur weer omhoog. Controleer met behulp van een thermometer zijn temperatuur. Zo weet je tenminste de normale temperatuur van je paard.
Ze kunnen hun warmte goed reguleren bij temperaturen tussen de 5 graden onder nul en 25 graden. Frisse stallen bevorderen het reguleren van de lichaamstemperatuur en daardoor de weerstand en de gezondheid. Voor paarden die hoge prestaties leveren, ligt de optimale omgevingstemperatuur tussen de 10 en 15 graden.
Help, geen schaduw!
Schuilmogelijkheden helpen ook tegen de vliegen. Wanneer je paard alleen overdag buiten staat, is het ook aan te raden om hem nu juist 's nachts buiten te zetten en overdag binnen. Ze hebben dan minder last van de warmte en de vliegen/dazen.
Veel erkende fokkers leren hun veulens het 'Veulen ABC'. Dit is als het ware een korte basisopleiding voor veulens, waarin ze leren om een halster te dragen, aan de hand mee te lopen, vast te staan, gepoetst te worden en om de voetjes op te tillen.
Het veulen groeit deze maand van rond de 70 cm naar rond de 90 cm en zijn gewicht gaat richting de 17 tot 25 kilo. Nu krijgt het veulen vacht over zijn hele lichaam en ook de manen en staart worden al weer langer. Met 270 dagen heeft het veulen heeft de grote van een grote hond.
Veulen spenen
Geef tijdens het spenen vooral niet te veel krachtvoer. Een onregelmatige of te harde groei kan een negatieve invloed hebben op gezond en sterk beenwerk. Naast de erfelijkheid hebben namelijk ook beweging en voeding invloed op het ontstaan van OC(D).